Translate

zaterdag 24 augustus 2019

Lachgas is om te huilen



Wist je dat lachgas hartstikke slecht is voor het klimaat? Een ballon lachgas staat gelijk aan 15 kilometer autorijden of het verbranden van een liter benzine of diesel. Als je dan toch lachgas gebruikt, laat dan je auto een weekje staan.
Lachgas is een zeer sterk broeikasgas en is ruim 250 keer schadelijker voor ons klimaat dan CO2.
Infographic klimaatimpact lachgas ballon vs auto
Bram van Liere van Milieudefensie: “Lachgas is om te huilen, voor het klimaat. Veel festivalgangers zijn goed bezig door de trein te nemen of vegetarisch te eten. Jammer dat lachgaspatronen dan roet in het eten gooien. Een gebruiker werkt al gauw 5 ballonnen (8 gram per ballon) op een festival weg, dat is gelijk aan de CO2 uitstoot van 75 kilometer autorijden. Wij denken dat heel veel mensen niet eens weten dat lachgas ons klimaat aantast.”
Hoeveel lachgas er tijdens het Nederlands festivalseizoen precies wordt gebruikt is onbekend.
Word lid en help ons klimaatverandering te stoppen *
* Je ontvangt nu tijdelijk gratis het "There is NO planet B" klimaat T-shirt.

Het gebruik van lachgas is legaal

De verkoop van lachgas als partydrug (geconsumeerd via ballonnen) valt onder de Warenwet. Gaspatronen, bedoeld voor slagroomspuiten, zijn bij de groothandel en bij de Blokker gewoon verkrijgbaar. Het toezicht ligt bij de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Omdat er bij gemiddeld recreatief gebruik geen ernstige gezondheidseffecten worden verwacht, is er voor de NVWA geen reden om te handhaven. Al moeten verkopers zich natuurlijk wel aan de wet houden.


lachgas_Lotte_Dale.jpg

Risico’s

Het nemen van een ballonnetje lijkt makkelijk, maar komt niet zonder gevaren. Denk bijvoorbeeld aan duizeligheid en hoofdpijn of concentratieproblemen. Over de langetermijneffecten van lachgas is weinig bekend.
Het beste advies, net als met andere drugs, is om het niet te gebruiken, zegt ook Marjan Heuving van het Trimbos-instituut (kenniscentrum drugs en mentale gezondheid). "Als men het toch wil gebruiken, kunnen bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen om de risico's te verkleinen." Met deze tips van het Rode Kruis verklein je de kans dat je op een festival bij de EHBO belandt.

Lachgas in het verkeer

Het aantal incidenten met lachgas in het verkeer is de afgelopen jaren fors gestegen, meldt de politie. In 2016 waren er nog enkele tientallen incidenten in het verkeer waarbij een van de betrokkenen lachgas had gebruikt. Alleen al dit jaar zijn er tot aan juli 960 incidenten geweest. Bizar! En bepaald niet om te lachen.

Patronen op straat recyclen

Rondslingerende patronen zijn slecht voor het milieu. En net als ander zwerfafval irritant voor andere park- en straatgebruikers.

Gelukkig zijn er ook mensen die op eigen initiatief patronen opruimen om de straten schoon te houden. Rotterdammer Eric Alblas verzamelt er zo'n 4000 per week, wat deze frietboer inspireerde om een ludieke actie te beginnen. Wie 25 patronen inlevert, krijgt als beloning een gratis snack.

Maar hoe recycle je die patronen eigenlijk? De gemeente Rotterdam adviseert: “Via het restafval is het de beste manier om de patronen te recyclen. Bij het verwerken haalt een magneet het metaal er vanzelf uit.”
Je kunt de patronen ook zelf inleveren bij de oud-ijzerboer. De patronen wegen ongeveer 30 gram per stuk, dat is 1,5 kilo per doos van 50 stuks. Voor 1 kilo aluminium krijg je rond de € 0,55. Wie een doos lege patronen opspaart krijgt er dus € 0,83 voor terug. Het recyclen van patronen kan dus een klein zakcentje opleveren, maar het is vooral beter voor het milieu.
Je kunt de patronen ook op een creatieve manier recyclen. Met een haakje en een likje verf kun je er kerstballen van maken, of een hanger voor een ketting.

Duurzaam een ballonnetje nemen bestaat niet

De klimaatimpact van 5 ballonnen -nog los van de aluminium patronen en rubberen ballonnen- staat gelijk aan een autorit van 75 kilometer. Dat is evenveel als het aantal kilometers van Amsterdam naar Lowlands in Biddinghuizen!
Nu weet je in in ieder geval dat een ballonnetje lachgas schadelijk is voor het klimaat. Gebruik je het toch? Eet dan een biefstuk minder. Uiteraard heeft helemaal plantaardig eten het minste klimaatimpact. Gelukkig kun je op festivals tegenwoordig prima genieten van vegetarisch en veganistisch aanbod!

Wil je meer doen voor het klimaat?Word lid en help ons om klimaatverandering te stoppen. Je ontvangt nu tijdelijk gratis het "There is NO planet B" klimaat T-shirt.
Benieuwd naar de berekeningen? Je vindt ze hier.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten