RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Knot haalt uit naar ECB: maatregelen te zwaar

Klaas Knot, President van de Nederlandsche Bank (DNB), in gesprek met de pers. Beeld © ANP

Klaas Knot twijfelt aan de effectiviteit van het steunpakket dat de Europese Centrale Bank gisteren heeft aangekondigd. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) vindt het pakket veel te zwaar voor de economische omstandigheden.

Volgens Knot staat vooral het opnieuw starten van het opkoopprogramma van obligaties niet in verhouding tot de huidige economische condities. "Er zijn gegronde redenen om de effectiviteit in twijfel te trekken", schrijft hij in een verklaring.

Dat de president van DNB zich uitlaat over ECB-beleid is zeldzaam, al heeft Knot al eerder gezegd dat hij het opkoopprogramma niet wilde herstarten. Knot benoemt dat de economie in het Eurogebied op volle bezetting draait en dat de lonen stijgen. De voorwaarden voor financiering zijn 'ongekend ruim' en vormen 'geen obstakel voor kredietverlening, consumptie en investeringen'.

Draghi's
Lees ook:
Draghi's bazooka: ECB verlaagt rente, hoe nu verder?

Verstoorde prijsvorming

Aan de andere kant ziet Knot een gebrek aan investeringen met lage risico's, verstoorde prijsvorming op de financiële markten en overmatig risicozoekend gedrag op de huizenmarkt, als gevolg van de ongekende maatregelen die de ECB de afgelopen jaren heeft genomen.

Hij noemt het onvermijdelijk dat het langer duurt voordat de ECB bij haar doel van een inflatie van rond de 2 procent komt. Gisteren gaf ECB-voorzitter Draghi aan dat hij verwachtte dat de inflatie naar 1 procent zou dalen over een paar jaar. Ook verwacht hij veel minder economische groei.

'Geen aanwijzingen voor brede recessie' 

"Maar dat wil niet zeggen dat het streven uit beeld is. Er is ook geen sprake van deflatierisico", vervolgt Knot. "Noch zijn er aanwijzingen voor een eurogebied-brede recessie. Het enige wat op dit moment waarneembaar is, is dat de inflatievooruitzichten achterblijven bij het ECB-streven." 

"Dat is zorgwekkend", vindt Knot, "maar betekent niet dat het opnieuw opstarten van een zwaar middel zoals het aankoopprogramma het geëigende instrument is."

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wilde niet inhoudelijk reageren op de uitlatingen van Knot. Hij wees daarbij op de onafhankelijkheid van de centrale bank. Gevraagd naar de effecten van de maatregelen op de economie, zei hij die eerst aandachtiger te moeten bestuderen.