Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijna alle gearresteerde bezetters P.C. Hoofthuis nog niet beboet

21 augustus 2019, 15.59 uur · Foto: Inter Visual Studio / Lorenzo Derksen

Van de 31 gearresteerde bezetters van het in september 2018 bezette P.C. Hoofthuis, hebben er 27 nog geen boete gehad.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) aan Folia. Het overgrote deel van de bezetters weigerden zich na de arrestatie te identificeren en beriepen zich op hun zwijgrecht. Ook hadden ze lijm op hun vingers gesmeerd zodat er geen vingerafdrukken genomen konden worden. Ondanks dat er foto's werden genomen van de bezetters, wisten de politie en het OM vooralsnog de namen van bezetters niet te achterhalen. 

Lees ook: Boetes van 150 en 300 euro voor bezetters van P.C. Hoofthuis

Folia kreeg van meerdere bronnen te horen dat het merendeel van de 27 anonieme veroordeelden op dit moment nog niets heeft gehoord van het OM. 'De zaken waar inmiddels een naam bekend van was of werd, zijn geëxecuteerd. De zaken met naamloze veroordeelden kunnen niet geëxecuteerd worden', aldus een woordvoerder van het OM.

Mocht een anonieme bezetter later alsnog met politie in aanraking komen, dan kan het zijn dat de boete - die varieert van 150 tot en met 300 euro - alsnog geïnd wordt. 'Dit gebeurt ook als de politie alsnog achter de identiteit van deze personen komt', laat het OM verder weten.

Lees ook: Dertig arrestaties na bezetting P.C. Hoofthuis

Op vrijdag 28 september 2018 bezetten tientallen studenten de hele dag het gebouw aan het Singel. Ze voerden actie tegen bezuinigingen van het kabinet en de 'uitholling van het onderwijs'. Toen ze in de namiddag niet vrijwillig wilden vertrekken werd de Mobiele Eenheid ingeschakeld en werd het pand ontruimd. Daarbij werden 31 actievoerders gearresteerd. De schade van de bezetting heeft de Universiteit van Amsterdam bijna 90.000 euro gekost.