UMCG wil weten hoe onze omgeving ons ziek maakt

Foto: Archief/Geert Job Sevink

Foto: Archief/Geert Job Sevink

Onze leefstijl is veel belangrijker bij het krijgen van chronische ziekten dan onze erfelijke aanleg.

Daarom onderzoekt het UMCG samen met drie andere ziekenhuizen de invloed van onze leefstijl en leefomgeving op onze gezondheid.

Luchtvervuiling

De onderzoekers uit Groningen, Leiden, Utrecht en Amsterdam richten zich op de oorzaken van hart- en vaatziekten en diabetes type-2. Ze kijken hoe factoren als luchtvervuiling, chemische stoffen, eetpatronen, roken, drinken en beweging van invloed zijn op het krijgen van deze aandoeningen.

Of, zoals onderzoeksleider Roel Vermeulen het verwoordt: ,,Mensen maken in hun dagelijks leven allerlei keuzes die een grote invloed hebben op hun gezondheid. Met dit onderzoek brengen we alle niet-genetische risicofactoren voor de gezondheid van Nederlanders in kaart.’’

Lifelines helpt

De onderzoekers in Groningen maken dankbaar gebruik van de gegevens uit Lifelines, het grootschalige onderzoek naar de manier waarop wij verouderen.

Lifelines heeft een schat aan gegevens opgeleverd over de leefstijl en de leefomgeving van tienduizenden noorderlingen. De onderzoekers koppelen deze informatie aan genetische kenmerken en kijken hoe de omgeving van invloed is op de gezondheid en het ontstaan van ziekten.

26 miljoen euro

Het onderzoek wordt uitgevoerd door geneeskundigen, moleculair biologen, epidemiologen, geografen en chemici. De kosten bedragen 28 miljoen euro. Daarvan komt 18 miljoen euro uit de pot Zwaartekrachtsubsidie. Zelf leggen de ziekenhuizen de resterende 8 miljoen op tafel.