nieuws

Kabinet wil winst multinationals zoals Shell belasten

Shell Pernis. Archieffoto
Shell Pernis. Archieffoto
Het kabinet gaat werk maken van een regeling waardoor Nederlandse multinationals zoals Shell worden gedwongen winstbelasting te betalen. Nu doet een aantal dat niet of amper.
Haagse bronnen bevestigen berichtgeving hierover tegen het ANP. Nu kunnen bedrijven nog verliezen in het buitenland aftrekken van de winsten die ze maken in Nederland. Op die manier hoeven bedrijven minder belasting over hun winst te betalen.
Het kabinet wil een initiatiefwet van GroenLinks overnemen. Ingewijden benadrukken dat dit niet betekent dat er op Prinsjesdag een kant-en-klare wet ligt.

Winst nihil

Het wetsvoorstel van de oppositiepartij - mede ondertekend door PvdA en SP - moet een einde maken aan aftrekposten uit het buitenland. Door die aftrekposten kunnen bedrijven het zo regelen dat de winst waarover ze in Nederland belasting betalen, nihil is.
Aanleiding voor het voorstel was het bericht dat Shell door de winsten tegen de verliezen in het buitenland weg te strepen jarenlang geen belasting zou hebben betaald in Nederland.

Bakker om de hoek

De wet moet regelen dat verliezen gemaakt in landen in de Europese Unie maximaal drie jaar kunnen worden verrekend, om te voorkomen dat bedrijven verliezen 'opsparen'. Verliezen buiten de EU mogen volgens het voorstel helemaal niet meer worden ingezet als aftrekpost.
GroenLinks-Kamerlid Bart Snels, die aan de wieg van het voorstel stond, is blij dat het kabinet het overneemt. "Het is volstrekt oneerlijk dat de bakker op de hoek wel belasting betaalt over zijn winst en onze grootste multinationals niet. Aan deze vorm van belastingontwijking komt gelukkig een einde", aldus Snels.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl