Drenthe pleit voor subsidie voor opslag groene energie: 'Creativiteit moet beloond'

De windturbine bij 1e Exloërmond is de eerste van 45 die er in het windpark Drentse Monden en Oostermoer worden gebouwd.

De windturbine bij 1e Exloërmond is de eerste van 45 die er in het windpark Drentse Monden en Oostermoer worden gebouwd. Foto: Huisman Media

Als het aan de provincie Drenthe ligt verstrekt het Rijk in de toekomst niet alleen subsidie voor het leveren van duurzame energie, maar ook voor de opslag van groene energie. Dat zegt gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie).

Volgens Stelpstra wordt Drenthe uitgedaagd om creatief te zijn in de zoektocht naar groene energie en warmte in de komende jaren. ,,In Drenthe - ook in andere delen van het land - zijn we al tegen de grenzen van het energienetwerk aangelopen. Daar moeten creatieve oplossingen voor komen. Want tegen de tijd dat het hoofdnetwerk is uitgebreid, is het al bijna 2030.’’

Dertig regio’s van gemeenten, waterschappen en provincies in Nederland - Drenthe als geheel is er één van - moeten in de periode tot juni volgend jaar een plan maken voor hun aandeel in de energietransitie in Nederland: de Regionale Energie Strategie (RES).

Gedeputeerde Staten stuurden de Drentse startnotitie dinsdag ter vaststelling naar Provinciale Staten. In het landelijke Klimaatakkoord staat dat in 2030 voor omgerekend tien miljoen huishoudens energie moet worden geproduceerd door zon- en windparken.

Voetbalclub Nieuw-Buinen wilde 250 zonnepanelen

De mogelijkheden worden op dít moment ernstig beperkt, benadrukt Stelpstra. Bekend voorbeeld is de voetbalclub Nieuw-Buinen die 250 zonnepanelen wilde plaatsen, maar van netbeheerder Enexis hoorde dat daar geen capaciteit voor is.

Stelpstra: ,,Ik ken ook het verhaal van een boer die ook panelen wilde plaatsen, maar precies hetzelfde probleem had. Ik merk dat er in de samenleving veel drive is om dingen te doen. Die drive wordt bij poten afgezaagd, omdat we de energie niet op het net kwijt kunnen.’’

Overleg in de Kamer en vragen aan Wiebes

Tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer wordt woensdag over de netwerkproblematiek gesproken. Gronings Kamerlid William Moorlag (PvdA) stelde er vorige week nog vragen over.

Stelpstra verwacht dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat tijdens het overleg bekend maakt dat tijdelijk meer gebruik mag worden gemaakt van het reeds aanwezige reservenetwerk. Dat zijn, zeg maar, de stroomkabels waar gebruik van wordt gemaakt als het reguliere netwerk stuk is.

,,De minister gaat daar ruimte voor geven’’, vermoedt Stelpstra. ,,Dat zorgt voor iets meer risico, want: minder beschikbare reserve. Maar de regels in ons land beperken ons soms wel in de dingen die we willen doen voor burgers.’’

Permanente uitbreiding van het hoofdnetwerk laat dusdanig lang op zich wachten dat de Drentse Energietafel (de partijen betrokken bij de RES) ook met andere ideeën aan de slag wil.

‘Flexibeler met de regels’

,,Je kunt de groene stroom gebruiken om waterstof te maken, waarmee je dus stroom opslaat’’, zei tafelvoorzitter Riek Siertsema afgelopen weekeinde in DvhN.

Stelpstra: ,,Maar voor opslag kun je geen subsidie krijgen. Dus misschien moeten we daar ook wel naartoe. Subsidie voor opslagprojecten. We worden creatief uitgedaagd en ik verwacht vanuit Den Haag een beloning voor die creativiteit. We moeten in Nederland veel flexibeler worden met onze regels.’’