RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Minder Marokkanen'-proces tegen Wilders gaat door

PVV-leider Geert Wilders vanochtend in de rechtbank van Schiphol. Beeld © ANP

Het proces tegen PVV-leider Geert Wilders om diens 'minder Marokkanen'-uitspraken, wordt voorlopig niet stopgezet. Het oordeel over mogelijke beïnvloeding door het ministerie van Justitie duurt uiterlijk tot de einduitspraak. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vanmiddag bepaald. Eventueel volgt er een tussenuitspraak.

Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops menen dat onomwonden gebleken is dat het ministerie van Justitie en Veiligheid zich in 2014 actief heeft bemoeid met de beslissing over te gaan tot strafvervolging van Wilders, wegens diens omstreden uitspraken over Marokkanen. Het OM heeft die bemoeienis altijd ontkend en gezegd dat het geheel zelfstandig tot dat besluit is gekomen.

Meer tijd nodig

Knoops en Wilders vroegen het hof vandaag direct een beslissing te nemen en het proces te stoppen, maar het hof zegt meer tijd voor nodig te hebben. Knoops daarop heeft beraad gevraagd tot vrijdag, om te bepalen of hij zijn vorige week begonnen pleidooi voortzet dan wel andere actie gaat ondernemen.

Wilders werd door de rechtbank veroordeeld wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat, maar kreeg geen straf opgelegd. Wilders tekende tegen hoger beroep aan tegen dat vonnis. In hoger beroep is een geldboete van 5000 euro tegen hem geëist.

Rutte reageert op bemoeienis met zaak-Wilders

00:41
Topambtenaren
Lees ook:
Topambtenaren eisten harde aanpak in proces tegen 'kwaadaardige' Wilders