RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Ook projecten met vergunning lopen risico na stikstofuitspraak

Beeld © ANP

Projectvergunningen die al verleend zijn voor de stikstofuitspraak, kunnen weer worden ingetrokken. Een rechter in Oost-Brabant heeft het laatste beetje zekerheid dat projecten met een vergunning hadden weggenomen.

Dat schrijft Trouw naar aanleiding van een rechtszaak over een varkenshouderij in Oirschot. Het bedrijf ligt bij een van de 160 beschermde gebieden in Nederland, maar de eigenaresse wil al lang uitbreiden. Daarbij zou wel meer stikstof vrijkomen.

De gemeente gaf in 2013 toestemming voor de uitbreiding. Maar dat gebeurde op basis van een wettelijke regeling die niet in orde was, zeggen twee milieuorganisaties. De rechter heeft nu gezegd dat een vergunning die onder een verkeerde voorwaarde is verstrekt, opnieuw moet worden bekeken.

Stikstofuitspraak
Lees ook:
Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten. 'Het land staat in principe stil'

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is zo'n maatregel. In mei werd er een streep gezet door de PAS door de Raad van State. Van kippenhok tot woonwijk: 18.000 projecten die wachten op een vergunning kwamen op losse schroeven te staan. Daar komen nu mogelijk projecten bij die al een vergunning hebben, al is onduidelijk hoeveel.  

Stikstofuitspraak
Meer van RTL Z
Stikstofuitspraak heeft gevolgen voor 18.000 projecten. 'Het land staat in principe stil'

Door de uitspraak van de Raad van State mag er niet zomaar meer worden gebouwd in de buurt van Natura 2000-gebieden. Dat zijn beschermde natuurgebieden die extra gevoelig zijn voor de uitstoot van stikstof. Bij de bouw van onder andere wegen en huizen komt stikstof vrij, die schadelijk kan zijn voor die natuurgebieden, is de achterliggende gedachte.

Vergunningen worden daardoor niet meer zomaar afgegeven, waardoor talloze projecten op losse schroeven zijn komen te staan. Ook projecten die al in voorbereiding waren, maar waarvoor nog geen onherroepelijke vergunning is afgegeven, moeten vrezen voor hun toekomst.

Vergunning kan toch worden ingetrokken

Verleende en onherroepelijke vergunningen zouden niet worden aangetast na de uitspraak van de Raad van State. Dat was een opluchting voor iedereen die al zo'n vergunning had. Maar vandaag zullen ze een nare nasmaak hebben. Door de uitspraak van de rechter in Oost-Brabant lopen nu ook onherroepelijk verstrekte vergunningen het risico om ingetrokken te worden, zeggen advocaten tegen Trouw.

Volgens Europese regels mag of moet een verleende vergunning zelfs worden ingetrokken als de door stikstof getroffen gebieden in slechte staat zijn of achteruit gaan, tenzij bedrijven komen met maatregelen om die achteruitgang te voorkomen.

Van kleine veestapel tot minder huisdieren: zo lossen we het stikstofdrama op

03:56