door iSlam FM! in Binnenland  ·  14 Reacties

  • 6
  • 356x gelezen
Reageer met een Emoji
3

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Het was maandagochtend vroeg, ik bevond mij in een benauwde hotelkamer te Zürich, en omdat het van slapen toch niet meer zou komen, greep ik naar mijn leeswerk. Een biografie van Dietrich Bonhoeffer aan de ene kant van het kussen, de digitale versie van Trouw aan de andere. En zo las ik met mijn linkeroog over christelijk verzet en met mijn rechteroog over cultuurchristendom, iets wat nog het meest weg had van tegelijkertijd ‘ja’ zeggen en ‘nee’ schudden.

Het cultuurchristendom kwam ter sprake in het interview met de Franse politicoloog Olivier Roy, die weinig heel hield van de rechts-nationalistische poging om het christendom in te zetten als bolwerk tegen de islam of tegen islamitische immigranten. Het is een lege huls, zei hij, de meeste populistische leiders zijn ‘hedonisten, feestneuzen’. “Het universele karakter van het christendom wil men in deze hoek niet zien.” Dat is natuurlijk zo, het nationalisme gelooft in het eigen volk en de eigen geschiedenis, en als die geschiedenis is gestempeld door het christendom, is dat dus ‘onze’ godsdienst, maar dat wil niet zeggen dat men zich in deze kringen erg druk maakt om de boodschap van Christus.

Toen SGP-leider Kees van der Staaij eens aan Geert Wilders vroeg wat nou die christelijke waarden waren die hem zo begeesterden, antwoordde de PVV-leider: “Een van de christelijke waarden is dat we op moeten komen voor ons eigen volk. We moeten ervoor waken dat ons land islamiseert. Opkomen voor christelijke waarden betekent: geen nieuwe asielzoekers, nieuwe moskeeën en nieuwe imams.”

Forum zegt hetzelfde, maar deftiger

Bij het Forum voor Democratie zegt men het wat deftiger, maar het idee is hetzelfde. Predikant Henk Prosman zei het aan het begin van de zomer zo, in een bijeenkomst met Thierry Baudet in Gouda: “Cultureel zijn we allemaal christenen. Het gaat er niet om meer mensen christen te maken, al is het een fantastisch geloof. De teloorgang van het christendom gaat hand in hand met de teloorgang van de weerbaarheid van onze cultuur.”

Wat heeft dat allemaal te maken met Bonhoeffer, de man van het gelovige verzet tegen de nazi’s? Welnu, ik was in Zürich om een interview te doen met theologe Christiane Tietz, auteur van de biografie die ik naast me had liggen. In dat boek stuitte ik op een passage over de Glaubensbewegung Deutsche Christen, die het nationaal-socialisme een warm hart toedroeg. In 1932 verklaarde deze beweging dat de kerk aan het hoofd moest staan van ‘de beslissende strijd om het bestaan of niet-bestaan van ons volk’, en wel omdat God de bron zou zijn van ‘ras, etniciteit en natie’. Bonhoeffer keerde zich compromisloos tegen dit nationalistische christendom, en het deed me goed daarover te lezen.

Ik zal de populisten van vandaag niet op een lijn stellen met de Deutsche Christen-beweging, maar ik denk wel dat de opstelling van Bonhoeffer nog steeds navolging verdient. “Hij zou het christendom nooit identificeren met een bepaalde cultuur”, zei Christiane Tietz toen ik haar ernaar vroeg.

7
1 iSlam FM!

Eh het is precies andersom christenen gebruiken o.a. populisten tegen de Islam. Waar denk je dat het geld voor die lui vandaan komt? Wie denk je dat de zaadjes geplant hebben in de jaren 80 en 90 voor al die complotmeuk die geëxplodeerd is? Juist ja met name evangelische rechtse christenen en de miljardairs in die hoek.

Voor wie het nog steeds niet gezien heeft.
https://www.netflix.com/nl/title/80063867

10
2 Jaap Oudenaerde

Prima, als linksen eens zouden ophouden de islam te beschouwen als hun meest heilige huisje.

12
3 greenmango

Christendom en Islam hebben gewoon te veel overeenkomsten.
* Het Christendom is met veel geweld in Europa geintroduceerd en paganisten zijn op gruwelijke wijze vermoord. Islamisten (overigens een klein deel van de Islam) stellen soort gelijke ideeen voor. - Chistendom en Islam zijn beide bekeringsreligies.
* Zowel het Christendom als de Islam komen uit het Midden Oosten
* Zowel Christendom en Islam zijn monotheistische religies, die in dezelfde god geloven. De Islam is voortbrengsel ivm kritiek op ontwikkelingen van het Christendom
* Beide religies hebben geen band met de natuur en kan leiden tot vernietiging van de natuur/klimaat/milieu. - Overigens heeft het modernisme de doodslag gebracht.
* Beide religies zijn gevoelig voor reli-idioterie en dogmatisme.
* Beide religies hebben ook talloze stromingen die enorm veel van elkaar verschillen.

Europa is niet Christelijk. Europa behoort aan de diverse paganistische tradities.

3
4 Nos Calan Gaeaf (s7p)

@3 Als populisten islam doodzwijgen ben je er ook. Ze hebben niet in de gaten dat het bestrijden/beroeren ervan leidt tot meer interesse en ook bekeringen!!

7
5 iSlam FM!

Het heeft alleen maar met verdraagzaamheid te maken. Ik heb ook niets met de islam, jodendom en/of christendom. Maar als iemand daar in gelooft moet hij of zij dat wel kunnen belijden. Alleen 'we' moeten eens kappen met die dogma's en rare idee dat één geloof het ware geloof zou zijn.

Maar ik denk dat het houvast aan dogma's alleen maar sterker wordt als gevolg van de toenemende mondiale onzekerheid. De wereld is door de digitale revolutie heel klein geworden. Niets is meer ver weg. Die dreiging schreeuwt om houvast en dan komen die 'rot' geloven altijd weer opnieuw tevoorschijn. Twee geloven op één kussen, daar moet de duivel sussen.

0
6 Mac Benac

@6 "Ik heb ook niets met de islam, jodendom en/of christendom. Maar als iemand daar in gelooft moet hij of zij dat wel kunnen belijden. Alleen 'we' moeten eens kappen met die dogma's en rare idee dat één geloof het ware geloof zou zijn."

Dat heet secularisme....

4
7 iSlam FM!

@5 Doodzwijgen zou ook prima zijn als links niet de halve islamitische wereld hierheen zou willen verschepen.

7
8 greenmango

Laat populisten het christendom niet gebruiken als bolwerk tegen de islam

Huursoldaten zijn van alle tijden, maar ze doen wel hun werk.

6
9 Wil je niet weten

@8
En als het nu alleen bij die wens/wil bleef was het nog geen punt, maar ze voegen de daad bij het woord.
Waar zijn verstandige linkse mannen gebleven die vonden dat 'religie de opium voor het volk' was? Helaas wordt er weinig meer gedaan om de mensheid op te stuwen in de vaart der volkeren. ( Voorheen had de publieke omroep ook nog een opvoedende taak. Daar is eveneens niks meer van over. )

4
10 Gandalf

Curieus artikel.

Wat of wie zijn populisten?
Iedereen die afwijkt van de politiek correcte consensus van een kongsi aan Nederlandse, of binnen de EU, traditionele bestuurderspartijen wordt uitgemaakt voor populist.
De meeste burgers die van die partijen weg trekken zijn echter dissidenten. Zij zien dat die partijen de problemen niet de baas kunnen, nee , zelfs eerder verergeren. Zij zien dat de EU niet opgewassen is tegen China, Rusland, de VS, zelfs niet tegen Iran, Turkije en saoedi-Arabie. De huidige bestuurderspartijen doen Europa economisch, financieel, militair en geopolitiek weg zakken. Zij dwingen de Europese cultuur tot neergang en verval.
Voor burgers van de EU is er dus alle reden op zoek te gaan naar alternatieven voor de huidige, onsuccesvolle machthebbers. Mensen hebben kinderen en kleinkinderen. Die mogen het niet minder krijgen dan zijzelf. Dat is met de Rutte's, Merkels en Macrons van deze wereld geen uitgemaakte zaak.

Het pleidooi van dit artikel komt er op neer dat de propaganda van de politiek correcte partijen de populisten het recht moet ontzeggen zich te beroepen op het christendom als onderdeel van de Europese cultuur. Zo moet de opkomst van het zogenaamde populisme verder worden bestreden.

Niet bijster zinnig.
1. De christelijke cultuur doordesemt het denken en doen van Europeanen. Het is niet mogelijk dissidente burgers die weg trekken van de onsuccesvolle traditionele politici delen van de cultuur waarin ze zijn opgegroeid te ontzeggen.
Het christendom is niet het exclusieve bezit van de machthebbers en een stok om opkomende tegenkrachten mee te slaan of te excommuniceren.

2. Er is sprake van een onoverkomelijke paradox. De politiek correcte machthebbers doen al aardig wat jaren hun uiterste best om de christelijke Europese cultuur verdacht te maken. Witte, boze mensen zijn immers de schuld van alles wat er verkeerd is aan deze wereld? Het is niet geloofwaardig tegelijkertijd de Europese cultuurom het hardst te veroordelen en te verwerpen en om deze te claimen als alleenrecht vanwege de eigen voorbeeldigheid.

3. De auteur is bang dat burgers die de excessen van migratie en de islam een halt willen toeroepen daartoe een beroep doen op het christendom. zodat ook een godsdienstige krachtmeting ontstaat. Dat gevaar is aanwezig.
Maar je keert het niet door de tegenbeweging te frustreren. Je moet de oorzaak wegnemen: de excessen van migratie en islam. Daar zijn de heersende partijen zo ontzettend onsuccesvol in.

Conclusie: een gevalletje symptoombestrijding. Ontkennen van het werkelijke probleem en zoeken mensen tegen te houden die het willen oplossen in een richting die niet strookt met de belangen van de zittende partijen.

4
11 duurendaal

Islam is het zaad van de slag, de religie van het beest 666.

1
12 DONKEY R

europese christlijke cultuur?

Christendom is niet cultuurgebonden het is een wereldwijd verspreide religie, een geloof.

Hier wordt gewaarschuwd om er niet iets anders van te maken.

0
13 morandi

** gebruiker verwijderd **

Er wordt hier even voor het gemak van de kleur van de krant voorbij gegaan aan het feit dat er inmiddels een islamitisch bolwerk in europa is gesponsord door het olie midden oosten dat zijn weerga niet kent en nu daar een reactie op komt na jaren maakt Trouw het wel erg bont door te stellen dat de feiten andersom zijn .

14 verwijderd682241

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
21st Century Guy
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

@16 En döner en bülgür ?.......

3 minuten geleden geplaatst door 21st Century Guy

Wedergeboren
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

@15 Hahaha ... ik zal zo blij zijn me over enkele jaren permanent te vestigen op mijn boerderijtje op het Balkanschiereiland. Volo...

6 minuten geleden geplaatst door Wedergeboren

skapoe
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

IESJ KOELTOER!!Als u niet naar de Taliban wil, komt de Taliban naar u toe!Fijn al die gesubsidieerde barbaren die vrij door in het mooie...

6 minuten geleden geplaatst door skapoe

21st Century Guy
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

@52 Als je wat kindjes ter wereld brengt zorg je wel voor dat het Midden Oosterse aandeel iets minder groot wordt......

7 minuten geleden geplaatst door 21st Century Guy

DikkeTor
Aantal gevallen van mazelen in Europa loopt snel op

@8 Denk wel dat we een soort van 2deling ermee maken...

7 minuten geleden geplaatst door DikkeTor

RobP
Blamage voor Rutte en Ollongren: "Het Oekraïense F-16-trainingsprogramma is mislukt", zeggen de Fransen - Dissident.one

@82 Dus de Russen stemmen toe zich volledig terug te trekken achter hun eigen grenzen en dan zoude de Oekraïners zoiets hebben van, ach nee, la...

10 minuten geleden geplaatst door RobP

wildersfan
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

@65 Wat me opvalt is dat de meeste migranten denken dat alles hier gratis is....

13 minuten geleden geplaatst door wildersfan

wildersfan
“Kaboel in Parijs”: rellen van Afghanen veroorzaken veel verontwaardiging in Frankrijk

@65 Ik denk dat er uiteindelijk een burgeroorlog komt met genocide. Nu nog niet. Maar later. Wat denk jij?...

14 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Bop
Kamer wil af van wet die wijziging geslacht in paspoort simpeler moest maken

@10 Sorry, maar die lucht wordt alleen maar erger, vrees ik....

15 minuten geleden geplaatst door Bop

NK. App
Kayla Kayden Sex VideosAfricanfuckNaomi Woods Porn VideosJerking Off In PublicSexeamateurHotass HollywoodOasis Sex VideoMilfamatuerBlackanalsexSexually BrojenOrgasumsIndian FemdomOlympineXnxxx HijapBhabhi Aur DevarPure Taboo XnxxPorn Photo IndianStanding Missionary PornLarkin Love BbcIzzy Green LeaksNaked Female BodybuildingNude TictokersPorn Voodoo DollBdsm StrakFilmes Pornograficos Com CavalosNipple SexJustina Valentine LeakedRoshy TvFreeuse GangbangMila Azul SexSquirts Big TitsNaked Images Of BoobsMallu Actress HotMilf CompilationVoyur NudeVídeo Sexo BrasileiroMalu Travejo NudeTony T XxxImagefap BetaHentia BdsmPeliculas Xxx EspThe Eagle Sexual PositionOusetXev Bellringer Mommy BotCall Of Duty Ghost PornPorn Hindi SoundIndian Desi Hard SexDominican Big TitsFapserviceTamil Couples PornGrandpa SexPron Black ComVideo Herotique GratuitTravestiscomlocalMiesha Tate NudeAutumn Falls SexHd Desi XnxxCute BabesCami.strella NudePorn Videos DeshiDeai Porn.comImogenlucie NudesFrst Time PornSonya Blaze AnalNude SctressLilly WuWerewolf HentiaGabbie Carter CumshotsBorracha PornografiaMeena Sexy VideoCurvymama150Spanish Hot MoviesOwen GraypornOld NudesTelugu Sex ComeSpankbang GyaruIndian Old Couple Sex VideoNatasha Williams NudeSpikey Dee Gay PornNatasha Nice ComFriends With Benefits XxxSunny Leone Big AdventureXxx Hot Video SexyJapanese Couple SexBangla Nude VideoDeepika Porn VideoEmily Addison BondageDiamond Jackson BbcXvideosforyouNeflex PornYor Forger NakedRobin Mae CopJacqueline AssSexy Ai Art GeneratorAida Cortes DesnudosBlackshemale CockBoys Boys Sex VideoCosplay Change HentaiSavita Bhabhi Porn VideoFree Full Length PornmoviesPorn For HrrSmuttsIndian Couple PornJasmine A NudeMaria Fernanda MaloFistfuck VideosVaginatatooTabitha SternJessica Nigri ToplessSkipthegames BakersfieldHot Hd XFoxy Roxxie BbwEmma Magnolia CreampieHannah Owo FacialBig Boobs DressStepmom Caught Me Jerking OffMadeline_jackson ChaturbateLesbian ShemalepornLesbianporn MilfLexy2legit PornCory Chase NakedTamil Bf Sex VideoPornoasiaticaBigcock.bullyHot Fuck TubeXnnx TeluguFillippa FranssonBoob PillowAsian Massage Parlor VidsAlouha TubMoney XxxMonalisa Sexy VideoOlder Lady PornJm天堂Hentai IncesteBeeg . ComPornos De LesbianismoVideos De Sexu GratisIndian X VedeosXmoviesforyiSite De Vidéos PornographiqueHindi Bollywood Sex VideoFubuki PornDadi Sex VideoSite VoyeuristeXxxdateHindi Lesbian SexFake Hospital VideosXxx Hindi Video ClipMen.com Free