RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

Algoritme gaat jury helpen bij beoordeling turnen

Beeld © Fujitsu

Bij het aankomende wereldkampioenschap turnen krijgen de juryleden hulp van een computerprogramma dat kan laten zien hoe goed de sporters een oefening uitvoeren.

Het is een doorbraak in de jurysporten: voor het eerst krijgen juryleden tijdens een grote wedstrijd hulp van een algoritme om te zien hoe een sporter een oefening uitvoert. Een meerderheid van de bestuurders van de internationale turnfederatie (FIG) heeft vorige week gestemd voor het Fujitsu Judging Support System.

Vergelijkbare software van Fujitsu

Dit systeem laat via 3D-beelden een uitvoering van een oefening van alle kanten zien. Volgens de Wall Street Journal meet het systeem ook de hoogte van een sprong, de hoek van het lichaam en 'het aantal graden waarmee een turnster haar benen in een split legt'. Juryleden hadden al de mogelijkheid om videobeelden terug te kijken na een oefening, maar krijgen nu dus meer mogelijkheden.

Alleen bij twijfel

Het is niet zo dat de juryleden altijd deze extra informatie mogen zien, maar alleen indien 'er navraag wordt gedaan, of de score geblokkeerd is', zo zegt de FIG. Ook geldt dit alleen voor de oefeningen paardsprong, ringen en paardvoltige.

Bij tevredenheid is te verwachten dat de hulp wordt doorgevoerd voor meer oefeningen. Dit zet ook de deur open voor andere jurysporten zoals schoonspringen en freestyle skiën. Het WK gaat van start op 4 oktober en wordt gehouden in Stuttgart, Duitsland.