Direct naar artikelinhoud
Adoptie

Kenia verbiedt internationale adoptie van kinderen

Weeskinderen in de sloppenwijk Mathare nabij de Keniaanse hoofdstad Nairobi.Beeld Anadolu Agency

Kenia heeft met onmiddellijke ingang de internationale adoptie van kinderen verboden. Het verbod komt exact één dag na het afsluiten van een omstreden adoptiezaak die de Keniaanse overheid ernstig in verlegenheid heeft gebracht.

Veel woorden wil de regering niet aan de beslissing vuilmaken. Het verbod dient ‘ter bescherming van de kinderen’, liet een woordvoerder van president Uhuru Kenyatta weten. Maar het kan geen toeval zijn dat de overheid een dag eerder aan het kortste eind trok in een zaak die het land maandenlang in zijn greep hield. De zaak betreft de driejarige Kiano, die woensdag is herenigd met zijn Amerikaanse adoptieouders Matt en Daisy Mazzoncini.

In april werd Kiano met veel bombarie bij zijn adoptieouders in Nairobi weggehaald. Dertien agenten bestormden hun appartement en namen het kind mee. Even later schreven de Keniaanse autoriteiten op Twitter een ‘reddingsmissie’ te hebben uitgevoerd, omdat het Amerikaanse stel voornemens was het kind mee te nemen naar de Verenigde Staten. Het koppel woont al drie jaar in Kenia. Daisy is als missionaris verbonden aan een schoolproject voor weeskinderen. In 2017 kregen ze de voogdij over Kiano, die enkele maanden daarvoor in een plastic zak op straat was gevonden. Daarnaast lag een andere baby, vermoedelijk zijn tweelingbroertje, die het niet redde en kort na de vondst overleed.

De problemen begonnen toen Matt en Daisy bij de autoriteiten informeerden naar de mogelijkheid om Kiano te adopteren en mee te nemen naar de Verenigde Staten. Ze kregen te horen dat er in Kenia genoeg moeders waren om kinderen op te voeden. De spanningen liepen op. De Keniaanse Child Welfare Society, die namens de overheid beslist over adoptie, beschuldigde het koppel van ‘mensensmokkel'. Vorig jaar besliste een rechtbank alsnog dat Matt en Daisy het kind naar de VS mochten meenemen. Toen ze dat in april daadwerkelijk wilden doen, volgde de inval van de autoriteiten.

De zaak deed in Kenia veel stof opwaaien. Internationale adoptie is een zeer gevoelig en gepolitiseerd onderwerp in Oost-Afrikaanse landen. In 2015 besloot de Oost-Afrikaanse Gemeenschap - een samenwerkingsorgaan van zes landen waar ook Kenia deel van uitmaakt - dat het beter zou zijn om een einde te maken aan de internationale adoptiepraktijk. “We mogen niet toestaan dat buitenlanders onze kinderen adopteren”, fulmineerde de Oegandese minister van staat Shem Bageine. Hij uitte vooral zijn bezorgdheid dat Oost-Afrikaanse kinderen door westerse homo-stellen zouden worden geadopteerd - een pijnlijk punt, want in landen als Oeganda en Kenia is homoseksualiteit strafbaar. “Als ze denken dat homoseksualiteit normaal is, laat ze dan zelf maar kinderen baren, zoals wij heteroseksuelen doen.”