Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Van Engelshoven kan niet anders, zegt ze: er móet geld van alfa- naar bètastudies

Wetenschappers en studenten voeren protest tegen de bezuinigingen in het wetenschappelijk onderwijs, tijdens de opening van het academisch jaar.Beeld ANP

Minister Ingrid van Engelshoven ­(onderwijs) begrijpt de woede in de academische wereld, maar kan niet ­anders dan geld overhevelen naar technische universiteiten. ‘Als het gaat om opleidingscapaciteit aan ­bètazijde, is nú echt actie nodig’, zei ze vandaag tijdens de opening van het academisch jaar in de Pieterskerk in Leiden.

De toespraak van minister Van ­Engelshoven stond helemaal in het teken van het kabinetsbesluit om geld over te hevelen van alfa-, gamma- en medische studies naar de technische universiteiten. Dat maakt veel los in de academische wereld. Protestgroep WOinActie hield daarom een alternatieve opening net buiten de Pieterskerk en riep om het aftreden van Van Engelshoven, omdat ze ‘niets oplost en alleen maar problemen creëert’, zo stelt hoogleraar Rens Bod. Volgens Bod trok het protest duizend studenten en docenten.

Van Engelshoven erkende in haar toespraak dat ‘spoedoperaties binnen een stelsel waar groot onderhoud ­nodig is’ zelden fraai zijn. “Maar daarom niet minder nodig. Het uitbreiden van de opleidingscapaciteit bij onze bèta-opleidingen kan niet wachten tot een later moment.”

Bloeden

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het promoten van de technische studies. Dat heeft zo goed ­gewerkt dat de technische universiteiten in Nederland de vraag ­amper aan kunnen. 

De academische wereld is van ­mening dat het één niet ten koste mag gaan van het ander: waarom moeten de alfa’s, gamma’s en de medische opleidingen bloeden voor de technische universiteiten?

Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden, noemde het beleid van Van Engelshoven in het Financieele Dagblad ‘desastreus.’ “Ik heb nog nooit meegemaakt, dat de relatie (tussen de academische wereld en de politiek, red.) – nota bene op het hoogtepunt van de economie – zo slecht was als nu.”

De minister begrijpt de woede, zei ze, en liet doorschemeren dat er goed nieuws op komst is. “U begrijpt dat ik niet vooruit mag lopen op Prinsjesdag, maar weet dat het ­kabinet scherp op het netvlies heeft staan hoe cruciaal wetenschap en ­innovatie zijn voor onze toekomst.”

Lees ookAlfa’s komen in opstand: ‘Een democratie kan niet zonder geesteswetenschappen’

WOinActie organiseert maandag een alternatieve opening van het academisch jaar. De groep keert zich tegen het voorgenomen kabinetsbesluit om geld over te hevelen van geesteswetenschappen naar bèta en techniek.