zaterdag 24 augustus 2019

Rebellenclub

Luttele maanden na de provinciale verkiezingen is het al helemaal mis met het Forum voor Democratie. De leegloop onder leiding van Henk Otten lijkt ingezet, ook al doet Forum nog zo zijn best om te benadrukken geen enkele opzegging te hebben ontvangen.

De laatste overloper is Cornelis van den Berg, oud-dominee en voormalig kerkhistoricus aan de Vrije Universiteit. In een toelichting zegt hij: 'Ik zie dat Thierry radicaliseert. Ik wist dat hij een man was van de performance, maar hij vervalt nu toch wel erg vaak in grootspraak. Zo beaamde hij in een vraaggesprek dat hij de leidende intellectueel van Nederland was. Dat vind ik allemaal wat kinderlijk. Hij treedt heel erg eigenmachtig op. Heeft een chronische behoefte aan aandacht.'

Otten werd na het kritische interview in NRC flink aangepakt: er waren verwijten over financiële vergrijpen en Otten werd geroyeerd als partijlid. Maar Otten sloeg terug middels 'zetelroof' in de Eerste Kamer. Hij plaatst zich tegenover de ‘borealen’ die Baudet trouw blijven.

Het moddergooien gaat intussen gewoon verder. Robert Baljeu, die voor het FvD in de Staten van Noord-Holland werd verkozen en deel uitmaakte van de partijtop, maar zich inmiddels ook heeft aangesloten bij de rebellengroep van Otten, onthulde een dezer dagen dat Baudet zich laat inspireren door de ideeën van Alfred Rosenberg, de ‘chef-ideoloog van Hitler’ die het begrip boreaal bij de nazi’s introduceerde. Hij deelde op Twitter een foto van een stapel boeken die Baljeu in ontvangst op kantoor mocht nemen.

Rosenberg vond bijvoorbeeld dat de Verenigde Staten zwarte burgers ‘terug’ naar Afrika moest deporteren om te zorgen dat de bevolking wit bleef en ‘omvolking’ te voorkomen.

Andere boeken zijn van Erich Ludendorff, bedenker van de Dolkstootlegende (links complot om Duitsland kapot te maken), Karl Haushofer die het concept Lebensraum bedacht en als enige niet-nazi Ernst Jünger, een schrijver die geweld en agressie verheerlijkte.

Nu maar afwachten of de verbazing hierover leidt tot een nog grotere partijscheuring.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten