Vegan barbecue? Probeer dan deze auberginerecepten
Zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt van één hoofdingrediënt. In deze derde aflevering is het de beurt aan de aubergine.
Na de eerste twee afleveringen met daarin kip en vis is het nu tijd voor vijf vegan recepten op basis van aubergine. Deze groente leent zich perfect voor een bereiding op de barbecue. De BBQ-chef trapt af met een ‘smoked aubergine’.
Smoked aubergine
Begin met een simpele dry rub van korianderzaad, cayenne, paprikapoeder, komijn en knoflook. Snijd de aubergine door midden en smeer de groente in met het droge kruidenmengsel. ,,Dat mag best royaal”, vertelt Mumu. ,,Daarna leg ik ze met de binnenkant op de hete grill met de deksel er op. Dit gaat lekker roken.” Wanneer de aubergine donker kleurt mag de groente van de grill. Tip: voeg verse citroensap toe.
Asian style aubergine
Begin met het insnijden van twee helften van een aubergine. ,,Hierdoor kunnen de smaken nog beter intrekken” vertelt Mumu. Smeer beide kanten in met sesamolie en plaats ze op de grill. In de tussentijd maakt de BBQ-chef een ‘lak’ van hoisinsaus, sojasaus, limoensap, knoflook en geraspte gember. Zijn de aubergines gaar? ,,Smeer ze dan lekker royaal in en top af met sesamzaad en lente-ui.”
Auberginesteak
Snijd een langwerpige plak uit het midden van een aubergine. Dit wordt de basis van de steak. Smeer beide zijdes in met olijfolie en zout. ,,Daarna leg je de aubergine op de grill en gaan we hem ongeveer vijf minuten garen.”
Ondertussen vervolgt Marvin met stap twee van dit recept: de portobello. ,,Ik haal de binnenkant er altijd uit, dit vind ik lekkerder werken.” Hierna legt hij de paddenstoel naast de aubergine op de barbecue tot ze beiden gaar zijn. Mumu voegt nog snel wat zout toe voordat hij de steak afmaakt: aubergine onderop, opgevolgd door de portobello, een paar plakjes tomaat en een klein tipje hummus.
Pulled aubergine
De basis is makkelijk: plaats een hele aubergine op de barbecue en laat garen in zijn eigen jasje. Laat de aubergine afkoelen en begin met plukken. ,,Dit doe je in de lengte.” De pulled aubergine mag daarna in een koekenpan met barbecuesaus. Ondertussen belegt de chef een getoast brood met rucola en ui en maakt het geheel af met de pulled aubergine in barbecuesaus.
Baba ganoush
Als hekkensluiter is daar de baba ganoush. ,,Dit is een vegan variant op het stokbrood met kruidenboter”, vertelt Mumu. Laat een hele aubergine garen op de barbecue. Hierna schraap je het vlees uit de aubergine. ,,Dit maken we fijn en brengen we op smaak met citroensap, korianderzaad, paprikapoeder, knoflook, komijnpoeder, peterselie en olijfolie.” Serveer met platbrood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Man rekent 130 euro af, maar blijkt na controle voor 70 euro aan boodschappen te zijn ‘vergeten’
Zoetermeer -
Ondanks het weer toch zin in BBQ? Met deze vijf visrecepten lijkt het zomer
Ondanks het druilerige weer toch zin om te barbecueën? BBQ-chef Marvin Mumu deelt in deze videoreeks telkens vijf basisrecepten gemaakt met één hoofdingrediënt. In deze tweede aflevering gaat hij aan de slag met kabeljauw. -
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2
-
-
-
Vis op de barbecue: gebruik geen alufolie maar dit fijne 'bedje’
Wil je goed leren barbecueën? Ervaren BBQ-chef Marvin Mumu geeft je deze zomer tips om je barbecue zo goed mogelijk te gebruiken. In de zesde aflevering legt hij uit hoe je zalm bereidt op een kruidenbedje. -
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan.
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam -
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam