Achtergrond
KRO-NCRV

Forse stijging aantal daklozen Nederland: 'Zet leegstaande kantoorgebouwen in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Forse stijging aantal daklozen Nederland: 'Zet leegstaande kantoorgebouwen in'

Het aantal daklozen is de afgelopen jaren flink toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een grote schande, vindt oud-dakloze Inge. "Je hebt zoveel leegstaande kantoorgebouwen in Nederland. Gooi die dingen open zodat mensen niet in de regen op straat hoeven te slapen."

Volgens het CBS ging het in 2009 om 17.800 duizend mensen tussen de 18 en 65 jaar zonder vaste woon- en verblijfplaats. 39.300 duizend mensen hadden vorig jaar geen dak boven hun hoofd.

Kloof

Voor de Alkmaarse Inge is het daklozenbestaan inmiddels verleden tijd, al maakt ze zich nog steeds kwaad. "Als je ziet dat er steeds meer miljonairs bij komen en dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Kan dat niet iets minder, denk ik dan."

Toen de Alkmaarse dakloos was, bleef ze weg bij de plaatselijke daklozenopvang en daardoor zette de gemeente haar bijstandsuitkering tijdelijk stop. Tot grote ontevredenheid van Inge die op hoge poten verhaal ging halen. Een gevoel van onveiligheid zorgde ervoor dat ze liever elders sliep. "Ik heb gelukkig veel vrienden en familie waar ik terecht kon, maar dat heeft lang niet iedereen."

Bankslaper

Tot voor kort zwierf Peter rond in verschillende steden. Hij raakte werkloos, werd verslaafd en kwam in de problemen. Ondanks verscheidende pogingen lukte het hem maar niet om in Utrecht onderdak te vinden. "Schrijnend toch?" Ook voor Inge was het een lange weg. "Je moet geluk hebben, want zodra er een kamer te huur is komen er minstens vijftig mensen op af." Het lukte haar in 2017 om een sociale huurwoning te bemachtigen. "Afgelopen nacht heb ik zelfs nog een bankslaper gehad", vertelt ze. "I have been there. Ik weet hoe het is."

Stand.nl: Het is een schande dat een land als Nederland zoveel daklozen heeft

Ster advertentie
Ster advertentie