Direct naar artikelinhoud

Halsema gaat de verkoop van lachgas aanpakken

Lachgasverkoper Deniz Üresin (met gasfles tussen zijn voeten) en zijn team op het Rembrandtplein.Beeld Amaury Miller

De straatverkoop van lachgas veroorzaakt zo veel overlast dat de gemeente ingrijpt. Handhavers gaan voortaan boetes opleggen. Burgemeester Halsema denkt het juiste wapen gevonden te hebben. De handelaren protesteren. 

en

Burgemeester Femke Halsema grijpt naar het ventverbod om verkopers van lachgas te beboeten: handel op straat zonder vergunning is verboden. En voor verkoop van lachgas zal nooit een vergunning worden afgegeven. Ook op evenementen mag geen lachgas meer worden verkocht; dit verbod komt voortaan in elke vergunning te staan.

Overtreders van dit verbod kunnen rekenen op een boete en eventueel een dwangsom om te voorkomen dat de verkoper de boete afrekent en dan gewoon doorgaat.

De aanpak is nodig, omdat de overlast door verkoop van lachgas op straat ‘explosief’ is toegenomen, schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. Bewoners klagen over het geluid van het vullen van de ballonnen, troep op straat, hinderlijk gedrag van gebruikers, opstootjes en intimidatie door verkopers.

Ook sekswerkers op de Wallen hebben last van de verkoop, zegt Felicia Anna van belangenorganisatie Red Light United. Wanneer zij verkopers daarop aanspreken, worden de sekswerkers volgens Anna geïntimideerd.

Handhaving via het ventverbod lag niet direct voor de hand. Lachgas valt niet onder de geneesmiddelen- of opiumwet, maar onder de warenwet en is daardoor vrij verkoopbaar. Het gebruik is evenmin strafbaar. De gemeente was tijd kwijt aan een inventarisatie van juridische mogelijkheden om toch iets te doen. In de tussentijd grepen politie en handhavers niet in.

Legaal bedrijf

Verkoper Deniz Üresin (25) bracht met zijn bedrijf Ufogas lachgas openlijk aan de man in de binnenstad en zei tegen deze krant dat hij een maas in de wet had gevonden. Hij heeft een koeriersbedrijf, zijn klanten bestellen online en komen het lachgas in de binnenstad afhalen. Ufogas mag daar een kwartiertje blijven staan, maar zolang de bestellingen aan de lopende band binnen blijven komen, schuift dat kwartier mee en ontstaat continue handel op straat.

Halsema stelt nu dat ook online bestellingen onder het ventverbod vallen. Ufogas heeft inmiddels een dwangsom ontvangen die kan oplopen tot 100.000 euro. Het bedrijf laat juridisch onderzoek doen naar bezwaarmogelijkheden.

Donderdagavond houdt Üresin een protestactie voor de Stopera, alwaar hij 20.000 ballonnen lachgas belooft weg te geven.

“Leven we in Oeganda of Nederland?” reageert de ondernemer op de inzet van het ventverbod. “Volgens de Nederlandse wet- en regelgeving is Ufogas gewoon een koeriersbedrijf, maar burgemeester Halsema maakt er een persoonlijke aanval van. Als ze Ufogas verbiedt, mogen Uber Eats, Domino’s, Deliveroo en alle andere bezorgdiensten ook niet meer actief zijn in de stad. Er vallen bijna wekelijks doden vanwege criminaliteit in Amsterdam, maar de prioriteit van Halsema is een legaal bedrijf als Ufogas bestrijden. Dat snapt niemand.”

Kantelpunt

In de gemeenteraad is de roep om de aanpak van de straatverkoop van lachgas groot. Volgens Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, is Amsterdam de regie kwijt. Hij vroeg een spoeddebat aan, dat donderdag op de agenda staat. “Het kantelpunt is bereikt.” Sofyan Mbarki (PvdA) vindt dat we niet moeten doen alsof verkoop van lachgas gewoon is. “Want dat is het niet.” Marianne Poot (VVD) noemt de straatverkoop ‘niet meer acceptabel’.