Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jezus de Redder

De Bijbel Open met ds. Arie van der Veer

Bootvluchtelingen ‒ ze zijn regelmatig in het nieuws. De beelden op tv van overbeladen bootjes op de Middellandse Zee zijn altijd weer schokkend. Mannen, vrouwen en kinderen dobberend op het woeste water. In 2017 zijn er maar liefst 3.100 mensen verdronken tijdens de oversteek.

Deel:

Gelukkig schieten reddingsschepen te hulp. Maar als de drenkelingen eenmaal aan boord van zo’n schip zijn gekomen, zijn ze er nog niet. Daarna moeten ze nog een veilige haven weten te bereiken en een gastvrij land zien te vinden.

Redden en gered worden

In de Bijbel is ook sprake van redden en gered worden. Toen Jezus als mens op aarde werd geboren, werd Zijn geboorte bekendgemaakt door de engelen. ‘Vandaag is in de stad van David jullie redder geboren,’ was hun boodschap aan herders in de buurt van Betlehem.

Maar wat moet je je voorstellen bij die redding?
Gered worden: Waarvan en hoe?

Gedachten over de Redder

Veel van Jezus’ tijdgenoten dachten lange tijd dat Jezus hen zou redden, zou bevrijden van de gehate Romeinse overheersing. Maar toen Jezus werd gekruisigd door de Romeinen, zagen ze hun hoop vervliegen.

Wij christenen noemen Jezus nog steeds onze Redder. Veel mensen snappen dat niet. Gered worden: Waarvan en hoe?

Vergelijking met bootvluchtelingen

Misschien kunnen we de beelden van de dobberende bootjes gebruiken om een ander uit te leggen, waarom Jezus echt onze Redder is. Dwars door de flinke stormen en op de woeste zeeën hebben de bootvluchtelingen hulp van buitenaf nodig. In die noodsituaties redden ze het niet op eigen kracht.

Dat beeld kun je gebruiken voor de wereld waarin wij leven. Deze wereld is niet zoals de Schepper hem bedoeld heeft. In de wereld die God ooit schiep, ging het er heel anders aan toe. Daar was sprake van perfecte harmonie. Harmonie tussen God en de mens, tussen mensen onderling en tussen de mens en zijn leefomgeving. Een wereld zonder kwaad, zonder ziekte, zonder natuurgeweld en zonder dood. Door de zonde is de mens een vijand geworden van zichzelf, van de ander, van zijn leefwereld en van God.

Ondanks vele verwoede pogingen redden we het niet alleen.
We hebben hulp van buitenaf nodig.

Reddingsactie

De engelen verkondigden in feite dat die hulp gekomen was. De reddingsactie was gestart, en is nog steeds bezig. Het kruis was een belangrijk, beslissend moment. Maar daarmee is de mensheid nog niet aangekomen in een veilige haven.

Hulp aanvaarden

Wie gelooft, aanvaardt de hulp van buitenaf. Wie gelooft, dobbert niet langer rond, maar aanvaardt de uitgestoken hand. Hij klimt aan boord en weet dat hij op weg is naar de veilige haven.

Ooit vroeg iemand aan Jezus of er veel of weinig mensen worden gered. Hij kreeg veel kritiek. Zoiets vraag je toch niet? Maar ik vind het een heel goede vraag.

Geschreven door

Arie van der Veer

--:--