Passagiers in de metro een dag voor de staking
NOS NieuwsAangepast

Staking legt openbaar vervoer in Parijs plat

Het openbaar vervoer in Parijs staat vandaag bijna helemaal stil. De vakbonden zijn het niet eens met de pensioenplannen van de Franse president Macron en daarom wordt in het ov gestaakt. Het zijn de grootste stakingen in het Parijse openbaar vervoer in twaalf jaar.

In totaal liggen vandaag tien metrolijnen in de Franse hoofdstad helemaal plat, terwijl op twee andere lijnen alleen tijdens de spits wordt gereden, zij het veel minder. Verwacht wordt dat bussen en trams beperkt of met grote vertraging rijden.

Ook treinreizigers vanuit Parijse voorsteden of vanuit luchthaven Charles de Gaulle moeten rekenen op grote vertragingen. Op de wegen is het daardoor erg druk. "Vanmorgen vroeg stond er al 230 kilometer file rond Parijs. Dat is drie keer zo veel als normaal", zegt correspondent Frank Renout.

Op dit kaartje van de ANWB is de chaos op de wegen rond Parijs goed te zien:

Parijzenaars zoeken daarom massaal naar alternatieve manieren om naar hun werk te komen. "Mensen gaan lopen, nemen de fiets of pakken de elektrische step die op dit moment erg in de mode is in Parijs. Ook zijn de prijzen van een Uber-taxi ontzettend veel hoger dan normaal op een dag als deze", zegt Renout. Veel mensen werken vanwege de staking vandaag vanuit huis of hebben een dag vrij genomen.

President Macron wil dat er op termijn één pensioenstelsel komt, waardoor bestaande regelingen per beroepsgroep verdwijnen. Zo heeft de RATP, het Parijse openbaarvervoerbedrijf, een eigen stelsel. De gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers van de RATP lag in 2017 op 55 jaar en het personeel vreest dat dat niet behouden kan blijven als Macron zijn plannen doorzet.

Onder anderen politieagenten en vrachtwagenchauffeurs gaan later deze maand nog protesteren tegen de pensioenhervormingen en verder worden nieuwe demonstraties van de gele hesjes verwacht. De staking in het openbaar vervoer in Parijs duurt nog tot morgenvroeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl