DE WERELD NU

Midden Oosten – als Palestijnen ergens anders woonden?

Midden Oosten

In het Midden Oosten is veel meer ruimte om te wonen dan alleen in die kleine strip land die wij kennen als Israël, meent Toon Kasdorp.

Arabieren bezetten sinds de zevende eeuw het Midden Oosten. Wordt zo’n bezetting nu erger, naarmate zij langer duurt? Of komt er ooit een moment waarop je zegt, dat is geen bezetting meer, die mensen wonen daar gewoon? De wereld moet zich daar nu maar eens bij neerleggen? De meeste mensen vinden het laatste.

Dat houdt denk ik in, dat we dan nu ook op het punt gekomen zijn om de Israëlische bezetting van de Westbank te erkennen als een verovering waar men zich bij neer moet leggen als een voldongen feit. De vraag blijft dan wat we met de Arabieren moeten die daar wonen. Persoonlijk denk ik dat we ergens anders een woonplaats voor ze zouden moeten vinden.

Het liefst natuurlijk in een vertrouwde omgeving, ergens in Arabië. Ik heb al eens eerder geopperd dat in de buurt van Jeddah me niet zo’n slechte plek leek. Aan de ene kant is het daar bewoonde wereld en aan de andere is er voldoende onbewoonde woestijn om uit te breiden. Dat het land daar vruchtbaar gemaakt kan worden als je er voldoende in investeert staat vast.

De Saoedi’s zouden er denk ik niet erg veel bezwaren tegen hebben. De Palestijnen zijn een soort joden onder de Arabieren. Ze zijn gemiddeld goed geschoold en met hun connecties in de rest van de wereld zouden ze qua bevolking een aanwinst kunnen zijn. Het vestigen van zoveel miljoen Palestijnen zou een economische boost ten gevolge hebben waar ook de oorspronkelijks bewoners van zouden profiteren. Voor de rijke sjeiks bovendien een nabije en profijtelijke mogelijkheid om te investeren.

De VS, Europa en de VN zouden zeker bereid zijn om het project mee te financieren, al was het alleen maar omdat ze het Palestijnse probleem nu al zo lang financieren zonder dat het ooit een centimeter lijkt te zijn opgeschoven. Iets dat werkelijk perspectief biedt moet een verademing zijn voor de rest van de wereld.

Zou de Arabische wereld dit een rechtvaardige oplossing vinden van het probleem, kan men zich afvragen. Die hoop zou men, denk ik, niet moeten hebben. Maar de Arabische wereld zou niets een rechtvaardige oplossing vinden dat niet een herovering van Palestina en de verwijdering van alle joden daar zou impliceren, dus daar kunnen we moeilijk rekening mee houden. Zouden ze er op den duur mee leren leven? Ik hoop het zeker voor ze.


Dit artikel verscheen eerder op het Blog van Toon Kasdorp

6 reacties

  1. Dick Orwell schreef:

    Mee eens. Moslims kunnen van Marokko tot Bangladesh overspelige vrouwen stenigen en afvalligen onthoofden. Waarom moet dat nou perse op dat 50km brede strookje Israel?

  2. Bert van Heemst schreef:

    Dit artikel gaat uit van de vooronderstelling dat we met een op westers-rationele manier, een op eigen economische voordelen of voordelen voor de eigen bevolking, acterend Palestijns bestuur te maken hebben. ‘Gelukkig’ is het nog eenvoudiger. De Joden (niet Israëli’s, JODEN) moeten of weg, of dood, ten koste van alles, ook van hun eigen bevolking. Waar ze ook wonen. Zie het handvest van Hamas.

  3. D. G. Neree schreef:

    @Bert van Heemst, als jij 100.000 dollar zou krijgen, een huis en een stuk land voor jou en je familie en als de regering van dat land daar ook geld voor krijgt, om dat gebied te ontwikkelen, en als je zelf onder een tirannie in een sfeer van haat leeft met voortdurende angst voor oorlog, zou je dan die gelegenheid niet met beide handen aangrijpen?

    En waarom niet Jordanië, dat hoorde toch ook bij Palestina? Of de Sinaï. Als Trump zou willen, zou hij het probleem zo op kunnen lossen denk ik. Degenen die in Gaza en de “westoever” overblijven zijn dan alleen nog de miltante jihadisten en die zijn militair te verslaan.

  4. Koen schreef:

    Niet meer van een bezetting spreken!
    Het is een Nazi’s vergelijkbare bezetting!
    Wat een schande dat deze bastards joden hier mee wegkomen!
    Een heel volk laten uitmoorden,honderden Palestijnen vrouwen en jonge mensen in Gaza gewoon afschieten!

  5. D. G. Neree schreef:

    Koen, het wordt hoog tijd voor je pilletje.

  6. Ravian schreef:

    De groep Arabieren die zich “Palestijnen” pleegt te noemen hoort gewoon in Jordanië (westbank) en Egypte (Gaza) thuis.
    Gewoon oppakken en de betreffende grenzen over kieperen dus.
    Verder zijn “Palestijnen”, behalve als goedkope gastarbeiders voor vies werk, in de hele Arabische wereld nergens gewenst.
    De “Palestijnen” zijn gewoon al meer dan een halve eeuw een Arabisch wapen tegen de Joden, en te achterlijk om dat in te zien.