Direct naar artikelinhoud
Uitstoot

Alarmerend: dieselwagens stoten (nog) meer uit op warme dagen

Filevorming in Brussel.Beeld rv

Wanneer de temperatuur in steden dertig graden bereikt, stijgt de uitstoot van dieselwagens met twintig tot dertig procent. Dat blijkt uit nieuwe studies van The Real Urban Emissions (True), uitgevoerd in Parijs. Steden moeten zich zo meer afvragen hoe ze moeten omgaan met de zogenaamde hitte-eilanden en de klimaatcrisis. 

Dieselwagens stoten (nog) meer uit op warme dagen. Het onderzoek van True, uitgevoerd in 2018, maakte gebruik van hoogtechnologische apparatuur om drie weken lang de uitstoot te meten van meer dan 180.000 voertuigen in de Franse hoofdstad onder verschillende rij- en verkeersomstandigheden. Een automatische nummerplaatherkenning koppelde het resultaat van de meting van de uitlaat aan het specifieke model van het voertuig. Niet alleen personenwagens, maar ook bussen, motor- en bromfietsen en vrachtwagens werden gemeten.

“De werkelijke NOx-uitstoot, de combinatie van stikstofmonoxide en stikstofdioxide, bleek tot 18 keer hoger dan de tests van de autofabrikanten. Ook de uitstoot van nieuwere voertuigen, die geacht worden schoner te zijn, ligt hoger”, zegt Yoann Bernard van de International Council on Clean Transportation, die het onderzoek uitvoerde in The Guardian. “Autofabrikanten moeten voor toekomstige modellen meer rekening houden met de werkelijke emissiecijfers.”

Vroegtijdige overlijdens

“Het aantal mensen dat in Shanghai sterft door luchtvervuiling is hoger, maar als je kijkt naar vroegtijdige sterfgevallen door transportvervuiling in Shanghai en Parijs, zie je weinig verschil”, zegt Bernard.

In 2017 suggereerde onderzoek dat wereldwijd minstens 38.000 mensen per jaar vroegtijdig overlijden door dieselwagens die niet voldoen aan de officiële limieten. Vrijwel alle dieselauto’s bleken meer NOx uit te stoten dan de wetgeving toestaat. Verwacht wordt dat de trend zich zal voortzetten en dat het aantal vroegtijdige overlijdens tegen 2040 174.000 zal bedragen. 

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, die volgend jaar herverkozen wil worden, heeft de verbetering van de luchtkwaliteit in de stad tot een belangrijk onderdeel van haar ambtstermijn gemaakt. Tegen 2024, wanneer de Olympische Spelen in Parijs plaatsvinden, wil Hidalgo dieselauto’s voorgoed uit Parijs bannen.