RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Dop jij je eigen boontjes? Voorgesneden groenten en fruit populair

Beeld © iStock

De tijd dat we met het schaamrood op onze kaken een zakje voorgesneden appeltjes of al voorgegehakte uitjes uit het koelschap van de supermarkt haalden, lijkt definitief verleden tijd. Steeds meer mensen kiezen de voorgesneden variant dan dat ze zelf in de keuken staan te snijden en te hakken. Maar is dat wel een goede én gezonde ontwikkeling?

Heeren Groenten & Fruit levert gesneden onder meer producten aan (horeca)groothandels en indirect aan supermarkten – zo leveren ze de rucola op de verse pizza’s die in de supermarkt te koop zijn. "Wij merken dat voorgesneden groenten en fruit steeds populairder worden", zegt Sonja de Vries van Heeren Groenten & Fruit.

Albert
Lees ook:
Albert Heijn wil plastic zakjes bij groenten en fruit de supermarkt uit

De Vries van Van Heeren bedenkt soms zelf en soms in samenwerking met de klant waaraan de consument precies behoefte heeft. "Op dit moment zijn de verse maaltijdpakketten bij consumenten erg in trek. Ook zien we de opkomst van de zogenoemde sous-vide groenten. Dat zijn groenten die we vacuüm verpakken en vervolgens op lage temperatuur garen. Dan hoef je je worteltjes niet meer te schillen en te koken, maar alleen maar op te warmen", zegt De Vries tegen Editie NL.

Van alles moeten

Volgens de Vries is de populariteit een gevolg van een tijd als deze waarin heel veel van iedereen wordt gevraagd. "Iedereen moet van alles. Je moet chefkok zijn, voedingsdeskundige etc. In deze wereld zijn gesneden groenten gewoon hartstikke fijn."

Voorgesneden
Lees ook:
Voorgesneden avocado: is de wereld gek geworden?

Ook voedingswetenschapper Liesbeth Smit denkt dat consumenten nu graag en vaak kiezen voor 'gemaksvoedsel'. "Door die zakjes eten we tenminste meer groenten en dat is gezond", zegt Smit tegen Editie NL.

Bacteriën in het zakje

Ondanks de verpakkingen van de voorgesneden groenten en fruit is het volgens Smit toch duurzaam omdat ze langer houdbaar zijn, maar ook omdat er minder voedselafval doordat er minder wordt weggegooid.

Zwangere vrouwen en andere 'kwetsbare groepen' zouden volgens Smit wel wat meer moeten oppassen met voorgesneden groenten en fruit.  "Voor hen kán het een risico zijn. Stel dat op één van de messen in de fabriek een bacterie zit, dan kan die bacterie in het zakje komen. De voorgesneden groenten in het zakje zijn langer houdbaar en dus hebben bacteriën de tijd om zich de vermenigvuldigen. Maar die kans is natuurlijk wel klein."

Groenten en fruit in de lift

  • In 2015 was de omzet van voorgesneden groenten nog 866 miljoen, in 2018 was dat al 968 miljoen oftewel een stijging van 12 procent.
  • De omzet van gesneden fruit steeg ten opzichte van 2015 nóg harder: in 2018 was de omzet ruim 88 miljoen, dat is een toename van 40 procent.

Bron: Marktonderzoeksbureau IRI

Bekijk hier de video:

03:03