RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Reces voorbij: Britse oppositie opent aanval op Johnsons brexit-plannen

Voor Boris Johnson dreigt een zwaar politiek gevecht

De Britse premier Johnson maakt zich op voor een harde confrontatie met de oppositie vandaag. Het parlement, het Lagerhuis, keert terug van het zomerreces en opent naar verwachting direct de aanval op de pas aangetreden premier.

Vandaag wordt er vooral gekeken naar oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij. Hij zegt er alles aan te doen om de plannen van Johnson te dwarsbomen en heeft een motie van wantrouwen aangekondigd.

Tijdsdruk

Daarnaast wil Corbyn per wet Johnson kunnen dwingen om opnieuw uitstel voor de brexit te vragen, mocht er geen deal zijn op 31 oktober, de dag dat de Britten de EU zullen verlaten. De oppositie wil een wet aannemen die een vertrek uit de EU zonder overeenkomst onmogelijk maakt.

Maar veel tijd om dat alles te realiseren, heeft de oppositie niet. De leden van het Britse Lagerhuis komen alleen nog deze week bijeen. Daarna is het parlement opgeschort tot de ingelaste troonrede op 14 oktober. Een besluit dat Johnson op veel kritiek kwam te staan.

Politiek vuurwerk

Er wordt dan ook politiek vuurwerk verwacht nu het parlement nog wel bijeen is. Als Corbyn de daad bij het woord voegt en zijn motie van wantrouwen indient, kan dat de regering Johnson ten val brengen. De Britten moeten dan opnieuw naar de stembus.

Spannend wordt vooral hoeveel Conservatieve parlementsleden zich achter de Labour-partij van Corbyn gaan scharen. Meerdere ex-ministers spraken al hun steun uit voor een plan dat een no-deal brexit kan voorkomen. Daarmee negeren ze de orders van hun eigen partij.

Dreigement Johnson

Johnson dreigt muitende Conservatieven te zullen royeren, door ze in de toekomst niet herkiesbaar te stellen. Zo voert hij de druk op: iedere conservatief die tegen Johnson is, pleegt als het ware politieke zelfmoord.

De partij van Johnson heeft maar een zeer kleine meerderheid in het parlement. Daarom is het voor de premier van groot belang dat niemand met de oppositie mee stemt.

Nieuwe verkiezingen?

Zo is het voor beide kampen politiek schaken op het hoogste niveau. En het lijkt er steeds meer op dat het organiseren van nieuwe verkiezingen de volgende zet zal zijn.

Jeremy Corbyn kan verkiezingen voor elkaar krijgen met een succesvolle motie van wantrouwen, maar Boris Johnson lijkt een gang naar de stembus ook niet te schuwen. Hij is vol zelfvertrouwen en lijkt er op te gokken dat de Britten die voor een brexit zijn, massaal op hem gaan stemmen. Zo kan Johnson zijn meerderheid in het parlement eventueel vergroten, maar hij zal niet de eerste zijn die zich misrekent.

Kabinetsberaad

Johnson kwam gisteravond met zijn kabinet bijeen om het strijdplan te bespreken. Britse media melden dat hij mogelijk woensdag nieuwe verkiezingen zal aankondigen, als de oppositie erin slaagt een wet aan te nemen die vertrek uit de EU zonder overeenkomst verbiedt.