23 augustus 2019 om 18:21
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: Daken genoeg in Nederland, dakloosheid is een probleem van de samenleving

Het aantal daklozen in ons land is in tien jaar ruim verdubbeld, meldde het statistiekbureau vrijdag. Staatssecretaris Paul Blokhuis ‘schrok zich rot’, en ­PVV-leider Geert Wilders wist terstond de oorzaak te benoemen: het kabinet geeft huizen aan asielzoekers, en ‘onze eigen mensen liggen op straat’.

Dat zijn rare reacties. Van Blokhuis, omdat hij in maart nog een actieprogramma lanceerde om dak- en thuisloze jongeren te coachen bij het zoeken naar huisvesting en het op orde brengen van hun leven; de cijfers en problemen moesten hem dan toch bekend zijn.

En van Wilders, omdat ruim de helft van de daklozen een migratieachtergrond heeft. De snelst groeiende groep straatslapers zijn jonge mannen van niet-­westerse komaf. Dat is overigens heel verklaarbaar: nieuwkomers hebben vaak geen familie of netwerk dat hen aan een kamer helpt of op de bank laat slapen.

Je kunt natuurlijk meteen naar de overheid wijzen, als het CBS zo’n statistiek in de media gooit. Het leven is te duur en er is te weinig betaalbare woonruimte: kabinet, doe iets! Temeer omdat het steeds ­vaker over jonge mensen gaat, mét een baan. Dat is niet het oude stereotiep van de ‘eigen-schuld-dakloze’: echtbreuk, baan kwijt, verslaving of andere gedragsproblemen, schulden, sociaal netwerk verspeeld: zo belanden middelbare mannen traditioneel op straat.

Maar de nieuwe daklozen zijn steeds vaker jongvolwassenen (18 tot 30 jaar). Dat ook deze groep kennelijk geen sociaal vangnet meer heeft en geen kamer kan vinden, zegt iets over de samenleving, over familie­relaties en sociale verbanden. Want dat veel jonge mensen ook bij hun ouders niet meer terechtkunnen, komt bijvoorbeeld doordat die ouders gescheiden zijn, en met een nieuwe partner begonnen, die niet op een inwonende twintiger zit te wachten.

‘Inwonen’ – dat zijn we sowieso helemaal verleerd. In de naoorlogse periode van woningnood werden veel leegstaande kamers verhuurd aan jongvolwassenen. Maar de hospita van vroeger – vaak een weduwe die door kamerverhuur in inkomsten én sociale contacten voorzag – is zeldzaam geworden. Ook het kraken van langdurig, speculatief leegstaande panden is voor een keurig mens geen oplossing meer, sinds de antikraak­wet (2010, een initiatiefwet van CDA, VVD en CU) krakers criminaliseert. Maar intussen staan er wel kilometers onroerend goed leeg, en worden grote gezinshuizen en villa’s bewoond door één enkel eenzaam mens.

Daken genoeg in Nederland. Er is één kerkgenootschap dat zich reeds tot de grootste professionele dak­lozen-opvanger heeft ontwikkeld: het Leger des Heils. Dat is een inspirerend voorbeeld voor particulier initiatief.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.