Direct naar artikelinhoud
nieuwsmiddellandse zee

Italiaanse politie neemt Duits schip met geredde migranten in beslag

De Italiaanse politie heeft een schip van de Duitse hulporganisatie Mission Lifeline in beslag genomen, nadat het met ruim honderd migranten aan boord de Italiaanse wateren was binnengevaren. Claus-Peter Reisch, de kapitein van de Eleonore, meldde maandag op Twitter dat de politie aan boord van het schip was.

Agenten kijken op de kade toe hoe migranten de Eleonore verlaten, nadat het schip is afgemeerd in de haven van Pozzallo.Beeld EPA

Matteo Salvini, de leider van de rechts-populistische Lega, vaardigde vorige week als minister van Binnenlandse Zaken een decreet uit om het schip buiten de Italiaanse wateren te houden. Maar Reisch besloot maandag het verbod naast zich neer te leggen. Volgens de kapitein was hij wel gedwongen koers te zetten naar de haven van Pozzallo op Sicilië met het oog op naderende stormen.

‘Na acht dagen wachten op een veilige haven, na talloze pogingen landen over te halen om zorg te dragen voor 104 mensen, heeft het weer vanavond de doorslag gegeven’, twitterde hij eerder. De autoriteiten lieten maandag weten dat de migranten die de Eleonore van een lekke rubberboot op de Middellandse Zee redde, van boord mochten gaan in Pozzallo. Maar het is onduidelijk wat er met het schip zal gebeuren.

Het afgelopen jaar is het heel moeilijk geworden voor schepen van hulporganisaties om uit de Middellandse Zee opgepikte migranten in Italië aan land te brengen. Onder druk van Salvini voerde de regeringscoalitie van de Lega en de links-populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) hoge boetes in voor kapiteins van reddingsschepen die zonder toestemming van de autoriteiten in Italiaanse havens proberen af te meren. Zij kunnen een boete krijgen van een miljoen euro.

Salvini

Salvini liet maandag weten dat hij vastbesloten is de hand te houden aan de Italiaanse wetten en grenzen. ‘Als iemand denkt dat hij die straffeloos kan negeren, dan vergist hij zich lelijk. Ik doe en zal alles doen om Italië te beschermen.’ Salvini’s pogingen de stroom migranten die via de Middellandse Zee oversteken naar Italië aan banden te leggen hebben zijn Lega-partij veel populariteit opgeleverd bij de kiezers, maar gaandeweg veroorzaakten die ook steeds meer spanning binnen de coalitie met de Vijfsterrenbeweging.

Salvini besloot vorige maand het coalitiekabinet op te blazen in de hoop dat zijn Lega de verkiezingen ruim zou winnen, maar dat plan liep mis doordat de Vijfsterrenbeweging het roer omgooide en zich bereid toonde een nieuwe regering te vormen met de centrum-linkse Democratische Partij (PD) onder leiding van demissionair premier Giuseppe Conte. Die heeft laten weten dat hij uiterlijk woensdag een nieuwe regering aan president Sergio Mattarella zal presenteren.

Reddingsschip de Eleonore vaart de haven van het Siciliaanse Pozzallo binnen.Beeld EPA