Politiek

ChristenUnie blijft erbij: We erkennen het homohuwelijk niet

30-08-2019 17:57

De ChristenUnie gaat intern voorlopig niet praten over erkenning van het homohuwelijk. Partijkopstuk en staatssecretaris Paul Blokhuis zegt daarover graag het gesprek te willen aangaan, maar het bestuur voelt daar niets voor.

De partij heeft een helder standpunt en laat het daar voorlopig bij, zegt voorzitter Piet Adema. Vorig jaar legde de christelijke partij nog eens vast dat zij het huwelijk ziet als een verbintenis tussen man en vrouw. Wel heeft de overheid de taak om niet alleen huwelijken, maar ook homohuwelijken te ‘beschermen’. Een poging van een deel van de achterban om homohuwelijken voortaan gelijkwaardig te behandelen, stuitte op het partijcongres op verzet van het bestuur en een meerderheid van de leden.

Blokhuis liet al meermaals blijken dat hij zelf niets op het homohuwelijk tegen heeft, maar in de ChristenUnie ligt dat vanouds moeilijk. Donderdag zei hij in EO-radioprogramma Dit is de dag dat hij “heel graag een gesprek binnen de partij zou willen aangaan” over het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht. Het besluit van het congres ziet hij als “een tussenstap op weg naar een andere formulering (…) waar mensen die homoseksueel zijn zich gelukkig bij voelen”.

Net als ieder ander lid heeft ook Blokhuis “alle recht om te zeggen hoe hij over dit onderwerp denkt”, zegt Adema. “We voeren met respect gesprekken over ieder onderwerp en ook dit thema.” Maar omdat “het partijcongres net een beginselverklaring heeft vastgesteld die voor langere tijd de basis zal zijn voor onze politieke lijn, zie ik nu geen aanleiding om een debat te openen”.

ANP