door Havermout in Technologie  ·  41 Reacties

  • 2
  • 453x gelezen
Reageer met een Emoji
5
1
1

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Domme huishoudens met slimme meter.

7
1 Positivo

Heb ik ook alleen de watermeter is nog niet slim.

0
2 Interessant

@1 , ik vind het wel handig. Je kan zelf aangeven of de netbeheerder iedere 2 maand de standen uitleest of om het kwartier. In het laatste geval kan je met apps je energieverbruik monitoren met die kwartier resolutie.
Ik vermoed dat de tegenstanders van de slimme meter niet zo veel van de achterliggende technologie snappen en ten onrechte het privacy argument gebruiken. Dan is er nog een groep tegenstanders die per definitie tegen is omdat de slimme meter als onderdeel van de energietransitie gezien wordt waar ze op tegen zijn. Jou schaar ik onder de laatste groep.

9
3 marcmarc

De slimme meter is er niet voor de consument. Tevens zitten er nog veel fouten in, waardoor consument te veel betaald.

3
4 kelb1977

Die heb ik ook, maar de energiemaatschappij kan hem niet uitlezen. Tesla wel, maar dat is niet zo erg want die boeien het niet wat ik verbruik (of niet). Bedankt onduidelijke regelgeving in onze gemeente, anders had ik nooit een slimme meter gewild. question

0
5 Bluth

@3 Een hele domme meter met zonnepanelen is ideaal zodra de saldering wordt afgeschaft.

0
6 RobP

@3 Met behulp van slimme meters kunnen de energie producenten hun levering beter aanpassen aan de vraag. Het is in de 1e instantie daarvoor bedoeld maar wordt verkocht als zijnde slim/nuttig voor de huishoudens. Misschien dat (nieuwe) eigenaren van zonnepanelen de hele dag met hun kop in de meterkast zitten maar de gemiddelde burger is er niet mee bezig.

0
7 Conradijntje

@12 Hoezo is het privacy-argument ten onrechte? Ik heb er best wel wat onderzoek naar gedaan om te kijken of ik het wilde, de privacy is echt wel een probleem omdat je zelf geen enkele controle hebt over naar waar je data naartoe gaat. Privacy is altijd een probleem wanneer het data aangaat, dit zie je overal op het internet.

0
8 Bluth

@3 als je niet lui bent kun je ook gewoon je stoel uitkomen en zelf je meterstanden opschrijven..
1x per week bijv.
Waarom zou ik in godesnaam elk kwartier willen weten wat ik verbruik?
Dat is echt zo'n reclame reden.. bedachte noodzaak.

Ik heb online de klachten eens bekeken na gezeur met mijn moeders meter en er zitten mij te vaak fouten in de meters..

0
9 Aunti

Dat slim apparaat gebruikt stroom....

0
10 Dragonton

@3 Ach, de voordelen als consument wegen niet op tegen de nadelen.

Overheden, energie en waterleiding bedrijven kunnen je monitoren, als een systeem gehackt word weten kwaadwillenden eventueel ook wie thuis is.
En met zonnepanelen kan het ook in je nadeel werken, is het nu niet dan wel in de toekomst.

Welke voordelen zijn er?

4
11 Positivo

@3 Ik vermoed juist dat jij er zelf niet zoveel van begrijpt.
Ten eerste de privacy.
Er zijn verschillende manieren om misbruik te maken van zo'n ding in je huis.
Weet je bijvoorbeeld dat door stroomfluctuaties precies te meten is of je naar de tv kijkt, en zelfs precies naar welk programma je kijkt. Die stroomfluctuaties komen namelijk overeen met je licht/donker momenten op je beeldscherm. Op zichzelfstaand waarschijnlijk geen ramp, maar het illustreert wel een sterk toegenomen beeld van derden in jouw huis. Het eindigt uiteraard niet met TV.
Het is nu al zo dat als je lang geen stroom, gas of water hebt gebruikt en je een huurhuis hebt, je een bezoekje krijgt of je er wel rechtmatig staat ingeschreven. Logisch, maar wat ze van je willen weten tbv verzekerkwesties, of overheidskwesties is daar natuurlijk ook weer niet toe begrensd. Als je stroom eerst enkele weken 18 uur piekwaardes vertoont en daarna 12 uur per dag, dan heb je een wietplantage. Ook prima dat ze je dan pakken, maar wat nou als een verzekeraar ziet dat je tv meerdere keren per dag aan is geweest en je stukjes op je hometrainer hebt gelopen terwijl je je ziek hebt gemeld voor je werk. Ze zouden een case kunnen hebben maar de welles nietus kwestie is dan al sterk in je private sfeer gekomen. De mogelijkheden zijn grenzeloos. Welke partij heeft financieel voordeel bij iets wat ze in jouw huis kunnen meten? Ze zijn er en ze zuller er bij toegevoegde mogelijkheden alleen maar meer komen.

Dan is er de kwestie van wifi. Wifi hacken is kinderspel. Wifi behoort tot de muren van je huis te gaan en niet daarbuiten want iemand legt een bruteforce RaspberrryPi van 5 euro voor je stoep en haalt hem na een week weer op en heeft vervolgens je inloggegevens. De wifi van domme meters is zeer sterk en bedoeld om meetbaar te zijn vanaf de straat.
Als ik je hack, de waardes aanpas, mag jij je (kansloos) proberen te verdedigen.

Wifi is ook nogeens ongezond signaal (zet er maar eens een plant naast)

En dan heb je nog dat de helft van die dingen verkeerde meetwaardes doorgaven enzo.

Nee.. tegen de tijd dat ze mij verplichten zo'n rotding aan te schaffen wordt het tijd om zelf een energieopslag aan te leggen (toereikend zonnepanelen voor stroom en verwarming heb ik al)

0
12 korrieporrie

@4 , niet alle slimme meters meten fout en daar waar ze fout meten ligt het aan goedkope troep elektronica zonder goede power factor correction en zonder ontstoring die de piekstromen opvangen. Denk bijvoorbeeld aan goedkope Chinese USB laders met te weinig ontstoring en daardoor stroompieken op de schakelfrequentie van de geschakelde voeding.
Het meten van het stroomverbruik heeft overigens niks met slim te maken maar met het digitaal vs analoog meten te maken. Alle digitale meters meten stroomverbruik door sampling.

3
13 marcmarc

@12 Je kunt altijd de online verbinding van de slimme meter uitzetten.

0
14 de gezonde roker

@12 , allemaal leuk en aardig maar als privacy voor jou een zorg is dan geef je geen toestemming voor het vaak uitlezen zodat de energiemaatschappij nog maar 6x per jaar de standen mag uitlezen. Wat is dan nog het privacy probleem behoudens jouw angst dat jouw slimme meter gehackt kan worden?

4
15 marcmarc

@15 Zes keer per jaar is behoorlijk vaak... Waarom is één keer per jaar geen optie?

0
16 Bluth

En dan maar klagen over de privacy, maar ondertussen alles laten controleren en beoordelen!

0
17 Zie Hier

De slimme meter is te slim ik blijf hem weigeren

0
18 Joepie

Zelf heb ik dat ding rigoureus van de hand gewezen een aantal jaar geleden, op onverklaarbare wijze kun je zomaar veel meer moeten betalen waaraan je dan niets kan veranderen, want data.
En met diezelfde data lever je nog meer van je privacy is.
Ik heb er dus voor bedankt en hoop er nooit iets mee van doen te hebben,

0
19 Koortje

Laatst stond de energiemedewerker voor de deur.

"Hey! Ik kwam een bakkie doen, ik zag dat je thuis was!"

question

1
20 Gekste Henkie

Vijf nadelen van de slimme meter

1. De slimme meter is niet slim
De slimme meter zelf is – in tegenstelling tot de naam suggereert – niet slim. Het is niets meer dan een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die de meterstanden automatisch naar je energieleverancier stuurt. Maar zelf je energieverbruik monitoren of energie besparen kan alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app.

2. De slimme meter is niet zo veilig
De slimme meter verstuurt jouw verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de energieleverancier. Maar zoals het met alle persoonlijke gegevens gaat die je verstuurt, geef je daarmee ook een stukje macht uit handen. Wat er precies gebeurt met je gegevens valt immers niet exact te vertellen. Een journalist toonde aan dat kwaadwillenden gemakkelijk verbruiksgegevens van anderen kunnen opvragen. Bedrijven die apps leveren voor energiemonitoring hebben in principe toegang tot de data van alle slimme meters. Via zo’n app zou een inbreker kunnen zien wanneer je geen stroom verbruikt en daaruit concluderen dat je niet thuis bent. Tel 1 en 1 bij elkaar op en de angst dat er ineens wordt ingebroken is niet langer ongegrond.

Netbeheer Nederland is as we speak bezig met het opstellen van een gedragscode voor bedrijven die apps ontwikkelen waarbij gebruikgemaakt wordt van slimme meter-data. Veel verschil zal het niet maken: er was al een regel dat zulke ‘dienstenaanbieders’ een schriftelijke machtiging moeten hebben van de bewoner om de slimme meter-data te gebruiken. Zonder controle op de dienstenaanbieders valt niet met zekerheid te zeggen dat je energieverbruiksgegevens niet in verkeerde handen vallen.

3. De slimme meter is een privacyrisico
Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen. Je energieverbruik wordt bijna real time in kaart gebracht, wat de energieleveranciers helpt met de inkoop. Dat biedt kostenvoordelen voor de leveranciers, maar wordt dat voordeel ook doorberekend aan de klant? Dat is nog maar de vraag.

4. De slimme meter en zonnepanelen
Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Een ouderwetse draaischijfmeter draait gewoon terug als je meer energie opwekt dan verbruikt. Een slimme meter heeft het voordeel dat ‘ie precies bijhoudt hoeveel energie je van het net krijgt en hoeveel je teruglevert, als dat het geval is. Dit voordeel zou in de toekomst echter juist een nadeel kunnen zijn. Het is namelijk nog de vraag of de huidige salderingsregeling blijft bestaan. Nu wordt de opgewekte en verbruikte stroom met elkaar verrekend. Het kan namelijk zomaar zijn dat de salderingsregeling ingeperkt wordt of zelfs helemaal verdwijnt. In dat geval krijg je geen of minder geld voor de stroom die je teruglevert.

Met een analoge meter kan door de netbeheerder niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is. Je moet immers zelf je meterstanden doorgeven en zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft.

5. De slimme meter bespaart niet
In tegenstelling tot wat veel mensen denken helpt de slimme meter je niet direct met energie besparen. Het is niets anders dan een meetinstrument. Als je minder energie wil verbruiken, zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je huis isoleren of de verwarming een graadje lager zetten.

https://www.energieleveranciers.nl/blog/nadelen-slimme-meter/

0
21 Opa

@14 Ik kan nu ook nog kiezen om geen slimme metere in huis te halen. De vraag is hoe lang nog.
@15 ten eerste kan ik niet controleren of ze zich daar aan houden, ten tweede komen die rechten die jij en@14 noemt vast te vervallen zodra de fuik zich sluit. Ik heb geen vertrouwen in het permanente karakter ervan.
Een eventuele privacy-issue met jouw voorbeeld zou kunnen zijn dat het 6x uitlezen (wat ik ook al teveel en ongewenst vind trouwens) 6x het doorzenden van een aaneengesloten LOG omvat (geen idee of het zo werkt, maar technisch is er geen reden om het niet zo te programmeren)

0
22 korrieporrie

Ik heb mijn meter gevraagd wat 1 plus 1 was.
Ik kreeg geen antwoord dus zo slim is hij niet. question

0
23 meneer van het nieuws

@21 p4.
Toen ik zonnepanelen nam moest ik dit volgens mijn energieprovider doorgeven aan het netwerkbeheer. Na dit gedaan te hebben kreeg ik een brief op de mat met de mededeling dat er op die en die datum een installateur zou komen voor het aanleggen van een slimme meter. Niet eerst de vraag of ik dit ook wou, nee. het moest, want ik had zonnepanelen. Hakken in het zand gezet en geen slimme meter in mn maag gesplitst gekregen. Velen zullen het bij een dergelijke benadering hebben laten begaan. Ik vond het behoorlijk schofterig dat ze doen alsof het niet optioneel is om zo zo weinig mogelijk weigeraars te krijgen.

0
24 korrieporrie

@22 , de protocollen van slimme meters zijn gewoon openbaar dus wanneer je je nu zorgen maakt over wat ze allemaal kunnen uitlezen en welke beveiligingsstandaarden van toepassing zijn dan raad ik jou aan https://www.netbeheernederland.nl/dossiers/slimme-meter-15/documenten door te nemen.
Jouw zorg dat energiemaatschappijen zich niet houden aan de eisen en stiekem vaker uitlezen dan jij toestaat kan ik niet wegnemen. Het is wel uitermate ondenkbaar want er staan forse boetes op het schenden van privacyregels.

2
25 marcmarc

Correctie op mezelf in @15 , het is 12x per jaar t.b.v. het opstellen van de maandfacturen.

0
26 marcmarc

@26 Je kunt het automatisch uitlezen helemaal uitzetten als je dat wilt.

1
27 de gezonde roker

Laatst he, toen moesten ze hem rebooten!

Mijn slimme meter raakte in discussie met die van de buren

0
28 Gekste Henkie

@25 Nee. ik ga de documenten pas doornemen als ik besluit iets te gaan willen hacken en niet eerder. Dat is nu juist het hele probleem met die technologie. Zodra je het hebt, mag je actief anticiperen op welke wijze er misbruik van gemaakt kan worden en of het iets is voor jou om rekening mee te houden. Dat is dus niet beperkt tot de functies die bedoeld zijn maar tot de functies waar je misbruik van kunt maken.

Technologie ontwikkelt zich. slimme meters worden dus ook steeds slimmer, door of nieuwe meters, of nieuwe firmware updates. Mag je vanaf dat punt ook actief in de gaten blijven houden.
Voorwaarden veranderen, mag je ook in de gaten houden (let wel, op dit punt moet je dus al een hacker zijn voor het anticiperen van misbruik, een programmeur voor de basis, en om de implicaties van de voorwaarden te kunnen begrijpen dus nu ook al jurist.)
Wat energiemaatschappijen wel en niet mogen verandert dus weleens, maar in geval van het wietplantage oprollen en de mensen die zich onterecht op een locatie hebben ingeschreven vinden, doet de energiemaatschappij in opdracht van de overheid. en naar mate er meer mogelijk is, zullen de opdrachten en het veld waarin ze gebruikt worden toenemen. en ga er maar van uit dat verzekeraars bijvoorbeeld ook een vinger in de pap zullen krijgen (ze mogen binnenkort ook op je bankrekening meekijken).

Lang verhaal kort. Zolang je die troep niet in huis hebt hoef je je daar dus allemaal geen zorgen over te maken.
Hackers en beveiligingsexperts zijn 100% analoog indien mogelijk. Die groep heeft niets van dat slimme domme spul in huis als het vermijdbaar is.

0
29 korrieporrie

@27 Nu nog wel ja. Geen garantie voor de toekomst. Wat zullen de nieuwe gewijzigde voorwaarden stellen tegen de tijd dat je niet meer terug kunt.

0
30 korrieporrie

@30 Zolang er mensen zijn met een domme meter heb je het recht om de slimme meter dom te maken.

1
31 de gezonde roker

@31 [Op 31 december 2020 moet bij minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens een slimme meter zijn geïnstalleerd in plaats van een gas- of stroommeter. Dat is in Europese afspraken vastgelegd.]

Ga er maar van uit er uiteindelijk geen keuze meer is.

0
32 korrieporrie

De ellende begon al toen ze hem kwamen installeren, die meter.
Ze gingen weg, ik meet na: is ie maar 30 cm!
Ik dacht al dat er iets niet goed was met die dingen.

Je hebt meer aan een slimme 1 meter vijfentachtig.....

0
33 Gekste Henkie

Wat de veiligheid en het hacken betreft hebben we daar allang ervaring mee: telebanking. En ook qua privacy: daar gaat wel effe MEER over de lijn, werkelijk elke financiele scheet fietst tig keer heen en weer tussen je mobieltje en de bank.
Kennelijk kan dat allemaal veilig, er zijn geen noemenswaardige problemen mee.

En ik denk dan: die meters zullen wel wennen, ik heb er allang 1. En ik heb nergens last mee.
Moet gelijk zeggen: ik heb geen zonnedakje, komt er ook niet, want dat is wel vervelend, die teruglevertruuc
Maar: ook daar is het een keuze van de energieboer en er komen vast concurrenten die wel eerlijker van je terugkopen, marktwerking is zo gek nog niet.

Op termijn komt veel op zijn pootjes terecht.

Het zou nog helpen wanneer je huis zich fysiek kan identificeren op internet. Zodat jouw energieboer zeker weet dat hij met jouw huis praat en andersom. Kun je je huis openzetten voor partijen die jij kent. Het werkt met telebanking prima, waarom hiermee niet? Handig voor the Internet Of Things, IOT.

2
34 Gekste Henkie

Hier nog geen enkele "slimme meter".... houden zo!

0
35 TedjeR

@32
Oh maar dat is na het einde van de wereld (behalve voor de VS).

1
36 Proemevla

@32 "Ga er maar van uit er uiteindelijk geen keuze meer is. "

Ongetwijfeld, maar zolang ik de keuze nog heb komt zo'n ding bij mij niet binnen.

0
37 Mappie

Met een slimme meter krijg je wel een duidelijker beeld van wat je per maand gebruikt hebt aan energie, als je het maandelijkse overzicht krijgt.
En het geeft ook aan of je meer of minder energie verbruikt dan anderen, in dezelfde omstandigheden.

0
38 Marrie
39 korrieporrie

@39 : En dan gaan ze terugrekenen over het aantal jaren dat u al zonnepanelen hebt en met terugwerkende kracht willen vangen n.a.v. de eerste jaar-afrekening.

0
40 Wendel

@39 Geen zonnepanelen dus question

0
41 Mappie

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Botlleneck
Politie in actie voor vroegpensioen: 'Doorwerken tot je 70ste? Mooi niet'

Ik vond het na 30 jaar ploegendienst wel genoeg,mn lijf ook.De baas bood een RVU regeling aan=1400 nettoDan zou ik 1800 euro netto inleveren...

7 minuten geleden geplaatst door Botlleneck

Biscanna
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@25 Nee, integendeel. Je ziet het overal waar die lui vertoeven. Maar ik kijk dan ook niet weg, dat is een typisch englinks dingetje 🙈...

8 minuten geleden geplaatst door Biscanna

Reconquista
84% NSC-kiezers wil niet opnieuw Omtzigt stemmen - NieuwRechts.nl

Die man heeft een ontzettend moeilijk en vermoeiend karakter. Ik heb nouog een partij zo snel zo veel kiezers zien verliezen. Hij vind regels be...

9 minuten geleden geplaatst door Reconquista

Slavink
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

Tekort? Te veel!...

13 minuten geleden geplaatst door Slavink

Bop
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@8 Voor mij zijn het mensen. En daar praat je gewoon met respect over.Waarom transgenders niet respectvol zouden zijn naar vrouwen is mij een...

13 minuten geleden geplaatst door Bop

Slavink
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@25 ik vrees dat ik het artikel verward heb met een een bericht van gisteren, ik dacht bij de NOS. Over Palestijnen, een strand, Israelische sol...

13 minuten geleden geplaatst door Slavink

Slavink
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

Wel een erg tendentieus en ophitsterig geschreven artikel....

15 minuten geleden geplaatst door Slavink

Bop
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@21 Wacht ff hoor ... 🤔gebruik jij nu de woorden intolerant en racistisch? 😂...

16 minuten geleden geplaatst door Bop

LoydMorris
Voetbalteam met vijf transgenders wint alles

@7 Hoe dan ook. . . . het zijn voor mij "omgebouwde kerels".Ik vind hen juist niet respectvol naar vrouwen. ...

17 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

Slavink
Moslims slaan 71-jarige christen bewusteloos in Den Haag

Ja, moslims zullen nog veel vaker hun wil opleggen. Hun Koraneisen stellen aan het volk waar zij bij willen wonen....

17 minuten geleden geplaatst door Slavink

NK. App
Gay Bj PornRule 34 DevYounger Porn StarsXnxx Desi CoupleMargo Sullivan MomHeather Graham Nude ScenesNsfw Ig LivesIndian Hot Girl X Video90 PornSexsearchNew Sxs VideoSabrina BanksGay XxKeerthi Suresh BoobsAshley Alban MomHardcore Porn ComicsManiacos Por ComixsNina MercadesNude GilfsKhalifa Hd VideoIndian Xxx BedioPornsite ReviewsHaydenpanettiere NudeDani Daniels NudaDaniel Daniel SexMillie Bobby Brown NippleBlack Crossdresser PornXxxxxxindianLisa Ann Sex HdAnime Alien PornCelebrity Best Nude ScenesRylee RabbitPenelopeblack DiamondXvideos41Tamil KamamBangladeshi English ChudachudiPc Hd Sex VideoPornplaybbMiranda Kerr NudeXxx Mumbai VideoMarathi Sex Video OnlineXxx3d PornShower SexpornPorn Movie AppPorn SimulatorsBig Dick BlowjobPassionflixXxx Video Hd GirlChoda Chodi SexHot Actress HdHuge Titts VideosKama Oxi NudeIndianmasturbationAlicia Vikander NudesCpr PornAdultfinderPorn Sexy CougarsTus Hy.comRle 34Massage XnxxcomBrunetts With Big TitsMassage M4mLesbian Porn StaponSmurfette PornFat Naked Old WomenDeepthroatgifsLady Bodybuilder SexPushing Tabooمواقع سكسية مجانيةT Xxx ComSex Video Song DownloadMilababy69 NudeTollywood Heroine Sex VideosAdult Movie WebsiteSannilone XxxDeepthroat LatinaJabardast Sex ComDesi Honeymoon SexCollege Girls Nude VideosJavani Sex MovieJapanblowjobSanny Le XxxDaughter Mommy PornSee Through Clothes PublicAnna Nicole PornApetupeTrisha Paytaa Only FansMolested Porn VideosBokep Indonesia HdViejasputasPhotoscompangantesCouple CamHot Sex Tamil ActressSakrua PornEbony Hard Core AnalMom And Son Porn VideoMompov SquirtVideo Cul GratuitOil Massage PornWww Tube Sex ComSleep Assault PornChanel Preston Real EstateBlack Tube.comKazumi PornstarNude UnderwaterDass 090Hot Moms PornographySpank BancBlonde CrempiePoren XxxMassage Xxx VideoXxx CartonIndian ChudachudiSunny Leone Sex Video XnxxHot Japanese PronNier HentaiFtv SexXxx Sex Videos JapaneseXxx Video ZzzTürk PornpoLucy Li VideosThe Yellow Pages HunsAbella Danger SislovesmeTiktokthots RedditXvideos QTamilsex StriesChudai Sex VideoBlack Fuck VideosBisexualpornoReshma Sex ComAnal Mommy.comFake Porn DoctorXnxxxkSite X VideosBonnie Rotten OnlyfansNew Xnx ComSunny Leyon XxxTiktokfuckQueen KalinSister Brother SexxXxx Free PornmovieSeks HikayeRocketubeXxx ThiefDesi Indian Blue PictureGpysy PornHe Ebony PornSharom Stone NudeBig Boobs NydeNudemale Celebrities