Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle woningzoekenden

24-08-2019 09:31

Cadeauwinkel

Beste woningzoekenden,

Slecht nieuws.

Jaartje langer wachten.

De Somaliërs komen.

Klinkt een beetje cryptisch zeker?

Ik zal het uitleggen.

Begin jaren ’90 ving Nederland een groot aantal Somalische asielzoekers op. Een deel van die Somalische ‘Nederlanders’ trok nadat ze een status hadden gekregen door naar Groot-Brittannië, waar vaak al familie van ze woonde.

Dat was mooi, want Somalische asielzoekers zijn met een score van 70 procent wereldkampioen bijstand trekken.

Maar…

De Brexit!

Onder Somaliërs in Groot-Brittannië is een soort paniek uitgebroken over de gevolgen van de Brexit. Handige advocaten leggen de Somaliërs uit dat ze maar één EasyJet-vlucht of Stena Line-overtocht verwijderd zijn van een prachtig leven in… Nederland.

Nu denk jij met je gezonde boerenverstand misschien dat die Somaliërs die Engeland willen inruilen voor ons land geen vluchtelingen zijn die in Engeland worden uitgemoord of in kerkers gegooid omdat ze een mening hebben die Boris Johnson niet aanstaat. En dat ze dus lekker achteraan mogen aansluiten in de rij.

Dan zit je er naast.

De rechtbank in Utrecht heeft gisteren besloten dat een Somalisch gezin met vier kinderen dat Birmingham op stel en sprong verruilde voor Nederland per direct een huis in Almere moet krijgen.

Vier gemeenten hadden gezegd het gezin niet te willen helpen, omdat Somalische ‘Nederlanders’ die willen remigreren allemaal lekker zelf voor een huis moeten zorgen. Het gezin was volgens hen ‘verwijtbaar dakloos’.

Maar de rechtbank vond toch een geitenpaadje om het gezin wél aan een huis te helpen: het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Een kind heeft recht op een dak boven het hoofd. Punt.

Reken maar dat dit nieuws de 25.000 andere Somaliërs in Groot-Brittannië met een Nederlands paspoort snel bereikt.

Evenals het nieuws dat een bijstandsuitkering met alle toeslagen in Nederland voor een gezin met een bundeltje kinderen tegenwoordig moeiteloos door de 2400 euro heen schiet, waar de Britten veel minder gul zijn voor beroepswerklozen.

Ik denk dat EasyJet en Stena Line het druk krijgen de komende maanden.

Om hoeveel gezinnen met kinderen die met het vonnis van de Utrechtse rechter in de hand gratis geld, gratis zorg en gratis huisvesting kunnen komen opeisen zal het gaan?

Drieduizend?

Vierduizend?

Víjfduizend?

En jullie maar wachten op een huisje…

Met de groetjes van een D66-rechter.

Groet,

JanD

Het dagelijkse ‘Briefje van Jan’ wordt mede mogelijk gemaakt door vaste maandelijkse donaties (Back me) en door incidentele giften (Bunq me).