RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Politie gaat elektrische auto's testen

Beeld © ANP - Archieffoto

De politie test het komende jaar elektrische surveillancewagens. Zo wil de politie ondervinden welke voor- en nadelen er zitten aan elektrische politieauto's.

De elektrische voertuigen worden gerouleerd tussen basisteams in de eenheden Midden-Nederland, Oost-Nederland en Amsterdam. Elke eenheid heeft vier maanden om de voertuigen uit te proberen. De pilot is vrijdag gestart.

Behalve dat de politie graag duurzamer wordt, bieden de nieuwe voertuigen ook de mogelijkheid om stil aan te komen rijden, om inbrekers en overvallers op heterdaad te kunnen betrappen. "Ik ben benieuwd of mensen er in druk verkeer van schrikken als er ineens een politieauto langsrijdt, omdat ze niks aan horen komen. Maar ook wat er gebeurt als je een melding krijgt en je kunt geruisloos aan komen rijden", zegt Pim Miltenburg, namens de politie verantwoordelijk voor de pilot.

Laadpalen

Er moet ook praktisch worden getest. De laadtijd en actieradius van de elektrische voertuigen, bijvoorbeeld. "Het regelen van de infrastructuur die nodig is om te testen was nog het meeste werk in de voorbereiding. Want elk voertuig moet worden opgeladen en daar zijn laadpalen voor nodig op de parkeerplaats. Dan moet je dus ook rekening houden met de stroomcapaciteit van het bureau. Mocht nou blijken dat het opladen erg lang duurt, dan hebben we uiteindelijk een groter wagenpark nodig om inzetbaar te blijven", aldus Miltenburg.

De politie test de komende tijd ook een op waterstof aangedreven elektrische auto. 

E-bikes

Daarnaast gaat de politie ook elektrische motorfietsen en speed pedelecs inzetten.

Tesla
Lees ook
Tesla Model 3 als politieauto in de VS

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's