Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

YouTube treedt niet op tegen misleidende video’s over behandeling kanker

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
ziekenhuis
YouTube legt mensen die via de site misleidende informatie over kanker verspreiden, geen strobreed in de weg. Dat meldt de BBC na onderzoek. De filmpjes, die in de meeste gevallen een totaal onbewezen geneesmiddel tegen kanker aanprijzen, hebben regelmatig meer dan een miljoen views. Ook gaan ze vergezeld van reclame. Dat betekent dat de makers van de video’s verdienen aan hun bedrog.
De BBC zocht in tien verschillende talen naar video’s over kanker. Daarbij stuitten de journalisten van de omroep op onbewezen behandelmethodes, zoals het eten van bakpoeder of het drinken van ezelmelk of kokend water. Ook raden YouTubers aan om te vasten of een sapkuur te volgen. Dergelijke video’s staan op gespannen voet met de huisregels van YouTube die gevaarlijke behandelmethodes niet toestaan. De BBC schrijft:
" Hoewel veel van de nepbehandelmethodes voor kanker die de BBC aantrof, zoals een sapkuur, op zichzelf niet schadelijk zijn, kunnen ze de gezondheid van iemand met kanker wel indirect verslechteren. Bijvoorbeeld als een patiënt de reguliere zorg mijdt om in plaats daarvan een alternatieve behandeling te volgen. "
Ook pijnlijk: het algoritme van YouTube zorgt ervoor dat wie een video met een dubieuze behandelmethode aanklikt, daarna ook andere video’s met twijfelachtige oplossingen krijgt voorgeschoteld.
YouTube is, net als andere grote internetplatformen, de afgelopen jaren onder vuur komen te liggen omdat de videosite te weinig zou optreden tegen allerhande extremisten, pedofielen en complotdenkers. Het afgelopen jaar heeft YouTube daarom verscheidene maatregelen aangekondigd. Zo haalt de site extremistische kanalen offline en worden de advertenties bij video’s met twijfelachtige inhoud verwijderd. In het geval van de kankerbehandelvideo’s is dat laatste niet goed gelukt.
Inmiddels belooft YouTube beterschap. De site haalt de advertenties weg bij de dubieuze video’s. Ook wil YouTube betrouwbare informatie over medische onderwerpen een prominentere plaats geven op de site.
Cc-foto: Sasin Tipchai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.