Illegale hondengevechten worden ook in Nederland georganiseerd. De bewijzen stapelden zich op en zijn bevestigd met de aanklacht van het OM in de rechtszaak tegen vier verdachten uit Amersfoort en Zeist, zo meldt Nieuwsuur. De verdachten hebben als criminele organisatie zeker 5 hondengevechten georganiseerd in Amersfoort, Soest en Emmen. Speciaal voor dit doel werden honden gefokt en gewonde dieren werden zelf ‘behandeld’ met illegale middelen. Op 26 augustus staan de verdachten in Amsterdam voor de rechter.

hondengevechten worden ook in Nederland georganiseerd
Hondengevechten worden ook in Nederland georganiseerd | Foto (illustratief): publiek domein

Hondengevechten zijn verboden in Nederland, maar tot nu toe stonden er nog geen verdachten voor de rechter wegens het organiseren ervan. Bewijzen waren er wel, want er werden onder meer gedumpte dode honden gevonden, waarbij de chip was weggesneden en die verwondingen hadden duidend op een bloedig gevecht. Dat waren zeer waarschijnlijk de verliezers van een hondengevecht.

Hondengevechten ook in Nederland

Dat er in Nederland hondengevechten plaatsvinden werd medio maart van dit jaar ook bevestigd na een onderzoek van Bureau Beke en de Universiteit van Utrecht, waaraan onder meer criminoloog Daan van Uhm meewerkte. De onderzoekers concludeerden dat gevechten met honden structureel plaatsvinden in Nederland en dat er veel geld in omgaat.

Nieuwsuur besteedde gisteravond naar aanleiding van de rechtszaak aandacht aan de schimmige wereld van de hondengevechten in Nederland en elders in Europa. Van Uhm reageerde op de zaak en is blij dat er nu eindelijk een veroordeling gaat komen:

“Het is belangrijk voor het bewustzijn van het publiek dat dit dus ook in Nederland gebeurt. Maar ook belangrijk voor deelnemers aan deze gevechten, dat nu eindelijk de politie ingrijpt, terwijl dat jarenlang niet gebeurde.”

Volgens Van Uhm zijn er zeker 400 honden her en der in Nederland betrokken bij illegale gevechten en zijn de organisatoren niet alleen actief in Nederland maar ook daarbuiten. Er zouden overlappingen zijn met criminele milieus als drugs- en wapenhandel, waarbij geweld niet wordt geschuwd. Er wordt gegokt met veel geld, maar er worden ook honden ingezet als prijs.

Criminelen verdienen grof geld met hondengevechten

Heterdaad

In een onderzoek van het Functioneel Parket werden de verdachten in oktober 2016 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij hondengevechten. Dit gebeurde op heterdaad, na posten bij een woning in Amersfoort waar de hondengevechten in de slaapkamer plaatsvonden. Er werden bij de inval 26 pitbulls in beslag genomen. Na een karaktertest zijn 16 honden geëuthanaseerd. Volgens de Haagse voorzieningenrechter waren de dieren te agressief om te worden herplaatst.

Honden die tijdens de illegale gevechten gewond raakten kregen geen zorg van een dierenarts, maar werden door de organisatoren opgelapt ‘met illegale medicijnen en een hechtpistool’, zo meldt Nieuwsuur.

In augustus 2017 werden de verdachten opnieuw aangehouden en verhoord. En nu moeten zij maandag 26 augustus 2019 voorkomen bij de rechtbank in Amsterdam. Het betreft twee broers (33, 35) en een vrouw (33) uit Amersfoort en een man (35) uit Zeist.

hondengevechten worden ook in Nederland georganiseerd
Hondengevecht in de VS | Foto: screenshot video Fox

Tekenen van dierengevechten

House of Animals en Animals Today volgen de ontwikkelingen rond illegale hondengevechten op de voet, zowel voor als achter de schermen. Hoofdredacteur en oprichter Karen Soeters reageerde in Nieuwsuur op de mogelijke veroordeling van de vier verdachten:

“Ik hoop dat deze mensen goed gestraft worden en nooit meer honden mogen houden. En dat het een voorbeeld is voor niet alleen de politie, maar ook asielen, dierenartsen en publiek. Dat ze zich realiseren dat er tekenen zijn die wijzen op dierengevechten. En dat dieren daarvan de dupe zijn.”

Heb je tips over hondengevechten in Nederland of België? Wij horen ze graag van je. Neem contact met ons op via redactie@animalstoday.nl. Persoonlijke informatie wordt door ons nooit doorgegeven aan derden. Wij waarborgen je privacy.

Bron:

©AnimalsToday.nl