RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

FvD-fractievoorzitter in Senaat: 'We zijn door de crisis, denk ik'

Thierry Baudet spreekt tijdens een eerdere partijbijeenkomst. Beeld © ANP

Opnieuw stapte dit weekend een politicus van Forum voor Democratie politicus naar de partij van Henk Otten. Vanavond komt het door interne strubbelingen geplaagde FvD bijeen in Zaandam. "Om eenheid uit te stralen", zegt FvD-expert Chris Aalberts. "Nee hoor, we zijn door de crisis", zegt FvD-fractievoorzitter in de Senaat Paul Cliteur.

Het rommelde al langer tussen FvD-leider Thierry Baudet en mede-partijoprichter Henk Otten toen in juli de bom barstte. Otten werd de partij uitgezet vanwege een 'poging tot fraude met overheidssubsidie' en het achteroverdrukken van de opbrengst van de verkoop van partijartikelen.

Vertrek senatoren

Otten ontkent alle aantijgingen. Hij weigert zijn Senaatszetel op te geven en scheidt zich af van de FvD. Niet lang daarna volgen Forum-senatoren Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker zijn voorbeeld.

De twee zijn ontevreden over de koers van Baudet en het bevalt hen niet hoe Henk Otten door Baudet is behandeld. De FvD-fractie gaat terug van 12 naar 9 zetels en is niet langer de grootste partij in de Eerste Kamer.

Weer
Lees ook:
Weer FvD-Statenlid naar partij Otten, Caroline Persenair maakt overstap

'Door de crisis'

Paul Cliteur, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zegt vandaag tegen RTL Nieuws dat het 'steekt' dat er drie senatoren zijn opgestapt. "Het was leuker geweest als het niet gebeurd was." Toch denkt Cliteur dat het hierbij blijft, althans, wat betreft de Senaat.

"Het is niet gelukt een scheuring teweeg te brengen. Ik verwacht ook geen verder afsplitsing. Dat kan ik wat de Eerste Kamer betreft wel met grote zekerheid zeggen. Nee hoor, we zijn door de crisis, denk ik."

Opstappende Statenleden

Maar Otten zegt dat er wel degelijk meer FvD-politici het 'boreale geleuter van Baudet zat zijn', en dat het voorbeeld van De Vries en Rookmaker door meer politici worden gevolgd. Onduidelijk is of hij doelt op senatoren of regionale politici. Het eerste Forumlid dat de Eerste Kamerleden volgde was in elk geval Robert Baljeu, Statenlid in Noord-Holland.

Enkele dagen daarna stapte ook Cornelis van den Berg, Statenlid in Flevoland, op. Ook voor hem was de onvrede over het optreden van Baudet en het royement van Otten de druppel. "Baudet is voor mij door de mand gevallen", zei Van den Berg. Afgelopen weekend maakte FvD-Statenlid in Zuid-Holland Caroline Persenair op Twitter bekend over te stappen naar Otten.

Forum
Lees ook:
Forum voor Democratie zet Henk Otten uit de partij

De timing van die aankondiging is geen toeval denkt journalist en FvD-watcher Chris Aalberts. "Dit heeft Otten natuurlijk expres gedaan, zo vlak voor de bijeenkomst van Forum vanavond. Zodat die overstap nog een beetje rondzingt."

FvD houdt vanavond een bijeenkomst in Zaandam. Daar zullen Thierry Baudet, Theo Hiddema en andere kopstukken van de partij met honderden partijleden bijeenkomen. Er wordt onder meer gesproken over de interne conflicten binnen de partij.

Doorrommelen

"De bijeenkomst vanavond is om te laten zien dat het allemaal nog heel erg goed gaat met Forum voor Democratie, ondanks het gedoe door het vertrek van Otten", zegt Aalberts.

Toch rommelt het volgens hem nog steeds in de partij. "Vooral in de provincies. We weten dat er weinig aandacht was voor de kiesprogramma's in de provincie en dat de leden van de FvD-fracties elkaar daar slecht kennen. Er zijn geen trainingen gehouden en er is geen onderlinge band."

Een voorbeeld daarvan is de FvD-fractie in de provinciale Staten in Zeeland. "Daar is een Statenlid uit FvD gestapt, maar hij heeft wel zijn zetel gehouden. En de overgebleven leden zijn in twee groepen uiteen gevallen."

Uitloop gaat verder

De uitloop is niet afgelopen denkt Aalberts. "De komende tijd zullen druppelsgewijs FvD'ers opstappen. De reden is simpel: Baudet is grillig, die doet wat hij wil, zoals die 'boreale' opmerkingen. Baudet is ook niet weg te sturen. Tegelijkertijd zet hij, zoals Otten het zei, zijn mensen in de wind. We weten dat er heel veel mensen van de partij twijfel hebben. Een deel daarvan zal langzaam vertrekken."

Thierry
Lees ook:
Thierry Baudet en Theo Hiddema in eerste Beau