Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brief college over AEB: problemen nog lang niet voorbij

20 augustus 2019, 16.55 uur · Aangepast 21 augustus 2019, 10.18 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het college heeft een brief geschreven aan de gemeenteraad om opheldering te geven over de crisis bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Duidelijk wordt dat de problemen nog lang niet zijn opgelost.

Met de brief reageert het college op het verzoek van politieke partijen om meer duidelijkheid over de kwestie te geven. De informatie die tot nu toe is verleend, vonden veel raadsleden onvoldoende. 

Vier tot zes maanden
Doordat de veiligheid bij de afvalverwerker niet meer gegarandeerd kon worden, moesten vier van de zes verbrandingslijnen worden stilgelegd. Met deze ingrijpende stap is een groot deel van het bedrijf niet meer actief. Dat betekent een dubbel verlies. De lijnen die nu stilliggen leveren normaal gesproken geld op. Daarnaast moet al het overtollige afval nu naar andere locaties en daarvoor moet weer betaald worden. Gevolg; een enorme kostenpost. 

Lees ook: Vereniging Afvalbedrijven vreest: 'Over enkele dagen geen afval meer opgehaald op veel plaatsen'

Toch verwacht het bedrijf de vier verbrandingslijnen op termijn weer in gebruik te kunnen nemen. Volgens een extern bureau zou dat binnen vier tot zes maanden mogelijk moeten zijn. De kans is bovendien klein dat de twee andere lijnen alsnog uit gaan vallen. Technisch gezien zou het AEB er dus weer bovenop kunnen komen. 

Financieel haalbaar
De vraag is wel of dat financieel haalbaar is. Op dit moment is een doorrekening daarover nog gaande, aldus het college. Bovendien moet de Omgevingsdienst nog toetsen of er aan de randvoorwaarden voldaan kan worden. Zo is het noodzakelijk dat er voldoende bekwaam personeel beschikbaar is. 

De kans dat het mogelijk is om het AEB draaiende te blijven houden op de manier zoals het ging, lijkt nihil. Tot nu toe gaf de afvalverwerker aan zo'n 150 miljoen euro nodig te hebben om het bedrijf op huidige voet door te laten gaan. 

Lees ook: Amsterdams bedrijfsafval ook gestort in Kop van Noord-Holland

De gemeente zou als enige aandeelhouder van het bedrijf behoorlijk moeten investeren. Daarom werd eerder al aangegeven dat het AEB waarschijnlijk niet meer in de huidige vorm voort zal blijven bestaan. 'In het verkennen van oplossingen wordt geprobeerd de negatieve financiële consequenties zo veel mogelijk te beperken', geeft het college nu opnieuw aan. 

Toekomstscenario's
Hoe de toekomst van de afvalverwerker er dan wel uit gaan zien, blijft onduidelijk. AT5 meldde eerder al dat er nog twee serieuze opties waren; faillissement of verkoop van (delen) van het AEB. De gemeente gaat daar nu verder op in en houdt voor de langere termijn twee lijnen aan om tot een oplossing te komen. Zo is de hulp ingeroepen van herstructureringsadviseurs van Alvarez & Marsal om naar toekomstscenario's te kijken. Daarnaast is Koos de Vink toegevoegd aan de raad van het bestuur; hij heeft ruime ervaring met het herstructureren van bedrijven. 

Lees ook: Vereniging Afvalbedrijven: 'Amsterdam is aan zet om afvalcrisis hoofd te bieden'

Tenslotte wordt er gekeken of het mogelijk is om (delen van) het AEB te verkopen of andere aandeelhouders toe te laten. Zowel private als publieke partijen zouden hiervoor in aanmerking komen. De gemeente stelt nu nog 'alle opties open te houden'.  

Warmte
Het AEB levert ook warmte aan 35.000 woningen in de stad. In de brief geeft het college aan dat er 'noodvermogen' beschikbaar is om die warmte te leveren. Het gaat dan wel om dieselunits, die veel Co2-uitstoot veroorzaken. Dat druist in tegen de ambities van het college, dat juist hamert op vergroening.  

Voorstel
Op 18 september moet er dan wel een concreet voorstel liggen. 'Gezien de complexiteit van dit alles, zal dit niet een voorstel zijn waar na uw goedkeuring op een knop wordt gedrukt en alles in een keer is opgelost', waarschuwt het college alvast.

De maatregelen die uiteindelijk gekozen worden, zullen niet alleen effect hebben op de afvalverwerking. Het AEB is namelijk ook verantwoordelijk voor  de verwerking van het rioolslib van het Waterschap Amstel, Gooi & Vecht.

Lees ook: 'Duurzame oplossing voor rioolslib binnen handbereik'

Sinds enkele weken kan rioolslib al niet meer opgeslagen worden. Het college geeft aan dat het Waterschap moeite heeft met het vinden van depots of tijdelijke locaties voor opslag. Daar moet nog steeds een oplossing voor worden gevonden. 'Waar mogelijk ondersteunt het college deze zoektocht.'