RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Herfstachtige zondag: 't is weer voorbij die mooie zomer

Het wordt herfstachtig in Nederland Beeld © ANP

Voor meteorologen is de herfst officieel begonnen en het weer lijkt daar rekening mee te houden. Gisteren werden nog temperaturen van boven de 30 graden gehaald. Vandaag is het 10 graden kouder.

De dag begint met veel bewolking en in het oosten valt nog een beetje regen, meldt Buienradar. Vanmiddag zijn er wel wat opklaringen, maar het wordt niet warmer dan 19 graden aan zee tot 21 graden in het oosten.

De komende dagen blijft het met uitzondering van de dinsdag (dan krijgen we nog een een aardige dag) wisselvallig met vooral op woensdag en zaterdag regen en buien. 

Wanneer begint de herfst echt?

Voor weerkundigen begint de herfst op zondag 1 september al. Officieel gaat die pas in op 21 september. Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. De herfst duurt dan officieel tot en met 20 december.

Maar volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november. Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van destijds de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Augustus was warm

Dankzij een snikheet slotakkoord is de maand augustus in de top 10 van warmste augustusmaanden terechtgekomen. Augustus was met 18,5 graden in De Bilt, tegen normaal 17,5 graden, een graad warmer. Daarmee komt de maand op een gedeelde negende plaats in de lijst met warmste augustusmaanden.

Halverwege de maand zag het daar niet naar uit. Het was zelfs koeler dan normaal. Het slot was daarentegen uitzonderlijk warm, met warmterecords in De Bilt op 25 en 27 augustus.

Augustus was behalve warm ook droog. Gemiddeld over het land viel 73 millimeter neerslag tegen normaal 78 millimeter.