Luister naar

Krakerscollectief We Are Here kraakt gebouw van Ghanese migrantenkerk

Nieuws
Het Amsterdamse krakerscollectief We Are Here, dat tegenwoordig bestaat uit een groep van veertig Afrikanen zonder verblijfspapieren, heeft het zevenjarig bestaan ‘opgeluisterd’ met het kraken van een beoogde migrantenkerk.
Gerard ter Horst Gerard ter Horst
woensdag 4 september 2019 om 18:05

Amsterdam

Het gaat om een voormalige en leegstaande supermarkt aan het Leksmondplein in Amsterdam-Zuidoost. Op deze locatie wil de Ghanese migrantenkerk Replib (wat staat voor Resurrection Power and Living Bread Ministries) gaan kerken. De gemeente gaf daar in mei een vergunning voor af, omwonenden verzetten zich vooralsnog sterk tegen de komst van de migrantenkerk. Het kraken van begin deze week geeft een nieuwe wending aan deze zaak. Volgens woordvoerder ‘Dokter Ko’ – dat is de bijnaam van Ko van Melle, een bejaarde arts die de ongedocumenteerden van We Are Here al jaren medisch bijstaat – is het niet de bedoeling de migrantenkerk te verjagen. ‘Als de kerk in dit pand zou hebben gezeten, hadden wij dit niet gekraakt. Maar het stond leeg en onze mensen hebben al een week in het park geslapen. Daar konden ze niet blijven.’

Woensdagmiddag werd bekend dat de rechtse actiegroep ‘Weg met We Are Here’ voor woensdagavond een demonstratie bij het gekraakte pand had aangekondigd. De politie hield daar een oogje in het zeil.

Tegenover DeTelegraaf liet een zegsman van de Ghanese migrantenkerk weten dat de krakers er zo snel mogelijk uitmoeten en dat daartoe een rechtszaak wordt aangespannen.

Volgens Van Melle zitten er bij de huidige groep van We Are Here twee ongedocumenteerden van het eerste uur. Van de groep van tweehonderd uit de begintijd hebben er bijna 120 een verblijfsvergunning gekregen. ‘Je ziet: als je het lang volhoudt, gebeurt er vaak wel iets’, laat hij weten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De spraakmakende atheïst Richard Dawkins doet niet meer zo lelijk over het christelijk geloof als vroeger. Wat heeft hem doen veranderen?

De befaamde atheïst Richard Dawkins noemt zich nu 'cultuurchristen'. Is dat reden om te juichen?

Bevindt de bekende atheïst Richard Dawkins zich nu ook al onder de bekeerlingen? Het klopt: conservatieve Europeanen herontdekken het christendom. Maar is dat niet vooral omdat ze de islam nog gruwelijker vinden?

Hendrie van Maanen: 'Jongeren worden niet meer ingewijd in dat zingevingssysteem.'

Verdwijnt het christendom uit Europa? En wat dan? 'Doopcijfers zijn in twintig jaar tijd gehalveerd'

Je kunt het zomaar vergeten, als jouw eigen kerk springlevend is: in sommige landen daalden de doopcijfers dramatisch. ‘De overdracht van de christelijke cultuur stopt, vreest deze schrijver.

‘Opeens hoor ik mensen in het openbaar meezingen en zie ik ze dansen op mijn remixes.’

'Is je deur nog op slot' gaat viral op TikTok, dankzij Jayden. 'Ik krijg zelfs reacties van moslims'

Met zijn vernieuwde versies van de liedjes ‘Jona’ en ‘Is je deur nog op slot’ bereikt Jayden duizenden mensen op sociale media, christen en niet-christen. ‘Ik heb gelijk tegen God gezegd: "Heer, ik doe dit voor U.”’

Heleen Murre-van den Berg: 'Fysieke boeken worden erg gewaardeerd. Geloof is niet alleen iets in je hoofd, mensen willen iets vast kunnen houden.'

Oosters-orthodoxe kerken in Europa schrijven vooral over de kerkelijke liturgie. 'Voor hen is het de kern van het geloofsleven'

Welk verhaal vertellen de boeken en het zondagsschoolmateriaal van niet-westerse christenen die in Europa wonen? Hoogleraar Heleen Murre-van den Berg verzamelde honderden publicaties in een uitgebreide database.

De Duitse dominee Martin Michaelis vindt zijn schorsing onwettig: ‘Er zijn geen theologische gronden voor.’

Duitse kerken zetten dominee en jeugdwerker af omdat ze kandidaat staan voor de extreemrechtse AfD

Een lutherse dominee in Duitsland is onder tucht gezet omdat hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op 9 juni kandidaat is voor de radicaal-rechtse partij AfD. De predikant vindt zijn schorsing onwettig.

Politieagenten en beveiligers verzamelen zich buiten de parochie van de Assyrische Kerk van het Oosten waar maandag een steekpartij plaatsvond. Nadat de politie de dader had gearresteerd, braken er rellen uit.

Man steekt bisschop neer tijdens kerkdienst in Australië, rellen buiten de kerk

Een steekpartij heeft maandagochtend abrupt een einde gemaakt aan een kerkdienst in de Assyrische Goede Herderkerk in Wakeley, 35 km ten westen van Sydney. De neergestoken bisschop bad daarbij voor zijn aanvaller.