RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Noorse onderzoekers detecteerden tweede explosie in Rusland

(Archieffoto ter illustratie)

De mysterieuze explosie in het noorden van Rusland twee weken geleden waar een wolk radioactief materiaal vrijkwam, werd twee uur later gevolgd door een tweede explosie. Dat concluderen Noorse onderzoekers. Hun onderzoek lijkt te bevestigen dat het zou gaan om een mislukte Russische test van een nucleair aangedreven raket.

Rusland gaf twee dagen na de explosie toe dat er een 'ongeluk' was gebeurd met 'een isotopen aandrijving', maar meer is niet bevestigd. Tegelijkertijd kwamen er volop tegenstrijdige berichten uit Rusland.

Verhoogde straling

Volgens het ministerie van Defensie was er helemaal geen verhoogde straling, maar volgens het Russisch meteorologisch instituut wel. Ook de Noorse onderzoekers hebben de verhoogde radioactiviteit zelf kunnen meten aan hun grens met Rusland. 

Russische
Lees ook:
Russische artsen vrezen voor eigen gezondheid na nucleair ongeval

Ook zou volgens lokale media de directe omgeving na de explosies zijn geëvacueerd, maar dat werd enkele dagen later tegengesproken.

Bekend testcentrum

Duidelijk is in ieder geval dat de explosies plaatsvonden bij een bekend testcentrum voor raketten en dat er vijf medewerkers van het nucleaire agentschap Rosatom en twee militairen zijn omgekomen.

De bevindingen van de Noorse onderzoekers, die onder meer seismische gegevens en luchtdrukverschillen analyseerden. Zij concludeerden op grond van hun metingen dat waarschijnlijk een explosie was van een raket in de lucht. 

'Kernwapendebat
Lees ook:
'Kernwapendebat van jaren 80 dreigt weer actueel te worden'