Nieuws

'Eén op de vijf mensen met psychiatrische aandoening moet naar zelfstandig wonen'

Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Twintig procent van de mensen in beschermde woonvormen moet doorstromen naar zelfstandig wonen met begeleiding. Dat willen gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen in het Rijk van Nijmegen bereiken door intensiever samen te werken.
De betrokken partijen hebben handtekeningen gezet onder de afspraken. Samen gaan ze zorgen voor voldoende woningen, ambulante begeleiding en intensieve samenwerking op wijkniveau.

Sneller reageren

Dat is een opgave, gezien de druk op de woningmarkt en de concentratie van betaalbare huurwoningen in een beperkt aantal woonwijken. Om mensen met een psychiatrische aandoening goed te begeleiden bij het zelfstandig wonen is samenwerking nodig tussen de woningcorporaties en zorginstellingen.
Ambulante begeleiders van de zorg werken daarom zo veel mogelijk in dezelfde wijken als de wijk- en buurtbeheerders van de woningcorporaties. Samen kunnen zij sneller reageren op signalen en vragen van wijkbewoners en huurders. Zo moet het leefbaar blijven voor iedereen en moet eventuele overlast achterwege blijven.
Tekst gaat verder onder de video:
Meer mensen met psychiatrische aandoening moeten van beschermd naar zelfstandig wonen

Hoop ellende voorkomen

'Het gaat erom dat woningcorporaties vertrouwen hebben in de manier waarop wij begeleiden', zegt Edwin ten Holte van de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Die organisatie is gespecialiseerd in de specialistische begeleiding van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening.
Ten Holte: 'Het helpt dat je elkaar heel snel weet te vinden. Als er iets dreigt mis te gaan, heb je al contact met elkaar. En daarmee voorkom je een hoop ellende. Zowel voor een corporatie die een woning verhuurt, als voor onze cliënt die een woning huurt, als voor de buren die ermee te maken hebben.'
Als het escaleert ben je te laat, meent Esther Lamers van woningcorporatie Standvast Wonen. 'Escaleren zou kunnen zijn dat het toch niet goed dreigt te gaan met iemand met zo'n psychiatrische achtergrond. Dat hij iets doet waardoor hij de buurt stoort en dan heeft de buurt meteen weer een beeld van die persoon. Ja, en dan is het lastig nog goed met elkaar samen te wonen.'

Gaat veel verder dan enkel een eigen huis

Het bevorderen van uitstroom van beschermde woonvormen naar zelfstandig wonen gaat veel verder dan iemand een eigen huis geven. Het vraagt aandacht en begeleiding op alle levensgebieden. Naast psychiatrische zorg en begeleiding ondersteunen de organisaties cliënten bij dagbesteding, werk, sociale contacten en inkomen.
De afgelopen periode zijn al tientallen plaatsen voor beschermd wonen afgebouwd en verhuisden cliënten naar een eigen woning met begeleiding.