Moet je mensen in de bijstand dwingen om te werken of ze juist begeleiden naar werk? In Rotterdam was verplicht papierprikken voor langdurig werklozen lang onderwerp van een vurig debat.

De PvdA initieerde het, Leefbaar Rotterdam voerde het enthousiast uit. Voormalig wethouder van werkgelegenheid Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) vond het een goede maatregel: verplicht papierprikken om werkritme op te doen en aan het idee te wennen om ook ander soort werk te accepteren. Maar de nieuwe PvdA wethouder trekt nu de stekker uit het project.

Lees ook

Papierprikken met een zorgdiploma

Wethouder Richard Moti (PvdA) is duidelijk. "Verplicht papierprikken is er uit in Rotterdam. Dat is onzin." Moti breekt met het verplicht papierprikken omdat hij er niet in gelooft. "Bij het vorige college is, ondanks de economische groei, het aantal mensen in de bijstand gestegen. We moeten dus iets anders doen."

"Ik geloof in meer aandacht, klantcontact en maatwerk." Daar bereik je veel meer mee, vindt Moti. "Mensen met een zorgdiploma moesten ook verplicht papierprikken, omdat ze even werkloos waren geworden. Dat slaat natuurlijk nergens op."

info

Bijstand in Nederland en Rotterdam

In Nederland zitten 433.000 mensen in de bijstand. In Rotterdam ontvangen ruim 35.000 mensen een bijstandsuitkering. Het doel is om het aantal bijstandsgerechtigden in Rotterdam te laten dalen met 8000 personen aan het einde van de coalitieperiode over 3 jaar. Vorig jaar verlieten 2375 mensen in de stad de uitkering.

Eigenlijk arbeidsongeschikt

Welke aanpak je ook gebruikt, volgens Monique Kremer van de WRR, het adviescollege van de regering, is het soms gewoon erg lastig om mensen in de bijstand aan het werk te krijgen. Ze ziet dat veel mensen in de bijstand misschien wel nooit meer aan de slag komen.

"Die zijn eigenlijk arbeidsongeschikt. Vroeger zouden zij een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen, maar nu zitten ze in de bijstand."

Wortel of stok?

Kremer waarschuwt voor al te veel enthousiasme als het gaat om potentiële arbeidskrachten die nu in de bijstand zitten. "Door de aantrekkende economie zijn de mensen die makkelijk inzetbaar zijn nu wel aan het werk." De bijstand is een moeilijke groep, ziet ze, of je nu de positieve 'wortel' of de negatieve 'stok' gebruikt.

Toch kan dwingen soms juist wel het gewenste effect hebben, ziet Kremer. "Als iemand net in de bijstand zit kan het helpen om de stok te gebruiken." Mensen die net in de bijstand zitten en daardoor hun dagelijks arbeidsritme verliezen, kunnen door een bepaalde dwang bij een nieuwe baan weer direct mee.

Lees ook

Bedrijfsleven is de sleutel

De groep mensen die nu niet werkt, is vaak kwetsbaar. Bij hen heeft dwang niet zoveel zin, zegt Kremer. Het bedrijfsleven lijkt vaak de sleutel. "Bedrijven moeten hun best gaan doen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te passen."

Door samenwerking met bedrijven probeert zowel dit Rotterdamse college als het vorige college meer mensen in leerwerktrajecten te krijgen. De werkgevers kunnen zo kijken of er geschikte werknemers bij zitten.

Tv-reportage: Mensen in de bijstand moesten in Rotterdam een tegenprestatie leveren voor hun uitkering. Nu gaat het helemaal anders.

Rectificatie

In eerste instantie is in dit bericht ten onrechte gemeld dat het concept om te 'werken voor je uitkering' in door Leefbaar Rotterdam in 2014 is ingevoerd. Dat was onjuist en daarvoor biedt EenVandaag excuses aan. De maatregel was namelijk onder wethouder Marco Florijn (PvdA) al van kracht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.