Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Thierry Baudet is geen politicus maar een profeet

  •  
03-09-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
baudet
De drieduizend aanwezigen gedroegen zich niet als partijleden maar als lidmaten van een kerkelijke gemeente, meer in het bijzonder een Pinkstergemeente
Terwijl de meeste politieke partijen blij zijn als ze een paar honderd man naar hun landelijke congressen krijgen, haalde Thierry Baudet zonder moeite een kleine drieduizend man bij elkaar. In Zaandam. Op maandagavond.
De bijeenkomst was bedoeld als opmaat voor het nieuwe seizoen én om de zwarte zomer vol conflict en beschuldigingen over en weer definitief af te sluiten. Baudet slaagde daar schitterend in. Dat komt omdat hij geen politicus is maar een profeet. Hij brengt een blijde boodschap van verlossing. Hij is het licht der wereld. Niet voor niets vergelijkt Bart-Jan Spruijt hem met Johannes de Doper, de voorloper van Jezus Christus. Alleen ziet het er naar uit dat Baudet niet iemand anders maar zichzelf zal dopen in de Jordaan van het populisme.
Zie, hij maakt alle dingen nieuw. De kinderen der duisternis, zoals Henk Otten, verschrompelen in het schitterend licht van zijn waarheid.
De drieduizend aanwezigen gedroegen zich niet als partijleden maar als lidmaten van een kerkelijke gemeente, meer in het bijzonder een Pinkstergemeente. Ze waren blij en enthousiast. Ze lieten zich inspireren door de prediking van Thierry Baudet en zijn secondanten. Zij stelden geen kritische vragen. Zij raakten nog net niet in trance.
Thierry Baudet zélf lijkt op een predikant uit een Pinkstergemeente, zo’n Amerikaanse tv-dominee.  Hij zit goed in het pak. Hij neemt het er van. Hij financiert het goede leven uit de collecteschaal, zoals het afgelopen jaar heeft geleerd met al die berichten over bonussen en beloningen. Terwijl het kerkvolk blij is met de verlossing, vliegt de profeet met een paar vriendjes in de privé-jet van een of andere tycoon naar Ibiza om daar te dansen. Hij kan doen wat hij wil. De gelovigen zullen hem omwille van zijn  boodschap alles vergeven. Ketters en dwarskijkers trapt hij kort en goed de gemeente uit. Daarna zegt hij als een ware voorganger dat zijn hart bloedt, dat hij lijdt voor iedereen.
De FvD is een kerk, geen politieke partij.
Dat is meteen het gevaar. Wij leveren in onzekere tijden en veel mensen zijn op zoek naar houvast en verlossing. Het lukt Baudet goed om ze te betoveren. Het is meer dan een truc. Hij neemt zichzelf serieus en  als profeten in zichzelf  geloven, zijn ze niet  voor rede vatbaar. Hoe ver het  is gekomen bleek maandagavond tijdens de eerste aflevering van de talkshow van Beau van Erven Dorens. Baudet kwam binnen met de brede glimlach van een overwinnaar maar zijn gezicht verstrakte zodra de eerste mild kritische vraag gesteld werd. Hij verloor zich in een tirade tegen de kwaadwillende media. Nu al is de grote leider tegenspraak ontwend. En de achterban van ware gelovigen wil hem uitsluitend loven en prijzen.
Dat maakt Baudet en zijn Forum voor Democratie volstrekt ongeschikt als regeringspartners. Deze beweging is een gevaar voor de democratie, waarin het niet om het aanbidden van leiders hoort te gaan maar in het met redelijke argumenten uitmaken van geschillen en het zoeken van oplossingen.
Hoed U voor verlossers.
Bekijk hier de hele opwekkingsbijeenkomst. De registratie begint op 1.10.
Bekijk hier ds. Joel Osteen: Your words become your reality. Let op zijn lichaamstaal en de interactie met het publiek. Kijk en vergelijk. Stel ook vast dat Thierry nog wat te leren heeft maar dat is wat anders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.