Luister naar

Aanslagpleger Noorse moskee was extreemrechts en geradicaliseerd christen

Nieuws
Philip M. (21), verdacht van de aanslag op een moskee in het Noorse Baerum en de moord op zijn stiefzus, ontkent alle aantijgingen. Volgens medestudenten is hij niet alleen extreemrechts, maar ook een geradicaliseerde christen.
dinsdag 13 augustus 2019 om 03:00

Baerum

M. viel zaterdagavond binnen in al-Noor Islamic Center in Baerum, een dorp op vijftien kilometer van de Noorse hoofdstad Oslo. Hij droeg een kogelvrij vest en een helm. Volgens de Noorse autoriteiten filmde hij zijn aanval. Waarschijnlijk zijn de beelden niet op internet uitgezonden.

Bij de aanslag vielen geen doden, mede omdat er slechts drie mensen aanwezig waren in het gebouw. Moskeeganger Mohamed Rafiq (75) overmeesterde M., waarna de politie hem arresteerde. Na de arrestatie trof de politie de zeventienjarige stiefzus van M. dood aan in hun ouderlijk huis.

M. ontkende echter voor de rechter dat hij schuldig was aan de terreuraanslag en de moord op zijn stiefzus. Verder weigerde hij elk commentaar. Hij was zeer kalm en glimlachte naar de aanwezigen.

De rechter besloot dat hij de komende vier weken nog niet op vrije voeten komt. Hij vreest dat M., als hij vrij komt, nog meer aanslagen kan plegen of bewijsmateriaal zal vernietigen.

geradicaliseerde christen

De Noorse staatsomroep NRK sprak een heel aantal jongeren die M. kennen. Volgens een studente vindt M. dat in Noorwegen alleen witte mensen thuis horen. Ook staat hij vijandig tegenover vrouwen en migranten. Het laatste jaar is hij volgens NRK ook religieus geradicaliseerd. Zo was hij intensief in de Bijbel gaan lezen. Volgens diverse studenten wilde hij dat het opleidingsintituut waar hij studeerde christelijker wordt. De motieven voor de aanslag liggen in extreemrechtse hoek. Voorafgaand aan zijn daad postte M. een bericht op internetforum EndChan. Daarin prees hij de volgens hem ‘heilige’ Brenton Tarrant, die eerder dit jaar 51 mensen doodschoot bij een aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

‘Mijn tijd is op’, schreef hij. ‘Ik ben toch uitverkoren door Sint Tarrant. We kunnen dit niet laten doorgaan, we moeten de rassenoorlog in het echte leven stoppen. Het was leuk.’

Daarnaast prees hij Patrick Crusius, die twee weken geleden een aanslag pleegde in El Paso, in de Verenigde Staten. Daarbij stierven 22 mensen. En hij sympathiseert met de aanslagpleger die in april een vrouw doodschoot in een Amerikaanse synagoge.

De denkbeelden en presentatie (rustig, glimlachend) van M. doen denken aan die van zijn landgenoot Anders Behring Breivik. Die vermoordde in Oslo en op het eiland Utoya in 2011 in totaal 77 mensen, merendeels sociaaldemocratische jongeren. Ook was M. een bewonderaar van Vidkun Quisling, de leider van Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog, die met de nazi’s collaboreerde. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.