Kabinet waarschuwt Netanyahu: annexatie van West Bank is onacceptabel

wikipedia

Een Israëlische annexatie van de Westelijke Jordaanoever of delen daarvan is onacceptabel voor Nederland. Het kabinet wijst op het internationale recht en de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967, zo schrijft minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding daarvoor zijn de uitspraken die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu deze week deed in een verkiezingstoespraak. Hij belooft kiezers dat hij onder meer de Jordaanvallei op de West Bank zal annexeren.

Vergroot wantrouwen
De rede van Netanyahu zorgt voor onrust en speculaties in en buiten het Midden-Oosten. Ook het kabinet vindt daar iets van. Volgens Blok wordt ‘het wantrouwen vergroot’ door dergelijke verkiezingsretoriek. Nederland en de EU accepteren geen aanpassingen van de grenzen van 1967, tenzij die door Israël en de Palestijnen in onderhandelingen overeen worden gekomen. ‘Het kabinet beschouwt het Israëlische nederzettingenbeleid als strijdig met internationaal recht. Voortzetting ervan en stappen in de context ervan genomen, ondermijnen de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing en kansen op vrede’.

Tweestatenoplossing?
Netanyahu is momenteel verwikkeld in een verkiezingscampagne voor een nieuwe Knesset. Bij verkiezingswinst belooft hij onder meer de Jordaanvallei – dit is het oostelijk deel van West Bank dat grenst aan Jordanië – bij Israël in te lijven. Op die manier zouden de Palestijnse gebieden nog verder worden ingesloten, en daarmee zou een tweestatenoplossing zo goed als onmogelijk worden. Wat dan overblijft voor een eventuele onafhankelijke Palestijnse staat zijn de gebieden in het midden van de West Bank en de Gazastrook.

Bolton weg
Dinsdag ontsloeg de Amerikaanse president Donald Trump zijn veiligheidsadviseur John Bolton. Het staatshoofd en de ‘havik’ Bolton konden het niet eens worden over een Iran-strategie. Als het aan de veiligheidsadviseur lag, zou Amerika het regime in Teheran nog harder moeten aanpakken, mogelijk zelfs preventief moeten aanvallen of een oorlog moeten beginnen om het regime te verdrijven. Trump denk daar anders over. Netanyahu zit meer op de lijn van Bolton. De Israëlische media speculeren er nu over of Trump hem ook zal laten vallen.

Campagne
Israël bereidt zich momenteel voor op parlementsverkiezingen. Die worden gehouden omdat de politici na de vorige verkiezingen van afgelopen april geen nieuwe regeringscoalitie konden vormen voor de gestelde deadline. De nieuwe stembusgang moet nu uitkomst bieden. Net als in april en maart is Netanyahu’s Likud verwikkeld in een nek-aan-nekrace tegen Blauw-Wit, een fusiepartij die een alternatief wil zijn voor Likud. De verkiezingen zijn op dinsdag 17 september.

Categorie:

Home » Nieuws » Kabinet waarschuwt Netanyahu: annexatie van West Bank is onacceptabel