RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Drie keer de fout in: café in Zeist mag 12 weken geen alcohol schenken

Beeld © ANP

Een café waar je geen alcohol mag drinken. Het klinkt misschien als een slechte grap, maar bij café La Dada in Zeist vindt de komende drie maanden een volledige drooglegging plaats.

Dat heeft burgemeester Koos Janssen besloten nadat er herhaaldelijk alcohol geschonken zou zijn aan jongeren onder de 18 jaar. De gemeente noemt het een 'noodzakelijke maatregel' omdat La Dada al zeker drie keer betrapt zou zijn op het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Eigenaar Hamza Akhiar is het niet eens met het besluit van de gemeente. Volgens Akhiar heeft hij alcoholvrij bier op de tap en alcoholvrije varianten van sterke drank om mixdrankjes mee te maken. “Ik heb de gemeente gevraagd om monsters van mijn mixdrankjes te nemen, dan kunnen ze zien dat er geen alcohol in zit."

Niet de enige

Ondanks dat het verboden is voor horecagelegenheden om drank te schenken aan jongeren onder de 18 jaar, gebeurt dat nog wel vaak. Dat blijkt uit onderzoek van Objectief in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In dat onderzoek uit 2018 werden 17-jarigen de kroeg ingestuurd om alcohol te bestellen. Wat bleek? In ruim 80 procent van de gevallen kregen zij hun alcoholische drankjes gewoon mee.

Toch is er nog een hoop werk aan de winkel. Het doel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is dat er in 2030 nergens meer alcohol verkocht wordt aan jongeren onder de 18 jaar. Dat is een van de belangrijkste punten van het Nationaal Preventieakkoord.

Kroeg sluiten

Het is onbekend hoe Akhiar zijn kroeg draaiende wil houden nu hij geen alcohol mag schenken. Mocht hij zich de komende drie maanden niet houden aan de drooglegging, dan mag de burgemeester de vergunning intrekken en de kroeg sluiten.

Sinds 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet (DHW) van kracht. Gemeenten zijn sindsdien verantwoordelijk voor de naleving van de DHW.

Op 1 januari 2014 is de wet aangescherpt om drankmisbruik onder jongeren beter aan te kunnen pakken. De leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol verschoof bijvoorbeeld van 16 naar 18 jaar en gemeenten moesten over een preventie- en handhavingsplan beschikken.

Horecabedrijven die alcohol verstrekken aan jongeren zonder dat ze hebben gecheckt of de koper de juiste leeftijd heeft, kunnen een boete krijgen. Deze boete bedraagt de eerste keer 1360 euro. Bij herhaling binnen 12 maanden worden de boetes hoger. Als een horecabedrijf drie keer in twaalf maanden de regels overtreedt, mag de burgermeester de drankvergunning schorsen (min 1 en max 12 weken).