Poetin wil topoverleg G8 met China en India

Poetin wil topoverleg G8 met China en India

Rusland is bereid een nieuwe bijeenkomst van de G8 te organiseren, op voorwaarde dat ook India en China mogen deelnemen. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin deze week tijdens het Eastern Economic Forum in Vladivostok. Hij staat open voor een nieuwe bijeenkomst van de G8, waar Rusland sinds 2014 van uitgesloten wordt.

"We staan open voor onze partners en we zijn verheugd om ze te verwelkomen in Rusland, als ze de wens hebben om te komen. Wij waren het niet die dat hebben uitgesteld, dat waren onze partners. Als zij de G8 willen herstellen, laat ze dat dan doen. Ik denk dat iedereen vandaag de dag begrijpt, en president Emmanuel Macron zei dat onlangs in het openbaar, dat het Westerse leiderschap voorbij is. Ik kan me geen efficiënte internationale organisatie voorstellen zonder India en China."

Van G7 naar G20

Rusland werd in 2014 uit de G8 gezet na de gebeurtenissen op de Krim. De inwoners van het schiereiland besloten zich toen middels een referendum af te scheiden van Oekraïne en zich aan te sluiten bij Rusland. Tot ongenoegen van veel Westerse regeringsleiders, die dat tot op de dag van vandaag als een annexatie beschouwen. Sindsdien is Rusland niet meer welkom op deze bijeenkomst van Westerse geïndustrialiseerde landen.

Vorig jaar verliep de bijeenkomst van de G7 in Canada niet zonder problemen. De Amerikaanse president Trump trok op het laatste moment zijn steun voor de slotverklaring in, omdat hij zich niet kon vinden in de definitieve tekst. Misschien uit voorzorg besloot Frankrijk dit jaar als organisator om maar helemaal geen slotverklaring op te stellen. Daarmee was de onlangs gehouden bijeenkomst in Biarritz de eerste sinds het begin van deze jaarlijkse top in 1975 zonder een unaniem gesteunde slotverklaring.

De rol van de G7 is sinds 1999 voor een belangrijk deel overgenomen door de G20, een grotere groep van landen waar ook verschillende niet-Westerse economieën lid van zijn. In deze groep zijn India en China wel vertegenwoordigd, evenals Rusland.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »