Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dierenbeschermers willen dat Jezus ezeltje inruilt voor e-scooter

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
kruis
jezus
De Jezus-figuur die optreedt in de beroemde Passiespelen van het Beierse dorp Oberammergau moet zich voortaan met een elektrische scooter verplaatsen in plaats van op de traditionele ezel. De dierenrechtenorganisatie PETA roept de spelen op zich te ontdoen van alle dieren in de uitvoering van de lijdensweg van Christus. Jezus gebruikt niet alleen een ezel maar voor de spelen wordt een half circus met onder meer kamelen, geiten en duiven het toneel opgesleept. Vooralsnog wordt geen gehoor aan gegeven aan de oproep maar de spelen bezweren dat ze zich zullen houden aan de wetgeving voor het gebruik voor dieren. Dat is amper een toezegging want dat wordt immers iedereen geacht te doen.
Waarom de christenen er aan hechten het lijden van Jezus gepaard te laten gaan met het lijden van dieren is vooralsnog onduidelijk. Het zou gaan om een traditie. De organisatie van de druk door toeristen bezochte Passiespelen wijst er ook – wellicht ten overvloede – op dat e-scooters nog niet bestonden toen Jezus werd gekruisigd. De spelen kunnen buigen op een lange geschiedenis. Volgens een legende zouden de inwoners in 1633 door God gespaard zijn van de dodelijke pestuitbraak die Europa teisterde als ze in ruil daarvoor iedere tien jaar een Passiespel opvoeren. Het dorp neemt ondanks vorderingen in de medische wetenschap geen risico en voert de spelen bijna 500 jaar later nog steeds op om de toorn Gods te vermijden. Er worden volgend jaar een half miljoen bezoekers verwacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.