Direct naar artikelinhoud
Brexitblog

Brexit is een feit. Johnson: Dit is begin van nieuw tijdperk

Brexit is een feit. Johnson: Dit is begin van nieuw tijdperk
Beeld AP

Ruim 3,5 jaar na het brexitreferendum en na herhaaldelijk uitstel van de vertrekdatum is het dan zover. De Britten hebben op 31 januari de EU verlaten. Lees er alles over in ons brexitblog.

Live

  1. Brexit is een feit

    Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. De brexit was om 23:00 uur plaatselijke tijd (middernacht in Nederland) een feit. Duizenden Britten verzamelden zich bij het parlement in Londen om dat te vieren.

    Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een lidstaat uit de EU stapt. De Unie verliest door het vertrek van de Britten 66 miljoen inwoners en ruim 5 procent van haar totale landmassa. Het Verenigd Koninkrijk blijft tot eind dit jaar wel gebonden aan EU-wetgeving. In de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie.

    De Britten traden in 1973 toe tot de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU. Ze mochten zich daar twee jaar later al in een referendum over uitspreken. Toen besloten kiezers met grote meerderheid om lid te blijven. Bij een tweede referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers alsnog voor een vertrek uit de EU, 16,1 miljoen kiezers wilden blijven.

    Beeld AP
  2. Britten vieren brexit bij parlement

     Duizenden Britten vieren het naderende vertrek van hun land uit de EU buiten het parlement in Londen. Feestelijk uitgedoste mensen zwaaien op Parliament Square met Britse vlaggen. Op de ambtswoning van de premier in Downing Street wordt ondertussen een digitale klok geprojecteerd die aftelt naar de brexit.

    Een van de grootste pleitbezorgers van de brexit, politicus Nigel Farage, reageerde opgetogen. "Om 23:00 uur (lokale tijd) kunnen we niet meer terug. We worden een onafhankelijk land en ik zou niet blijer kunnen zijn", jubelde Farage bij Sky News.

    Niet alleen brexitfans komen af op de festiviteiten in bij het parlement. 'Remainer' Rose vertelde de BBC dat ze de bijeenkomst ziet als "feest voor de democratie". "Ik accepteer dat ik heb verloren", zegt de vrouw, wier partner wel voor een vertrek uit de EU stemde.

    Het aftellen naar Brexit.Beeld AFP
  3. Johnson: dit is het begin van een nieuw tijdperk

    De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten een "nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking" met de Europese Unie in het vooruitzicht gesteld. Hij noemt de brexit "geen einde, maar een begin" van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis.

    De Britse regering publiceerde een uur voor de brexit een filmpje met de speech van Johnson. Hij stelde dat veel mensen "dachten dat dit moment nooit zou komen", terwijl anderen ongerustheid of verdriet voelen. "En is er is een derde groep, waarschijnlijk de grootste, die begon te vrezen dat het politieke getouwtrek nooit zou eindigen."

    Johnson vertelde het land te willen verenigen en de toekomst in te willen leiden. Hij wil de "herwonnen soevereiniteit" van zijn land gebruiken om de veranderingen te realiseren waar mensen voor hebben gestemd. Hij noemde als voorbeelden onder meer het "controleren van de migratie" en het sluiten van handelsakkoorden.

    De premier stelde dat de EU zich, "ondanks al haar kwaliteiten", de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. "En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer."

    Britain's Prime Minister Boris Johnson chairs a cabinet meeting at the National Glass Centre at the University of Sunderland, Sunderland, Britain January 31, 2020. Paul Ellis/Pool via REUTERSBeeld REUTERS
  4. Britse vlaggen gestreken in EU-gebouwen

    De Britse vlag is vrijdag gestreken bij de Europese Raad en gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Dat gebeurde enkele uren voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

    Het Verenigd Koninkrijk is de eerste lidstaat die de EU verlaat. Dat gebeurt vrijdag om 23:00 uur lokale tijd in Londen na bijna een halve eeuw lidmaatschap. Het land trad in 1973 toe tot de toenmalige Europese Economische Gemeenschap.

    In het gebouw van de Europese Raad hadden twee medewerkers minder dan een minuut nodig om de zogenoemde Union Jack weg te halen. Ze pakten de mast, vouwden de vlag op en vertrokken in stilte. Bijna een half uur later werd ook een grotere Britse vlag gestreken bij het Europarlement in Brussel, waar de 73 Britse Europarlementariërs na vrijdag geen lid meer zijn.

    Beeld EPA
  5. Brexit speelde rol bij keuze Renewi voor Amsterdam

    De aan de Londense beurs genoteerde afvalverwerker Renewi heeft voor een tweede beursnotering in Amsterdam gekozen. Op die manier wil het bedrijf beleggers trekken die in euro's willen of moeten beleggen. De brexit speelde daarbij ook een rol, gaf topman Otto de Bont toe. Sommige institutionele beleggers mogen namelijk niet beleggen op markten buiten de Europese Unie.

    De Amsterdamse notering werd daarmee vlak voor de brexitdeadline op vrijdag een feit, terwijl Renewi al langer plannen had. Dat uitstel had volgens De Bont te maken met wat uitdagingen die het bedrijf had. "We wilden met vertrouwen over de toekomst kunnen praten."

    Bij de notering in Amsterdam gaf Renewi, dat enkele jaren geleden ontstond uit een fusie tussen het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, geen nieuwe aandelen uit. Ook de komende jaren heeft het bedrijf geen plannen voor een emissie, zegt De Bont. "Als er een CO2-taks komt, kan het gebruik van secundaire grondstoffen interessanter worden voor bedrijven. Wellicht dat we dan extra kapitaal nodig hebben voor investeringen," kijkt hij verder vooruit.

    De brexit heeft voor het Brits-Nederlandse bedrijf weinig gevolgen. De afvalstromen worden veelal verwerkt in het land waar ze zijn ontstaan. Wel denkt De Bont dat 'de afstand over het Kanaal iets groter' wordt.

  6. De Britten en Brussel zwaaien elkaar uit

    Vrijdag is het zover: de brexit. De Britse europarlementariërs zeiden al eerder gedag tegen het Europees parlement. Het was een afscheid met een lach en een traan, schrijft verslaggever David van Unen. 

    Een deel van de parlementariërs stemde op hun laatste dag in het Europees parlement nog tegen de ratificatie van het brexitakkoord. Nigel Farage daarentegen, was dolblij.

    Beeld AFP
  7. Schots parlement wil weer referendum over onafhankelijkheid

    Het Schotse parlement heeft zoals verwacht voor het houden van nog een referendum over onafhankelijkheid gestemd.

    De krant The Scotsman berichtte vanuit het parlementsgebouw in Edinburgh dat 64 parlementariërs voor en 54 tegen stemden.

    De Schotse premier Nicola Sturgeon wil nog een referendum, omdat het Verenigde Koninkrijk eind deze week uit de Europese Unie stapt. De Schotten stemden in meerderheid (55 procent) tegen onafhankelijkheid in 2014 en in grote meerderheid (62 procent) tegen de brexit in 2016.

    Juridisch gezien kan de Schotse regering echter niet op eigen houtje een referendum houden. De Britse regering moet daar ook voorstander van zijn en die is dat niet.

    Het Schotse parlement besloot ook dat de EU-vlag na de brexit mag blijven wapperen bij het parlementsgebouw in Edinburgh. Het was eigenlijk de bedoeling dat de vlag vrijdag om 23.00 uur lokale tijd gestreken zou worden, maar Schotse parlementariërs besloten met 63 stemmen voor en 54 tegen om dat besluit terug te draaien.

    De Schots-nationalistische SNP en de Groene Partij wilden de blauwe vlag met gele sterren laten hangen uit 'solidariteit' met EU-burgers in Schotland. Die wens leidde volgens de krant tot een verhit debat. Critici vonden dat het parlement zich beter met praktische zaken kon bezighouden.

  8. Europees Parlement stemt in met brexitverdrag

    Het Europees Parlement heeft ingestemd met het verdrag dat de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU regelt. Een grote meerderheid (621 tegen 49 stemmen) gaf groen licht voor het scheidingsakkoord. Na de stemming werd het Schotse vriendschaps- en afscheidslied Auld Lang Syne gezongen.

    De goedkeuring maakt de weg vrij voor de Britten om vrijdag vanaf middernacht alleen verder te gaan na meer dan 47 jaar lidmaatschap. Ruim 3,5 jaar na het brexitreferendum en na herhaaldelijk uitstel van de vertrekdatum is het dan bijna zover. Het Verenigd Koninkrijk blijft tot eind dit jaar wel gebonden aan EU-wetgeving. In de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie.

    "Dit is geen adieu maar een au revoir," klonk het tijdens het voorafgaande debat in het parlement.

    Beeld AFP
  9. Ierland geeft recordaantal paspoorten uit

    Ierland heeft dit jaar een recordaantal paspoorten uitgegeven. Er kwamen veel meer paspoortaanvragen binnen van mensen uit het Verenigd Koninkrijk. Daar bestaat relatief veel interesse in de Ierse nationaliteit in verband met alle onzekerheid rond de brexit.

    De Ierse overheid kreeg in totaal zo'n 94.000 aanvragen van mensen geboren in het Verenigd Koninkrijk. Alles bij elkaar zijn er meer dan 900.000 Ierse paspoorten verstrekt. Dat is 7 procent meer dan in 2018. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was 2019 daarmee een uitzonderlijk jaar.

    Ierland krijgt eigenlijk al sinds de Britten in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie stemden, meer paspoortaanvragen binnen vanuit het buurland. Iedereen met een Ierse grootouder en iedereen die in Noord-Ierland is geboren, kan aanspraak maken op een Iers paspoort. De drukste maanden voor de Britse paspoortaanvragen in Ierland waren dit jaar februari en maart, voorafgaand aan de oorspronkelijke brexitdeadline eind maart.

  10. Von der Leyen: 'Deadline voor handelsakkoord met Britten te krap'

    De overgangsperiode om tot een handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te komen na de brexit is te krap. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt in de Franse krant Les Echos over het mogelijk moeten verleggen van de deadline van eind 2020 die de Britse premier Boris Johnson heeft gesteld.

    De Britten verlaten de EU als alles goed gaat op 31 januari. Daarna volgt een overgangsperiode waarin ze zich nog tot eind komend jaar aan de Europese regels moeten houden. Er is afgesproken dat die periode met twee jaar kan worden verlengd, maar Johnson wil dat voorkomen. 

    Volgens Von der Leyen is het niet mogelijk om tegen die tijd een allesomvattend handelsakkoord te hebben uitonderhandeld. "Dat is te optimistisch," aldus de Duitse.

    De onderhandelaars doen er volgens Von der Leyen verstandig aan halverwege het jaar te beoordelen waar ze staan. "En indien nodig moeten ze een akkoord bereiken over een verlening van de overgangsperiode," aldus de commissievoorzitter. De Britten hebben sowieso tot eind juni de tijd om hun standpunt over verlenging van de overgangsperiode te herzien.

    Beeld AFP
  11. Britse regering wint brexitstemming in Lagerhuis

    De Britse regering heeft in het Lagerhuis een stemming gewonnen over de brexitdeal van premier Boris Johnson. Parlementariërs gaven met 358 tegen 234 stemmen groen licht voor de verdere behandeling van de wetgeving die nodig is voor een vertrek uit de Europese Unie.

    De behandeling van het wetsvoorstel in het Lagerhuis moet begin januari worden afgerond. Daarna gaat de wet naar het Hogerhuis. Johnson kan de brexitdeal waarschijnlijk zonder problemen door het parlement loodsen. Zijn Conservatieve Partij boekte bij de landelijke verkiezingen van vorige week een grote overwinning. Daardoor heeft hij in het Lagerhuis weinig meer te vrezen van de oppositie.

    De premier wil dat zijn land op 31 januari de EU verlaat. Daarna begint een overgangsperiode van elf maanden. Het Verenigd Koninkrijk houdt zich dan nog aan EU-regels zodat onderhandeld kan worden over een handelsakkoord. De premier laat in zijn brexitwetgeving onder meer vastleggen dat die overgangsperiode niet verlengd kan worden.

  12. Johnson past brexitwet aan

    De Britse premier Boris Johnson heeft wetsvoorstel voor de brexit flink aangepast voor de eerste zitting van het nieuwe parlement donderdag. Allerlei compromissen die Johnson in eerste aanleg aan de wet had toegevoegd om aan oppositiepartijen tegemoet te komen heeft de premier eruit gehaald, schrijft The Guardian.

    In de nieuwe versie heeft Johnson de mogelijkheid om de overgangsfase te verlengen eruit gehaald. Als er voor het einde van 2020 geen handelsdeal is gesloten met de Europese Unie, dan vertrekt het Verenigd Koninkrijk en dreigt alsnog een chaotische breuk. Het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 31 januari uit de EU, daarna volgt een overgangsperiode van 11 maanden.

    De brexitwet wordt vrijdag besproken in het Britse Lagerhuis. Johnson wil de wet op 9 januari door het Lagerhuis loodsen.

  13. Johnson wil einde overgangsperiode brexit vastleggen

    De Britse premier Boris Johnson wil met zijn nieuwe brexitwet iedere verlenging van de overgangsperiode na 2020 na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media als The Times en de televisiezender ITV staat in de wet een verbod op verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.

    De regering van Johnson wil vrijdag de wetgeving die nodig is voor het Britse vertrek uit de Europese Unie voorleggen aan het parlement. Als Groot-Brittannië op 31 januari de EU verlaat, begint een overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor de Britten, maar waarin ze geen zeggenschap meer hebben over nieuwe EU-zaken. In de elf maanden die resteren tot 31 december 2020 onderhandelen de Britten en de EU dan over een nieuw handelsverdrag.

    De transitieperiode die is is opgenomen in de deal die Johnson met de EU sloot, loopt tot december 2020. De periode kan daarna nog eens met twee jaar worden verlengd. De premier had tijdens de verkiezingscampagne al beloofd de overgangsperiode niet te zullen verlengen.

    Michael Barnier die namens de EU de onderhandelingen met de Britten leidt, had al gewaarschuwd dat elf maanden te kort is om een uitgebreide handelsdeal te sluiten.

  14. Analyse: kiezers geven Johnson carte blanche

    Boris Johnson kan werk gaan maken van het door hem zo vurig gewenste vertrek uit de Europese Unie, maar zal alle zeilen moeten bijzetten om het Verenigd Koninkrijk bijeen te houden. Lees de volledige analyse. 

  15. Ondernemers: uitslag VK geeft even rust

    De uitslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk geeft Nederlandse ondernemers even rust, aldus ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De kans dat de Britten op 31 januari uit de unie vertrekken is nu met een parlementaire meerderheid aanzienlijk.

    Het is volgens de organisaties nog te vroeg om te juichen. Na een brexit beginnen namelijk de onderhandelingen met de Europese Unie over de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië. De ondernemers benadrukken dat er wat hen betreft snel een akkoord moeten komen over hun toekomstige handelsrelatie.

    De ondernemers pleiten er verder voor dat de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie niet te overhaast gebeuren. Het is vooral belangrijk dat er een zo soepel mogelijke handels- en investeringsrelatie met de Britten volgt. Nederlandse bedrijven hebben namelijk al heel lang belangrijke handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk.

  16. Minister: landbouw goed voorbereid op brexit

    Het Britse vertrek uit de Europese Unie betekent wel wat voor de export, zegt landbouwminister Carola Schouten. Maar we weten wat ons te doen staat.

    Ze benadrukt dat het nogal een verschil maakt of je handelt met een EU-lidstaat of niet. Nu moeten er allemaal aparte afspraken worden gemaakt. We zullen de maatregelen nemen die genomen moeten worden om te zorgen dat producten wel naar de andere kant van de Noordzee kunnen.

    Schouten wijst erop dat er een lange voorbereidingstijd was. We wisten natuurlijk al wel langer dat de kans op een brexit aanwezig was. We kunnen ook wel een groot deel aan.

    Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) benadrukt dat het belangrijk is dat met de Britten snel een akkoord wordt bereikt. We moeten onderhandelen over de permanente toekomstige relatie. Een goede uitkomst is voor Nederland van groot belang.

    Johnson wil die nieuwe overeenkomst nog in 2020 bereiken. Blok: Dat betekent dat we minder dan een jaar hebben om een ingewikkeld akkoord met elkaar uit te onderhandelen. Dus we gaan dan meteen vol aan de slag.

  17. EU-leider: uitslag is slecht voor Europa

    Verschillende EU-leiders hebben de Britse premier Boris Johnson en de Conservatieven gefeliciteerd met de overwinning bij de Britse verkiezingen. Maar de Tsjechische premier Andrej Babis, noemde de uitslag ook slecht nieuws voor Europa.

    De Europese leiders zijn in Brussel bijeen voor een EU-top. Voorzitter Charles Michel zei dat de EU klaarstaat om de brexitonderhandelingen te hervatten. Het is in ieders belang dat we zo spoedig mogelijk duidelijkheid krijgen over brexit, zei hij in reactie op de uitslag.

  18. Britse kranten: uitslag is aardverschuiving

    De grote Conservatieve overwinning en het gevoelige verlies voor Labour bij de verkiezingen staat breed uitgemeten in de Britse kranten vrijdagochtend. Het woord dat vrijwel alle media gebruiken is landslide (aardverschuiving).

    ‘Meltdown voor Labour terwijl Johnson meerderheid grijpt’, kopt The Guardian boven een foto van de triomferende premier. Met de kop ‘Johnson ontketend’ onderstreept de krant dat Johnson nu geen coalitie meer nodig heeft om een meerderheid van het Lagerhuis achter zijn plannen te krijgen. De Financial Times spreekt over ‘genoegdoening’ voor de Britse premier.

    De krant die de brexit al jarenlang het meest nadrukkelijk steunt, de Daily Express, pakt het poëtischer aan. ‘De Britse leeuw brult voor Boris en brexit!’ De Daily Mirror spreekt juist van een nachtmerrie voor Kerstmis: ‘Het slechtste Labour-resultaat sinds 1935’.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld The Independent
    Beeld Daily Mail
    Beeld The Guardian
    Beeld The Sun
  19. Trump feliciteert Johnson met overwinning

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Britse premier Boris Johnson gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Johnson won met zijn Conservatieve Partij de meerderheid in het Britse Lagerhuis, waardoor hij zijn brexitdeal ongestoord door het parlement kan loodsen.

    Ik feliciteer Boris Johnson met zijn geweldige overwinning, twitterde Trump vrijdag. Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn nu vrij om na de brexit een enorme nieuwe handelsdeal te sluiten. Die deal heeft de potentie om nog groter en lucratiever te zijn dan welke deal dan ook met de Europese Unie. Gefeliciteerd Boris!


    Twitter bericht wordt geladen...

  20. Rutte: winst Johnson helpt afwikkeling brexit

    De verkiezingsoverwinning voor de Britse premier Boris Johnson zou de afwikkeling van de brexit helpen en dat zou volgens Mark Rutte goed nieuws zijn. Hij reageerde na afloop van de EU-top in Brussel, kort nadat de eerste peilingen naar buiten waren gekomen.

    Er lijkt zich daar eindelijk een meerderheid af te tekenen, aldus Rutte, die benadrukte niet op de feiten vooruit te willen lopen. De Nederlandse premier zei tijdens de EU-top ‘met een schuin oog’ op de peilingen te hebben gelet. Bij de eerste voorspelling van een ruime meerderheid voor de Conservatieve partij van Johnson had volgens hem niemand in de zaal iets gezegd.

    Vrijdag spreken de 27 EU-leiders over het naderende vertrek van de Britten en over de volgende stappen. Er zal na de brexit worden onderhandeld over een nieuwe handelsrelatie.

  21. Corbyn wil aanblijven als Labour-leider

    De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn wil de komende tijd aan het roer blijven staan bij Labour, als de partij een periode ingaat van reflectie. Maar hij zal de partij niet leiden bij de eerstvolgende verkiezingen.

    Dat zei Corbyn nadat bekend werd gemaakt dat hij zijn zetel voor het district Islington North mag behouden. De partijleider sprak van een teleurstellende nacht.

    Het slechte resultaat van Labour, dat volgens een prognose niet verder komt dan 191 zetels, komt volgens de Labour-leider deels door het gepolariseerde debat over de brexit. Corbyn geeft aan dat de partij zich zal moeten bezinnen op hoe het verder moet met Labour.

    Tijdens dat proces van reflectie wil hij aanblijven als leider. “Maar ik zal de partij niet leiden in een toekomstige campagne voor algemene verkiezingen.

  22. Johnson haalt grote meerderheid

    De Conservatieven van de Britse premier Boris Johnson hebben inmiddels de benodigde meerderheid bij de verkiezingen behaald. Johnson kan nu zijn brexitdeal ongestoord door het parlement loodsen.

    Inmiddels staat de partij op 326 van de 650 zetels in het Britse parlement. Nog niet alle stemmen zijn geteld, dus dat aantal kan nog hoger uitvallen. Op basis van exitpolls bleek donderdagavond uit prognoses van de BBC dat de Conservatieven op 357 zetels zullen uitkomen.

    Het doel van Johnson is daarmee bereikt. De premier wilde vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen die zijn partij verloor in 2017. Die wil hij gebruiken om zijn brexitdeal met de EU snel goedgekeurd te krijgen door het parlement. De brexit zou dan eind januari kunnen plaatsvinden.

    Johnson vindt dat zijn regering een krachtig mandaat heeft gekregen om de brexit te realiseren, het land te verenigen en het vooruit te helpen. Ik denk dat dit zal uitdraaien op een historische verkiezing die ons nu, in deze nieuwe regering, de kans geeft om de democratische wens van de Britse bevolking te respecteren. Om dit land te verbeteren en het potentieel van de volledige bevolking te ontketenen.

  23. Boris Johnson ‘verstopt zich in koelcel’ om interviewer te ontwijken

    The Guardian schrijft dat de Britse premier Boris Johnson zich in een koelcel heeft verstopt om geen interview te hoeven geven aan Good Morning Britain met de bekende journalist Piers Morgan. 

    De draaiende camera volgt Johnson tijdens een bezoek aan een melkbedrijf. Bij de vraag of hij de presentatoren van de show te woord wil staan, antwoord hij: Ik ben zo bij je.

    Vervolgens verdwijnt hij in een koelcel. 

    Volgens bronnen binnen de Conservatieve Partij was er geen sprake van dat de premier het interview probeerde te ontlopen. Johnson zou de koeling hebben gebruikt om een ander interview voor te bereiden.

    De Britten gaan donderdag naar de stembus. De partij van Johnson stevent in de jongste peilingen nog steeds af op een parlementaire meerderheid.

  24. Wordt de zetel van Johnson gekaapt?

    De Britse premier Boris Johnson kan donderdag bij de verkiezingen weleens zijn zetel in zijn eigen kiesdistrict kwijtraken. Labourkandidaat Ali Milani voert campagne om dit unieke scenario te realiseren. Lees het verhaal: op pad met Ali Milani.

  25. D66: haal Britse academici naar Nederland

    Wetenschappers die vanwege de brexit hun universiteit in het Verenigd Koninkrijk willen verlaten moeten worden verleid om zich in Nederland te vestigen. Daarvoor pleit D66. Hulp die nu al wordt geboden aan kenniswerkers van grote bedrijven, moeten ook voor deze wetenschappers beschikbaar komen.

    Het wegvallen van het vrije verkeer van personen na de brexit zal volgens D66 een breekpunt zijn voor veel 'toponderzoekers' in Engeland. "Zowel Britten als andere Europeanen overwegen een vertrek. Het is zaak als Nederland dan niet achteraan in de rij te staan," stelt de partij.

    Nederland zou academici die voor de brexit willen vluchten moeten helpen de oversteek te maken, door bijvoorbeeld te helpen bij het zoeken naar een huis of een school voor de kinderen.

    Andere landen als Duitsland en Frankrijk stellen zich minder bescheiden op en daar zou Nederland volgens D66 een voorbeeld aan kunnen nemen. Er moet een 'taskforce' komen om Nederland te promoten in het Verenigd Koninkrijk. Ook oppert de partij meer samenwerking tussen Nederlandse en Britse universiteiten te stimuleren, en bijvoorbeeld meer ruimte te maken voor uitwisselingsprogramma's voor studenten.

    "Brexit is een ramp, vooral voor de Britten," stelt Kamerlid Jan Paternotte. "D66 wil dat Nederland geen kans onbenut laat om onze universiteiten, onderzoekers en studenten samen met de Britten zo sterk mogelijk uit de brexit te laten komen."

  26. Peiling: Johnson nog op koers voor meerderheid

    De partij van de Britse premier Boris Johnson stevent in de jongste peilingen nog steeds af op een parlementaire meerderheid. De Conservatieve Partij zou volgens peilingsbedrijf YouGov 339 van de 650 Lagerhuiszetels kunnen winnen, bericht The Times. Daarna volgt de linkse Labourpartij met 231 zetels.

    Een peiling van Focaldata schetste dinsdag een vergelijkbaar beeld. Daar staan de Conservatieven op 337 zetels, fors minder dan in een peiling eind november. Toen becijferde het bedrijf nog dat de partij van Johnson kon rekenen op 366 zetels. Focaldata zegt nu dat partijen in circa 67 kiesdistricten zo dicht op elkaar zitten dat de uitslag daar eigenlijk niet te voorspellen is.

    Johnson waarschuwde zijn aanhangers dinsdag dat de race nog niet gelopen is en dat iedere stem nodig is'. Hij verwees naar de parlementsverkiezingen in 2017. Toen deden de Conservatieven het ook goed in de peilingen, maar verloren ze hun absolute meerderheid.

    De premier stelde dat het niet denkbeeldig is dat geen enkele partij een meerderheid haalt bij de parlementsverkiezingen van donderdag. Dan kan het volgens hem een onmogelijke opgave worden om zijn brexitdeal door het parlement te loodsen. "Dat betekent dat we weer vijf jaar krijgen vol verwarring, chaos, getreuzel, uitstel en verdeeldheid."

  27. Johnson belooft minder migranten toe te laten

    De Britse premier Boris Johnson belooft dat hij de toestroom van immigranten gaat beperken als hij na de verkiezingen van donderdag mag aanblijven als regeringsleider. Hij zei tegen de zender Sky News dat 'de aantallen omlaag zullen gaan' door een effectieve controle op immigratie.

    "Ik sta niet vijandig tegenover immigratie," zei Johnson. Als mensen een aanwinst zijn voor Groot-Brittannië zijn ze wat de premier betreft welkom. Johnson stelde dat mensen met bepaalde talenten, zoals 'balletdanseressen en kernfysici' een goede bijdrage kunnen leveren aan de Britse samenleving. Ook kan hij zich voorstellen dat er plek voor buitenlanders is in functies in de gezondheidszorg.

    De Britse kiezers gaan op 12 december naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De focus van de Conservatieven van Johnson ligt vooral op het zo snel mogelijk regelen van de brexit.

  28. 'Drie politici van partij Nigel Farage stappen op'

    Drie politici van de Europese Brexit Party stappen op. Ze roepen kiezers op bij de komende Britse verkiezingen op de Conservatieven van Boris Johnson te stemmen, bericht Sky News.

    De nieuwszender meldt dat Europarlementariërs Annunziata Rees-Mogg, Lance Forman en Lucy Harris de Brexit Party de rug toekeren. "We hebben een sterke regering nodig die voor 'leave' is om ons de brexit te geven waar 17,4 miljoen mensen voor gestemd hebben," aldus Rees-Mogg, de zus van de prominente conservatief Jacob Rees-Mogg.

    De Brexit Party van Nigel Farage is de grootste Britse partij in het Europees parlement en doet ook mee aan de komende landelijke verkiezing. Dat leidt tot interne verdeeldheid. De partij zou volgens critici stemmen kunnen afsnoepen van de partij van premier Johnson, die ook voor de brexit is.

  29. Johnson: uiterlijk op 31 januari uit EU

    Het Verenigd Koninkrijk vertrekt volgend jaar uiterlijk op 31 januari uit de Europese Unie als de Conservatieven een meerderheid krijgen bij de verkiezingen. Dat zei de Britse premier Boris Johnson vrijdag. 

    De verkiezingen zijn op 12 december. In de peilingen stevent Johnson met zijn partij af op een grote meerderheid in het Britse Lagerhuis.

    Johnson herhaalde vrijdag ook dat hij geen reden ziet de overgangsperiode na de brexit te verlengen. Op de vraag of hij liever premier wil zijn of het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil halen, was hij ook duidelijk. "Ik haal ons liever uit de EU. Dat kan ik u zeggen."

    Als Johnson de verkiezingen wint op 12 december, wil hij nog voor de kerst een brexitdeal door het parlement krijgen. Dat staat in een voorpublicatie van de Conservatieven, die zondag officieel verschijnt.

    Beeld AFP
  30. 'Boris Johnson richting ruime meerderheid'

    De Britse premier Boris Johnson stevent af op een ruime meerderheid in het Lagerhuis bij de verkiezingen op 12 december. Dat blijkt uit een prominente peiling annex voorspelling door Times/YouGov woensdag.

    De Conservatieven van Johnson halen volgens die voorspelling 359 zetels en dat is een absolute meerderheid in het Lagerhuis met 650 zetels. De Labour-partij van Johnsons grootste concurrent Jeremy Corbyn haalt 211 plekken.

    Johnson wil bij een verkiezingswinst zijn brexitdeal voor de kerst nog door het parlement krijgen. Dat staat in het partijprogramma van de Conservatieven, dat zondag gepubliceerd werd. Volgens Johnson staan alle kandidaten van zijn partij achter zijn deal met Brussel. De huidige premier wil dat het Verenigd Koninkrijk eind januari de Europese Unie verlaat.

  31. Miljoenen nieuwe kiezers in Groot-Brittannië

    Miljoenen mensen hebben zich in Groot-Brittannië geregistreerd als kiezer voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van 12 december. Van de nieuwe kiezers zijn er meer dan 2 miljoen jonger dan 35 jaar, blijkt uit Britse overheidsdata. Bekendheden als Game of Thrones-actrice Emilia Clark hadden mensen opgeroepen zich te registreren als kiezer.

    Volgens de Britse kiescommissie staat een op de drie 18- en 19-jarigen niet geregistreerd. Vanaf 29 oktober, toen premier Johnson nieuwe verkiezingen uitschreef, hebben 3,2 miljoen mensen zich ingeschreven in het kiesregister. Van hen zijn er 1,2 miljoen jonger dan 25, en bijna 1 miljoen tussen de 25 en 34.

    Labour-leider Jeremy Corbyn probeert ook jongeren zover te krijgen zich te registreren. "Louche verhuurders zijn geregistreerd als kiezer. Slechte bazen staan geregistreerd als kiezer. En de superrijken die het systeem in hun zak hebben, staan geregistreerd. Ben jij dat ook?"

    Ook rapper Stormzy roept jongeren op te gaan stemmen. "Blijf niet zitten denken 'mijn ene kleine stem gaat niets uithalen' - jouw stem is cruciaal. Jouw ene kleine stem kan letterlijk de balans doen omslaan in wat de belangrijkste verkiezingen zullen zijn van onze generatie," twitterde hij.

  32. Johnson wil brexitdeal voor kerst doorvoeren

    De Britse premier Boris Johnson wil bij een verkiezingswinst van zijn Conservatieve Partij voor de kerst nog zijn brexitdeal door het parlement krijgen. Dat staat in een voorpublicatie van het verkiezingsprogramma van de Conservatieven dat zondag officieel verschijnt.

    Groot-Brittannië gaat op 12 december naar de stembus om een nieuw Lagerhuis te kiezen. Mochten de Conservatieven een absolute meerderheid behalen in het Lagerhuis, dan wil Johnson dat het Verenigd Koninkrijk eind januari de Europese Unie verlaat. Volgens de huidige premier staan alle kandidaten van zijn partij achter zijn brexitdeal.

    In het document komt verder naar voren dat een nieuwe Conservatieve regering de inkomstenbelasting niet wil verhogen en de portemonnee trekt voor de Britse infrastructuur en zorg. Wat die plannen betekenen voor de staatskas, wordt niet besproken.

    In de peilingen staat de Conservatieve Partij van Johnson zo'n 10 procentpunt voor op Labour.

  33. Corbyn blijft 'neutraal' bij nieuw referendum

    De leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour zegt dat hij zich neutraal zal opstellen als hij een nieuw referendum uitschrijft over de brexit. Dat moet hem in staat stellen op een 'geloofwaardige manier' de uitkomst van die volksraadpleging uit te voeren, aldus Jeremy Corbyn tijdens een vraaggesprek met kiezers bij de BBC.

    De linkse oppositieleider geldt bij de verkiezing van 12 december als de belangrijkste rivaal van de conservatieve premier Boris Johnson. Corbyn wil als hij de verkiezingen wint opnieuw met de EU gaan onderhandelen over een brexitdeal. Daarna wil hij daar een referendum over uitschrijven.

    Corbyn liet eerder nog in het midden waar hij bij zo'n tweede referendum campagne voor zou voeren: de nieuwe brexitdeal van Labour of toch maar in de EU blijven. Hij lijkt nu zijn kaarten op tafel te hebben gelegd. "Ik zal als premier, als ik dat dan ben, een neutrale houding aannemen zodat ik de resultaten op een geloofwaardige manier kan uitvoeren."

    De leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour zegt dat hij zich neutraal zal opstellen als hij een nieuw referendum uitschrijft over de brexit. 

  34. Oppositiepartij Labour presenteert nieuw verkiezingsprogramma

    De grootste Britse oppositiepartij, Labour, heeft zijn verkiezingsprogramma gepresenteerd onder de naam 'manifest van hoop'. 

    Labour-leider Jeremy Corbyn stelt dat zijn partij 'aan de kant staat van mensen die hun inkomen al jaren niet zien stijgen en die hun rekeningen al jaren hoger zien worden.'

    Hij belooft met behulp van nationalisaties gratis internet te gaan verstrekken en voorts enorme investeringen in de infrastructuur en 'een revolutie in de woningsector' met investeringen in de sociale woningbouw. Ook kunnen jongeren onder de 25 jaar uitzien naar gratis openbaar vervoer.

    Corbyn zegt het minimumloon onmiddellijk te zullen verhogen naar 10 pond (11,67 euro) per uur. De lonen bij de overheidsdiensten moeten 5 procent omhoog, een percentage hoger dan de inflatie, voor mensen met inkomens van minder dan 80.000 pond (93.000 euro) per jaar.

    De belastingen gaan voor mensen die veel verdienen omhoog, maar ook de vennootschapsbelasting stijgt. En er moeten belastingen komen op financiële transacties en op onvoorziene extra winst (windfall tax) van grote concerns, met name de gas- en oliebedrijven. Corbyn wil ook particuliere onderwijsinstellingen zwaarder te belasten. Hij opent naar eigen zeggen de aanval op miljardairs, slechte bazen en gemene woningexploitanten. Het programma is bedoeld voor de parlementsverkiezingen van 12 december.

    Het geld voor de vele ambitieuze plannen komt volgens het manifest van Labour allemaal van hogere belastingen. Een Labour-regering wil de normale uitgaven blijven bekostigen uit de gewone inkomsten en de extra investeringen financieren met de nieuwe of verhoogde belastingen. De overheidsuitgaven gaan met alle voornemens voor het begrotingsjaar 2023/2024 omhoog met bijna 83 miljard pond (bijna 97 miljard euro) per jaar.

  35. Peilingen: veel steun voor Johnson

    De Britse Conservatieve Partij van premier Boris Johnson heeft de marge met de belangrijkste oppositiepartij Labour vergroot met 16 procentpunt. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling die Opinium heeft uitgevoerd.

    De Tories zouden als er nu parlementsverkiezingen zijn, kunnen rekenen op 44 procent, 3 procentpunt meer dan een week geleden. Labour zakt 1 procentpunt naar 28 procent. De pro-Europese Liberaal Democraten noteren 14 procent en de Brexit Party staat op 6 procent.

    Ook in een zaterdag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau SavantaComRes waren de Conservatieven verreweg de grootste met 41 procent (+1), terwijl Labour haar steun zag stijgen van 30 naar 33 procent. De pro-Europese Liberaal-Democraten staan op 14 procent en de Brexit Party op 5 procent.

    Op 12 december gaat Groot-Brittannië naar de stembus voor een nieuw parlement.

    Beeld AFP
  36. Brussel begint procedure om Britse commissaris

    De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen het Verenigd Koninkrijk wegens het niet voordragen van een Brits commissaris. Het dagelijks EU-bestuur is een zogenoemde inbreukprocedure begonnen, heeft ze bekend gemaakt. Deze procedure is de eerste stap die kan leiden tot een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie.

    In een brief aan de Britse regering vraagt de commissie formeel om opheldering over het schenden van het EU-verdrag. Londen krijgt hiervoor tot vrijdag 22 november de tijd. Als dat niet gebeurt of het antwoord niet bevredigend is, zet de commissie verdere stappen.

    Het opstarten van de inbreukprocedure komt nadat premier Boris Johnson per brief aankomend commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft laten weten in de aanloop naar de Britse verkiezingen op 12 december geen internationale benoemingen te kunnen besluiten. Na een analyse van de kwestie concludeert de commissie dat dit in strijd is met het EU-verdrag. "Een lidstaat mag geen beroep doen op voorzieningen in de nationale wetgeving om het niet nakomen van EU-wetgeving te rechtvaardigen," aldus de commissie.

  37. Farage trekt zich niet nog verder terug

    De leider van de Britse Brexitparty Nigel Farage weigert zich terug te trekken uit nog meer kiesdistricten bij de aankomende verkiezingen ten gunste van de Conservatieven van premier Boris Johnson. 

    Farage benadrukte dat het zijn hoofddoel is om zetels in het parlement te winnen om Johnson verantwoordelijk te kunnen houden voor de brexit.

    Hij kondigde maandag aan dat zijn partij niet meedoet in 317 kiesdistricten waar de Conservatieven wonnen bij de vorige landelijke verkiezingen. Dat zou de weg kunnen effenen voor een meerderheid van de Conservatieven in het parlement en de brexitdeal van Johnson.

    Farage en Johnson jagen allebei op de stem van kiezers die voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zijn. De rijke brexitsponsor Arron Banks zette Farage recentelijk onder druk om Johnson niet voor de voeten te lopen. Dat zou oppositiepartij Labour namelijk in de kaart kunnen spelen.

    Gevraagd naar de kritiek van zijn voormalige bondgenoot, verweet Farage Banks dat hij lijdt aan ‘brexhaustion’: “Hij heeft het opgegeven. Arron Banks heeft nooit een cent aan de Brexit-partij gegeven, laten we duidelijk zijn, hij steunt de Brexit-partij niet.” Daar voegde Farage aan toe dat Banks nu achter de brexitdeal van Boris Johnson staat. 

    Banks zei dinsdag dat Farage een stap terug moet doen.

  38. Brexitparty trekt zich deels terug voor brexit

    De Brexitparty van Nigel Farage doet in de komende verkiezingen niet mee in 317 kiesdistricten die in de vorige stembusgang (2017) in handen van de Conservatieven zijn gevallen. Farage heeft dit besloten om het vertrek uit de Europese Unie niet in gevaar te brengen door straks de kiezers die voorstander zijn van de brexit, te verdelen. Het Lagerhuis telt 650 zetels. 

    Het Britse kiesstelsel is gebaseerd op districten waar de kandidaat met de meeste stemmen de zetel van het hele district krijgt. Als er twee partijen kandidaten voor de brexit in de strijd werpen, worden de kansen op zetels voor de tegenstanders van de brexit groter, vreest Farage. Hij zei volgens SkyNews dat de partij tot het besluit is gekomen op basis van peilingen. Die stelden dat in kiesdistricten in Wales en in het zuiden van Engeland, inclusief Londen, de 'brexiteers' verdeeld zijn over de vraag of ze 12 december op de partij van de Conservatieve premier Boris Johnson of op de Brexitparty gaan stemmen. 

    Een van de drijvende krachten achter de campagnes van onder andere Farage om het land uit de EU te halen, de steenrijke 'brexitsponsor' Arron Fraser Banks, heeft pas opgeroepen op de Conservatieven te stemmen. Hij zei dat dit natuurlijk Farages partij geen goed doet, 'maar het is belangrijker dat we Boris aan een meerderheid helpen om de brexit gedaan te krijgen'. Farage was oorspronkelijk van plan in zeshonderd kiesdistricten mee te doen.

    Beeld AFP
  39. Peilingen: Conservatieven ruim voor op Labour

    De Britse oppositiepartij Labour heeft de marge met de leidende Conservatieven van premier Boris Johnson teruggebracht met 4 procentpunt. Dat blijkt uit een peiling die Opinium heeft uitgevoerd voor de krant The Observer. De Tories zouden als de parlementsverkiezingen nu worden gehouden, kunnen rekenen op 41 procent, 1 procentpunt minder dan een week geleden, terwijl Labour steeg naar 29 (+3). De nummer 3, Liberal Democrats, viel terug naar 15 procent.

    Het verleden heeft geleerd dat Britse polls de uitslag zelden correct voorspellen. Ook verschillen de resultaten per peiling vaak fors. Een peiling die later zaterdagavond na die van Opinium werd gepubliceerd, wees uit dat het verschil tussen de Conservatieven en Labour juist groter is geworden. In de peiling van YouGov in opdracht van the Sunday Times is de aanhang van Labour gekrompen tot 26 procent, met de Conservatieven stabiel op 39 procent. De Liberal Democrats stijgt in deze peiling tot 17 procent.

    Het verschil in de peilingen onderling wordt bemoeilijkt door het gehanteerde districtenstelsel. De afzonderlijke onderzoeksbureaus presenteerden tot dusver ook sterk verschillende resultaten. De Britten gaat op 12 december naar de stembus.

  40. Helft Britten denkt dat Koninkrijk niet lang meer Verenigd zal zijn

    Het Verenigd Koninkrijk is geen lang leven beschoren, denkt de helft van de Britse bevolking. Binnen tien jaar is de unie tussen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland in zijn huidige vorm iets uit het verleden, zeggen zij in een peiling van Ipsos Mori. 

    In 2014 was nog slechts 43 procent zo pessimistisch over het voortbestaan van het Verenigd Koninkrijk.

    Of het Verenigd Koninkrijk, dat terug te voeren is op een verdrag uit 1707, over vijf jaar bestaat is volgens de Britten ook verre van zeker. 42 procent zegt dat hun land in zijn huidige vorm dan nog bestaat, 44 procent denkt van niet.

    De politieke ontwikkelingen van de laatste jaren hebben voor grote verdeeldheid gezorgd op de Britse eilanden. Zo stemden Engeland en Wales bij het brexitreferendum in meerderheid voor een vertrek uit de Europese Unie, maar wilden Schotland en Noord-Ierland juist lid blijven.

    Bovendien is er in Schotland al langere tijd een beweging voor onafhankelijkheid. In een referendum in 2014 stemde 45 procent van de Schotten daar voor. Inmiddels wordt de roep om een nieuw referendum steeds sterker.

    Daarnaast krijgt Noord-Ierland in het brexitverdrag dat premier Boris Johnson afsloot een aparte behandeling. Critici van dat verdrag menen dat dit de Noord-Ieren in de armen van Ierland drijft en uiteindelijk tot een Ierse hereniging zal leiden.

  41. Johnson trapt verkiezingscampagne af

    De Britse premier Boris Johnson heeft de campagne afgetrapt voor de komende verkiezingen. De leider van de Conservatieve Partij vertelde aanhangers in Birmingham dat ze over een maand mogen stemmen in de 'belangrijkste verkiezing in een generatie'.

    Johnson beloofde dat hij zijn brexitdeal als hij wordt herkozen meteen weer zal voorleggen aan het parlement. "Dan kunnen we de brexit afronden in januari en deze onzekerheid achter ons laten," zei de premier tegen juichende aanhangers.

    Het Britse Lagerhuis stemde eind vorige maand met grote meerderheid in met vervroegde verkiezingen. Die moeten een einde maken aan de patstelling rond de brexit, die herhaaldelijk is uitgesteld. De partij van premier Johnson gaat momenteel aan kop in de peilingen.

  42. Bercow: brexit was grootste fout sinds oorlog

    John Bercow heeft na zijn vertrek als Brits parlementsvoorzitter uitgehaald naar het geplande vertrek van zijn land uit de EU. Hij noemde de brexit tegenover buitenlandse journalisten 'de grootste naoorlogse fout' van zijn land op het gebied van buitenlandbeleid, berichten Britse media.

    "Ik ben niet langer de voorzitter en ik hoef niet langer onpartijdig te zijn," zei de 56-jarige Bercow, die vorige week na tien jaar afscheid nam als Mister Speaker. "Dus als je me vraagt of ik denk dat de brexit goed is voor ons internationale aanzien, is het eerlijke antwoord: nee, dat denk ik niet."

    Bercow moest als voorzitter neutraal blijven tijdens de politieke crisis rond de brexit. Brexiteers klaagden vaak dat hij de kant koos van hun tegenstanders. Bercow houdt zelf vol dat hij onpartijdig was als voorzitter. Hij stelde dat hij de rechten van het parlement verdedigde.

    Beeld AFP
  43. Koningin Elizabeth geeft goedkeuring voor verkiezingen

    Koningin Elizabeth heeft zoals verwacht haar goedkeuring gegeven voor Britse parlementsverkiezingen volgende maand. Premier Boris Johnson ging woensdag bij de vorstin op bezoek om haar toestemming te vragen het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.

    Daarmee is het formele startsein gegeven voor de campagne voor de verkiezingen op 12 december. Johnson maakte het besluit van de koningin kort na zijn bezoek bekend. Hij verklaarde dat hij uit frustratie over het uitstel van de brexit 'op zijn eigen stropdas kon kauwen'. Hij noemde de overeenkomst die hij sloot met de EU, en waarvoor hij geen directe goedkeuring kreeg van het parlement, goed voor het Verenigd Koninkrijk. Het uitstel is volgens hem echter slecht voor het land en de economie.

    Het Britse parlement ging vorige week akkoord met de vervroegde verkiezingen. Een voorstel van Johnson voor een stembusgang had het daarvoor al twee keer niet gered. Het is voor het eerst in bijna een eeuw dat in het land een landelijke verkiezing wordt gehouden in december.

    Johnsons wilde aanvankelijk per 31 oktober uit de EU stappen, met of zonder deal. Hij werd echter gedwongen om bij de EU om uitstel te vragen. De nieuwe uiterste vertrekdatum is nu 31 januari.

  44. Geheim rapport

    De Britse premier Boris Johnson ligt onder vuur vanwege het geheimhouden van een mogelijk alarmerend rapport over Russische inmenging in de Britse verkiezingen. Volgens de krant The Guardian staat in het rapport onder meer dat het Kremlin heeft geprobeerd via diplomatieke kanalen te infiltreren in de Conservatieve Partij van Johnson om de verkiezingen te beïnvloeden.

    Johnson wil het vijftig pagina's tellende rapport van de geheime diensten pas na de verkiezingen van 12 december openbaren. Hij heeft geen reden gegeven voor die beslissing. Dat is niet goed gevallen bij de andere partijen in het parlement. Dominic Grieve, de voorzitter van de commissie die de zaak onderzocht noemde de beslissing van Johnson 'verbijsterend'.

    De oppositiepartijen Labour en Scottish National Party hebben geen goed woord over voor de geheimhouding. Volgens de partijen weigert Johnson de ernst van de zaak onder ogen te zien.

    Volgens Downing Street zou er niet genoeg tijd meer zijn om voor de ontbinding van het parlement dinsdag het rapport goed te keuren voor publicatie. Maar bronnen hebben tegen The Guardian gezegd dat het rapport al op 17 oktober klaar was en dat de geheime diensten al hun fiat hebben gegeven voor publicatie van het rapport.

    "De regels zijn duidelijk. Als de premier een goede reden heeft om publicatie te voorkomen, moet hij aan de commissie uitleggen wat die is en dat binnen tien dagen na ontvangst van het rapport aangeven. Zo niet, dan zou het gepubliceerd moeten worden," aldus Grieve.

    Het rapport gaat specifiek in op de Russische pogingen om zich te mengen in het EU-referendum van 2016. De leden van het comité, dat in het geheim bijeenkomt vanwege de gevoeligheid van het werk, hadden vóór de verkiezingen aanbevelingen willen doen om maatregelen tegen inmenging door te voeren.

  45. Hoyle nieuwe 'Mister Speaker' Brits Lagerhuis

    Britse Lagerhuisleden hebben Lindsay Hoyle (62) verkozen tot hun nieuwe voorzitter. Ze mochten uit zeven kandidaten de opvolger van Mister Speaker John Bercow kiezen en hadden daar vier stemrondes voor nodig. Labourpoliticus Hoyle kreeg in de beslissende ronde de steun van 325 collega's, terwijl zijn tegenstander Chris Bryant 213 stemmen kreeg.

    De overwinning van Hoyle komt niet als een verrassing. Hij gold als favoriet om de nieuwe voorzitter ('speaker') te worden. Hij ging maandag bij iedere stemronde ook ruim aan kop, maar had meer dan de helft van de stemmen nodig om te winnen. Hij kreeg pas voldoende steun nadat meerdere rivalen waren afgevallen of afgehaakt.

    Parlementariërs sleepten Hoyle na zijn overwinning symbolisch naar de beroemde groene stoel van de voorzitter. Die traditie stamt uit de tijd dat voorzitters de wil van het parlement moesten overbrengen aan de koning. Dat was soms een levensgevaarlijke bezigheid en dat betekende dat de baan van speaker niet altijd even gewild was.

    Hoyle was sinds 2010 vicevoorzitter van het Lagerhuis onder de kleurrijke Bercow, die tien jaar speaker was en ook buiten de Britse landsgrenzen erg bekend werd. Beelden waarop hij 'order, order' brulde tijdens rumoerige debatten gingen de wereld over.

    Bercow had vorige week zijn laatste werkdag als voorzitter. Zijn opvolger Hoyle mag voorlopig maar kort plaatsnemen in de stoel van de speaker. Het Lagerhuis komt dinsdag nog een laatste keer bijeen en wordt daarna geschorst in de aanloop naar de verkiezingen op 12 december.

    Lindsay Hoyle.Beeld AFP
  46. Peiling: conservatieven aan kop in Verenigd Koninkrijk

    De conservatieven van de Britse premier Boris Johnson hebben een voorsprong van 7 procentpunten op oppositiepartij Labour in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december. 

    Dat blijkt uit een peiling die maandag door persbureau Reuters is gepubliceerd.

    Deze eerste peiling van ICM-research rond de verkiezingscampagne zet de Conservatives op 38 procent en Labour op 31 procent. De pro-Europese Liberal Democrats hebben de steun van 15 procent van de ondervraagden, terwijl de Brexit-partij op 9 procent staat.

    De peiling onder 2047 mensen, uitgevoerd tussen 1 en 4 november, toont een kleinere kloof dan recente polls van andere opiniepeilers, die de conservatieven tussen 8 en 17 procentpunten vóór Labour plaatsten.

  47. Britse premier: Overgangsperiode na brexit niet verlengd

    De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan de huidige overgangsperiode die hij in zijn brexitdeal met de Europese Unie is overeengekomen. De Britten verlaten volgend jaar op 31 januari de EU.

    De transitieperiode die in de deal is opgenomen, loopt tot december 2020. De periode kan daarna nog eens met twee jaar worden verlengd. Dat betekent dat als het Britse Lagerhuis de deal goedkeurt, tot zeker eind 2020 de EU-regels nog gelden voor de Britten. Ze mogen echter na 31 januari niet meer meebeslissen over EU-zaken.

    "De regering zal de transitieperiode niet verlengen," zei de woordvoerder van Johnson vandaag. "De premier gelooft dat er eind 2020 een goede deal zal liggen met de Europese Unie.” Hij benadrukte dat er wel rekening moet worden gehouden met alle opties, waaronder een vertrek uit de EU zonder deal.

  48. Boris Johnson: uitstel brexit is spijtig

    De Britse premier Boris Johnson vindt het spijtig dat hij Groot-Brittannië niet per 31 oktober uit de Europese Unie heeft weten te loodsen. "Het is een zaak van diepe teleurstelling," zei Johnson tegen Sky News.

    Ook uitte hij kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump. Die zei dat de deal tussen Johnson en de EU een handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten in de weg zal staan. "Ik wil niet vervelend doen, maar in dit opzicht zit hij er faliekant naast," aldus Johnson. "Iedereen die naar onze deal kijkt, kan zien dat het een geweldige deal is, die ons de volledige en onbeperkte zeggenschap geeft over onze douanetarieven."

    Beeld REUTERS
  49. Farage (Brexit Party) wil niet in parlement

    Nigel Farage, de voorman van de Britse Brexit Party, is geen kandidaat bij de komende verkiezingen op 12 december. In plaats daarvan gaat hij door heel Groot-Brittannië campagne voeren tegen de brexitdeal die premier Boris Johnson gaat sluiten met de Europese Unie.

    "Ik heb lang nagedacht hoe ik me het best voor de brexit kan inzetten. Ga ik een zetel in het parlement halen of dien ik de zaak beter door in het hele Verenigd Koninkrijk 600 kandidaten te steunen? Ik heb besloten dat die laatste optie de beste is," zei Farage in het BBC-programma The Andrew Marr Show.

  50. 'Johnson stapt af van brexit zonder deal'

    De Britse premier Boris Johnson laat het idee van een brexit zonder overeenkomst varen. Dat schrijft hij in een verkiezingsmanifest voor zijn Conservatieve partij dat is ingezien door de krantThe Times.

    Johnson heeft de afgelopen maanden steeds geroepen dat hij per 31 oktober uit de EU wilde stappen, met of zonder overeenkomst. Na het verstrijken van die datum is de situatie veranderd. Het Britse parlement stemde afgelopen week in met vervroegde verkiezingen op 12 december.