Demonstranten in Londen, gisteravond
NOS NieuwsAangepast

Protest tegen schorsing Brits parlement; petitie ruim miljoen keer ondertekend

De schorsing van het Britse parlement heeft tot veel protest geleid. Mensen zijn de straat op gegaan en een petitie is al meer dan 1,1 miljoen keer ondertekend. De vraag is hoeveel zin het massale protest heeft, zegt correspondent Tim de Wit.

Politici dreigden meteen al naar de rechter te stappen als reactie op de stap van premier Johnson. Volgens critici schorst Johnson het parlement langer dan normaal om een no-deal-brexit te forceren. Het parlement buitenspel zetten zou "ondemocratisch" zijn. Door de schorsing zou er voor het Lagerhuis te weinig tijd overblijven om over de brexit te debatteren.

Ook in de media wordt er flink naar de premier uitgehaald. "Boris Johnson heeft een bom laten ontploffen onder het constitutionele stelsel van het Verenigd Koninkrijk", begint het hoofdredactioneel commentaar van de Financial Times. "Dit is een onverdraaglijke poging om het parlement het zwijgen op te leggen." Het gebeurt niet vaak dat de invloedrijke en conservatieve zakenkrant zo uithaalt.

Dat het Lagerhuis voor bepaalde tijd geschorst wordt is niet ongewoon, maar op zo'n belangrijk moment is dat nog nooit gebeurd.

Volgens de premier blijft er genoeg tijd over, maar tegenstanders zijn hier niet gerust op. Er werd gisteravond een demonstratie gehouden. Een groot aantal mensen liep van het parlement naar Downing Street, naar de ambtswoning van de premier. Demonstranten riepen "stop de coup", en droegen anti-brexit spandoeken en Europese vlaggen mee.

Gisteravond kwamen er zo'n 10.000 mensen op een spontane demonstratie in Londen af:

'De schorsing is een belediging voor de democratie'

Ook op sociale media is het tegengeluid losgebarsten. Op Twitter zijn de hashtags #AbolishTheMonarchy en #StopTheCoup trending. Beelden van de protesten worden veelvuldig gedeeld, en veel mensen uiten hun zorgen. Acteur Hugh Grant bijvoorbeeld is woedend:

"Toch denk ik dat Johnson dit protest allemaal naast zich neerlegt. In alle eerlijkheid hebben we dit ook al vaker gezien", zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn meerdere van dit soort petities geweest. Eerder was er een om artikel 50 in te trekken, het wetsartikel om uit de EU te treden. Die werd 6 miljoen keer ondertekend, maar daar is ook niets mee gedaan."

Nu verwacht hij ook niet dat de regering van mening zal veranderen. "Dit laat zien hoe verdeeld Groot-Brittannië nog altijd is. Dit laat zelfs zien dat Johnson, nog meer dan May, weinig moeite heeft om dit soort plannen door te zetten. Hij vindt het niet erg om keihard de strijd aan te gaan met het parlement."

Volgende week keert het Lagerhuis terug van het zomerreces. Vanaf 9 september begint dan opnieuw een reces, dat tot 14 oktober zou moeten duren. Het parlement zou tussen 13 september en 8 oktober al met reces zijn vanwege partijbijeenkomsten, maar daar wil Johnson dus enkele dagen aan toevoegen.

Johnson zegt dat de brexit hoe dan ook doorgaat op 31 oktober, bij voorkeur met een uittredingsakkoord met de Europese Unie, maar desnoods zonder deal. Een meerderheid van het Lagerhuis wil niet dat dat laatste gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl