RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal plofkraken in Nederland stijgt, ook al leveren ze weinig op

Resultaat van een plofkraak in Hoenderloo (archiefbeeld). Beeld © ANP

Het aantal plofkraken in Nederland neemt toe. Dit jaar werden er al 37 gepleegd, blijkt uit cijfers van de politie, terwijl dat getal in 2018 over het hele jaar nog 43 was. Vaak wordt nauwelijks buit gemaakt.

De politie weet niet waarom de populariteit van plofkraken toeneemt, meldt het AD. Nog maar zelden vertrekken de criminelen met briefgeld, maar toch blijven ze het proberen. In toenemende mate dus. Ook het feit dat Nederland over de best beveiligde geldautomaten van Europa beschikt, schrikt niet af.

Hotel
Lees ook:
Hotel en 80 woningen ontruimd na plofkraak Venlo

De plofkraken ontwrichtten vaak winkelpanden en gebouwen in woonwijken. De schade wordt groter omdat criminelen steeds grover te werk blijken te gaan. Vaker dan voorheen worden er zware explosieven gebruikt om de geldautomaten bij banken open te breken. 

'Overgrote deel mislukt'

Hoeveel geld de plofkraken opleveren willen de politie en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) niet zeggen. "Alles wat je zegt over de slagingskans kan criminelen weer aansporen", zegt Jelle Wijkstra van de NVB. "Maar het is zeker zo dat het overgrote deel van de plofkraken mislukt."

'De grond trilde': ravage in Doetinchem door plofkraak

00:59