RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Entertainment

Sam Smith wil geen 'hij' meer genoemd worden

Sam Smith Beeld © ANP

Sam Smith vraagt of iedereen hem voortaan niet meer te bestempelen als een 'hij'. De zanger, die eerder dit jaar al aangaf non-binair te zijn, wil liever als 'hen' of 'hun' worden aangesproken, zo geeft Sam vrijdag aan in een reeks openhartige tweets.

"Na een leven lang worstelen met mijn geslacht heb ik besloten om mijzelf te accepteren zoals ik ben"

"Vandaag is een goede dag, dus hier gaat 'ie. Ik heb besloten om mijn voornaamwoorden te veranderen in hen/hun. Na een leven lang worstelen met mijn geslacht heb ik besloten om mijzelf te accepteren zoals ik ben, van binnen en van buiten", aldus de zanger. "Ik ben blij en voel mij bevoorrecht dat ik omringd ben door mensen die me steunen in deze beslissing. Ik was ontzettend nerveus om dit nieuws aan te kondigen omdat ik normaal gesproken te veel bezig ben met wat mensen van mij denken, maar fuck it."

Sam
lees meer:
Sam Smith en Renée Zellweger samen in de studio

Sam snapt dat niet iedereen direct zijn wens zal overnemen. "Maar probeer het alsjeblieft. Ik hoop dat jullie mij zullen zien zoals ik mezelf nu zie." De zanger is naar eigen zeggen nog niet in staat om uitgebreid te praten over wat het betekent om non-binair te zijn. "Maar ik kan niet wachten op de dag dat ik dat wel ben. Voor nu wil ik gewoon zichtbaar en open zijn. Als je vragen hebt of je afvraagt wat dit allemaal betekent: ik wil het zo goed mogelijk uitleggen."

"Ik hou van jullie. Ik ben doodsbenauwd maar voel me nu super vrij. Wees aardig", zo besluit Sam. In maart zei de 27-jarige Sam dat 'hen' al sinds 'hun' jeugd worstelde met 'hun' identiteit. De zanger overwoog zelfs een geslachtsoperatie.