Filmpje aan dood ontsnapte overwegfietser uit Geleen wereldwijde hit

De onbewaakte spoorwegovergang aan de Raadskuilderweg in Geleen. Op camerabeelden is te zien hoe een jeugdige fietser daar eind vorig jaar op een haar na werd gegrepen door een voorbijrazende intercity. © ANP/ProRail

De camerabeelden waarop is te zien hoe een zestienjarige scholier uit Geleen eind vorig jaar op een onbewaakte overweg in zijn woonplaats op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapte, zijn wereldwijd een hit. Op YouTube is het filmpje al meer dan 1,3 miljoen keer bekeken.

Laurens Schellen

Ook Amerikaanse nieuwszenders als CNN en NBC hebben bij spoorwegbeheerder ProRail, die de bewuste camerabeelden destijds online heeft gezet, toestemming gevraagd - en gekregen - om de beelden uit te mogen zenden.

Lees verder onder de video.

Regiodirecteur Wendy de Wild van ProRail zegt niet verrast te zijn door het mondiale bereik van het filmpje. „Zelden is het gevaar van een aanrijding op een onbeveiligde overweg zo duidelijk vastgelegd.”

Lees ook: Tiener die op spoor aan de dood ontsnapte: ‘Ik dacht: dit gebeurt mij nooit’

Nippertje

Op de beelden is goed te zien hoe de fietser, die op weg was naar school, op de onbewaakte spoorovergang aan de Raadskuilderweg in Geleen op het nippertje aan de dood ontsnapt. Na het passeren van een goederentrein steekt de tiener doodgemoedereerd de overweg over, waarbij hij een uit de andere richting aanstormende intercity over het hoofd ziet. Wonder boven wonder wordt hij niet gegrepen door de sneltrein.

Lees ook: Levensgevaarlijk: man en hond steken beruchte afgesloten spoorwegovergang over

„Maar lang niet iedereen heeft zoveel geluk als de jongen in het filmpje”, benadrukt de ProRail-directeur. Ze wijst erop dat de voorbije jaren meerdere dodelijke aanrijdingen hebben plaatsgevonden op onbeveiligde overwegen in Nederland. „De impact hiervan is keer op keer enorm. Feit is dat onbeveiligde overwegen levensgevaarlijk zijn en niet meer van deze tijd.”

Lees ook: Emoties bij afsluiten spoorwegovergang Geleen

Tunnel

De Wild vraagt in dat verband ‘begrip’ van inwoners en passanten voor het feit dat de onbewaakte overwegen aan de Raadskuilderweg en de Lintjesweg in Geleen inmiddels zijn ontmanteld en gesloten. „In goed overleg met gemeente en provincie.” Vaststaat dat op beide locaties speciaal voor fietsers en voetgangers een tunnel onder het spoor wordt aangelegd. Naar verwachting worden die begin 2022 opgeleverd.

Lees ook: Video: Onbewaakte spoorwegovergang Geleen definitief op slot