‘Gecrashte Tesla Model S werd bestuurd door Autopilot’

Onderzoek wijst uit

Tesla Model S

De crash tussen een stilstaande brandweerauto en een Model S, die vorig jaar januari plaatsvond in Culver City in Californië, werd veroorzaakt door de Autopilot-functie van de Tesla.

Die conclusie trekt het verkeersveiligheidsorgaan The National Transportation Safety Board (NTSB) na afronding van een uitvoerig onderzoek. Bij de crash raakte niemand gewond, zo meldt persbureau Reuters.

De bestuurder weet niet meer wat hij aan het doen was ten tijde van de crash, maar vertrouwen in de Autopilot van zijn Model S had hij in ieder geval: uit het onderzoek van de NTSB blijkt dat er meerdere waarschuwingen vooraf gingen aan de crash. Ze vroegen om een paar handen op het stuur, maar dat verzoek werd niet gehonoreerd door de bestuurder.

Na het uitlezen van de data werd duidelijk waar het fout ging. De elektrische auto volgde voor langere tijd een medeweggebruiker bij een snelheid van ongeveer 34 kilometer per uur, waarna die voorganger van rijbaan verwisselde. Hierdoor ‘dacht’ de Model S vrij baan te hebben en accelereerde de Tesla, om vervolgens met +/- 50 kilometer per uur achterop de stilstaande brandweerauto te botsen.

Terwijl sommige Tesla-rijders beamen kilometers achter elkaar ‘op Autopilot’ te kunnen rijden, adviseert Tesla altijd de handen aan het stuur te houden. In de Verenigde Staten zijn inmiddels drie dodelijke ongelukken gebeurd met Tesla’s die bestuurd werden door Autopilot. Na een eerder onderzoek van de NTSB concludeerde de instantie dan ook in 2017 dat het systeem te weinig doet om de aandacht van de bestuurder erbij te houden. Sindsdien heeft Tesla het systeem geüpdatet, zodat de auto meer en duidelijker waarschuwingen afgeeft bij onjuist gebruik van de zelfbesturingsfunctie. Negeer je die waarschuwingen, dan stopt Autopilot ermee.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (102) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum