RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Een atoombom op een orkaan, kan dat wel?

Orkaan Irma, in 2017. Beeld © AFP

Voordat orkanen een ravage kunnen aanrichten op het vaste land, zouden ze op zee gebombardeerd moeten worden met een atoombom. President Donald Trump zou dat wel een goed idee vinden, schrijven Amerikaanse media. Het klinkt als een wild plan. Maar is het dat ook?

Trump zou de optie meerdere keren tijdens bijeenkomsten met de nationale veiligheidsraad op tafel hebben gelegd, meldt nieuwssite Axios. Zij spraken met bronnen die bij die meetings zijn geweest. Trump zou hebben gezegd: "We gooien een bom in het oog van de orkaan, en die ontwricht de orkaan vervolgens. Waarom kunnen we dat niet doen?" De president zelf ontkent dat hij dat gezegd heeft. Hij noemt het verhaal in een tweetje 'fake news'.

Onderzoek in vorige eeuw

Fake news of niet, de vraag blijft: kun je met een atoombom een orkaan ontwrichten, en is het een goed plan? We vroegen nucleair expert Sico van der Meer van Instituut Clingendael hoe hij er tegenaan kijkt. Zijn antwoord: het kan misschien wél. Maar een goed idee is het niet. "De gedachte op zich is niet gek. Door de enorme druk van de atoombom, kun je een orkaan mogelijk uit elkaar blazen. Maar het is niet realistisch, er zitten veel haken en ogen aan."

Zo ontstaan orkanen:

Van juli tot november is het orkaanseizoen.

Er is zelfs onderzoek gedaan of het mogelijk is, zegt Van der Meer, maar dat was wel al een tijd geleden. "In de jaren '50 en '60 hebben ze gekeken wat ze allemaal met nucleaire energie konden doen. In de wapenwedloop hebben ze zelfs gekeken of ze een atoombom richting de maan konden schieten."

Radioactiviteit

Maar zover kwam het nooit, en er werd ook nooit een orkaan bestookt met nucleaire middelen. Een belangrijke reden: de nucleaire straling die vrijkomt na de explosie. "Of er komt een orkaan aan land, of er komt een wolk van radioactiviteit aan land. Dat zorgt voor onrust."

Van der Meer is dus wel een beetje verbaasd over de vermeende uitspraak van Trump. "Het is een oud idee. Het lijkt me beter om orkaanbestendige huizen langs de kust te zetten." 

Waarom
Lees ook:
Waarom hebben we in Nederland geen orkanen?

Het Amerikaanse Hurricane Research Division heeft een speciale pagina op hun website staan over atoombommen en orkanen. Er zijn namelijk ieder jaar mensen die de vraag stellen waarom er geen atoombommen worden gebruikt. 

Kleine stormen aanpakken

De reden waarom dat volgens het onderzoekscentrum niet kan: er is extreem veel energie nodig om een orkaan van categorie 5 (de hoogste categorie) te laten afzwakken tot een orkaan categorie 2. Een atoombom alleen zou niet voldoende zijn, en je houdt het probleem van radioactiviteit dat richting land trekt, en voor mogelijk grote problemen zorgt. 

Harvey,
Lees ook:
Harvey, Irma, José... Waar komen de namen van orkanen vandaan?

Sommige mensen vragen ook of het niet mogelijk is om kleinere stormen te bombarderen. Die stormen kunnen zich dan niet meer ontwikkelen tot een orkaan. Het probleem hiervan: er zijn ongeveer 80 van dit soort stormen ieder jaar.

'Geen goed idee'

"Ongeveer vijf daarvan worden orkanen, en het is onmogelijk om te voorspellen welke dat zullen zijn. Als we al die stormen willen aanpakken, zal de orkaanpolitie het licht op de hele wereld meerdere keren per jaar moeten dimmen." Het onderzoekscentrum is duidelijk: "Het is onnodig om te zeggen, maar dit is geen goed idee."